9.1 C
Brussel
Vrijdag, april 19, 2024
CultureReligie in de wereld van vandaag – wederzijds begrip of conflict (naar aanleiding van de standpunten...

Religie is in de wereld van vandaag - wederzijds begrip of conflict (naar aanleiding van de opvattingen van Fritjof Schuon en Samuel Huntington, over het wederzijds begrip of de botsing tussen religies)

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gast auteur
Gast auteur
Gastauteur publiceert artikelen van bijdragers van over de hele wereld

Door Dr. Masood Ahmadi Afzadi,

Dr. Razie Moafi

INLEIDING

In de moderne wereld wordt de situatie die verband houdt met de snelle toename van het aantal overtuigingen als een groot probleem beschouwd. Dit feit, in symbiose met de eigenaardige tegenstrijdigheden die uiterlijk duidelijk zichtbaar zijn met betrekking tot de aard van het geloof, ondermijnt het begrip van de wortel van religieuze overtuigingen. Deze oordelen wekken bij sommige mensen zelfs de mening op dat elke natie, op basis van zijn behoeften, een religie creëert, en dat de God van deze religie, of het nu fantasie of realiteit is, een illusie en onwerkelijkheid is.

De oplossing voor het probleem ligt gecodeerd in het monotheïsme. Deze opvatting getuigt ervan dat alle religies voortkomen uit één bron, zoals tot uiting komt in de eenheid van gerechtigheid. Vanwege dit feit zijn ze allemaal, vanuit het oogpunt van intimiteit, één, maar in hun externe manifestatie verschillen ze. Daarom formuleerden monotheïsten en denkers-filosofen, waaronder Schuon, de volgende discussieonderwerpen: “Manieren vinden om de processen te bepalen van het vergroten van het aantal religies”, “Religieuze eenheid” en “Islamitisch recht”.

De taak van dit artikel is het verkennen, analyseren en verklaren van de ideeën van monotheïsten en denkers-filosofen vanuit het perspectief van Schuon en de mystieke basis van ‘Monotheïsme en Theologie’, en om een ​​vergelijkende analyse te maken tussen de opvattingen van Schuon en de nieuwe opvattingen van Huntington. theorie ‘Botsing der beschavingen’.

De twee opvattingen die aan dit artikel ten grondslag liggen, bezitten helderheid en bevatten onbetwistbaar bewijs van de diepgang van hun ideeën, voortkomend uit de wortels van het mysterie van religie, sociale en culturele manifestaties, waarbij de mening van de talrijke adepten en tegenstanders van de verdedigde standpunten wordt gerespecteerd.

  1. SEMANTIE VAN RELIGIE

De term ‘religie’ komt van het Latijnse woord ‘religo’ en betekent verenigen op morele basis, het overwinnen van verdeeldheid, goede trouw, goede gewoonten en tradities.

Vergelijkbaar met de betekenis van dit concept, opgevat als een verklaring van de cultuur van religie, is het woord met Griekse wortels “religale”, wat betekent

“sterk gehecht.” Dit woord heeft een betekenis die verwijst naar iemands gehechtheid aan reguliere aanbidding.

De algemeen aanvaarde betekenis van het woord ‘religie’ is ‘een persoonlijke gehechtheid van iemand die een geconstrueerd idee heeft van een volledige werkelijkheid’. (Hosseini Shahroudi 135:2004)

In het Farsi betekent de betekenis van het woord ‘religo’ ‘nederigheid, gehoorzaamheid, volgen, navolging, berusting en vergelding’.

Door de eeuwen heen hebben denkers uit de westerse wereld ‘religo’ gedefinieerd als een term die ‘eerbetoon aan God’ betekent, en tegenwoordig wordt deze definitie in twijfel getrokken. In zijn primaire interpretatie in de vorm van ‘religieus’ heeft het een sterke impact gehad op degenen die de betekenis ervan begrijpen. (Javadi Amoli 93:1994)

Voor Javadi Amoli is de terminologische betekenis van de term ‘religie’ ‘een verzameling opvattingen, moraal, wetten en regels, voorschriften die dienen om menselijke samenlevingen te besturen en te onderwijzen’. (Javadi Amoli 93:1994)

Aanhangers van patriarchale tradities gebruiken het woord ‘religie’ en relateren de betekenis ervan aan ‘oprecht bewijs van educatieve invloed op het gedrag en de manieren van een persoon of een groep mensen’. Zij ontkennen deze definitie niet, maar aanvaarden deze ook niet als juist, met als argument: “Als deze definitie juist is, kunnen communisme en liberalisme 'religie' worden genoemd. Het woord wordt geformuleerd door het rationele verstand en de kennis van de mens, maar om het goed te kunnen begrijpen vanuit een semantisch gezichtspunt, leiden de patriarchale denkers een reflectie over de semantische inhoud ervan, waaraan de betekenis van zijn goddelijke inhoud moet worden toegevoegd. oorsprong. (Malekian, Mostafa “Rationaliteit en spiritualiteit”, Teheran, Contemporary Publications 52:2006)

Nasr zegt: “Religie is een geloof waardoor de algemene orde van iemands wezen in vereniging met God wordt geplaatst, en tegelijkertijd manifesteert het zich in de algemene orde van de samenleving” – “In Islam – Omat” of bewoners van het paradijs . (Nasr 164:2001)

2. BASISCOMPONENTEN VOOR DE EENHEID VAN RELIGIES

2. 1. PRESENTATIE VAN DE THEORIE VAN DE EENHEID VAN RELIGIES

Aanhangers van patriarchale tradities aanvaarden de standpunten van Schuon in

“Theorie van de eenheid van religies” voor mainstream en legitiem.

Dr. Nasr is ervan overtuigd dat bovengenoemde voorstanders niet moeten debatteren over de vraag welke religie “beter” is, vanwege het feit dat alle grote monotheïstische religies een gemeenschappelijke oorsprong hebben. Vanuit het oogpunt van toepassing en actie in bepaalde historische perioden rijzen er vragen over het bestaan ​​van mogelijkheden voor praktische spirituele imitatie. (Nasr 120:2003) Hij benadrukt dat elke religie een goddelijke openbaring is, maar tegelijkertijd – het is ook “speciaal”, en daarom, zo legt de auteur uit, liggen de absolute waarheid en de middelen om de essentie ervan te bereiken in de ingewanden. van zichzelf religie. Met betrekking tot de geestelijke behoeften van de mensen benadrukt het de bijzonderheden van de waarheid. (Nasr 14:2003)

Vanuit het standpunt van Schuon kan religieus pluralisme, inclusief de vereniging met de Allerhoogste, worden aanvaard als de belangrijkste basis en manier van denken. Volgens de pluralisten van het islamitisch recht onderscheiden verschillende religies zich door diversiteit in aanbidding en gebeden, maar deze verschillen spelen geen bijzondere rol in de algemene essentie van eenheid. Religies en hun aanhangers zijn op zoek naar en kennis van de ultieme waarheid. Ze noemen het proces verschillende namen, maar in feite is het doel van elke religie de mens naar de permanente, onverwoestbare en eeuwige waarheid te leiden. De mens in zijn aardse manifestatie is niet eeuwig, maar van voorbijgaande aard.

Friedrich Schleiermacher (1768-1834), Frittjof Schuon – een voortzetting en volger van zijn theorie, en zijn studenten zijn verenigd rond de stelling dat er aan de basis van alle religies een “goddelijke eenheid” bestaat. (Sadeghi, Hadi, “Inleiding tot de nieuwe theologie”, Teheran, publicaties “Taha” 2003, 77:1998)

De veelheid aan religies komt tot uiting als gevolg van de diversiteit aan emoties en hun praktische toepassing.

Volgens Legenhausen ligt de ‘verborgen’ religieuze ervaring vervat in de essentie van alle religies. (Legenhausen 8:2005)

William Chittick heeft een bijzondere interpretatie van de opvattingen van Schuon. Hij gelooft dat de eenheid van religies voortkomt uit het respect voor het gevoel van juistheid, morele plicht en heiligheid dat tot uiting komt in de islam, ontleend aan het soefisme. (Chittiq 70:2003)

Aanhangers van patriarchale tradities belijden de waarheid van de ene God die alle religies verenigt. Ze geloven dat alle religies een goddelijke oorsprong hebben en boodschappers van boven zijn, die verschijnen als een deur naar God, waardoor ze een pad naar God worden. Daarom zijn ze allemaal de gemanifesteerde goddelijke wet, waarvan de schittering tot absolute waarheid leidt.

Aanhangers van patriarchale tradities besteden bijzondere aandacht aan religies die niet voortkomen uit de Abrahamitische lijn. Ze onderzoeken de essentie van de oorsprong van het taoïsme, het confucianisme, het hindoeïsme en de religie van de roodhuiden. (Avoni 6:2003)

De commentatoren van de aanhangers van de patriarchale tradities die tot de school van de ‘Eeuwige Rede’ behoren, verwijzen niet naar de bijzonderheden van een bepaalde religie, maar putten zowel uit de rijke erfenis van de islam, voorbij de metafysische diepte ervan, als uit het hindoeïsme en de rijke tradities. erfgoed van de metafysica van westerse religies en andere overtuigingen. (Nasr 39:2007) Voorstanders van het idee van goddelijke eenheid geloven dat de essentie van alle religies hetzelfde is. Ze hebben één boodschap, maar definiëren deze anders. Ze zijn overtuigd van het getuigenis dat alle religies voortkomen uit één bron – als een parel, waarvan de kern een fundament is, en de buitenkant verschillende kenmerken heeft. Dat is de externe manifestatie van religies, met een uitgesproken delicate en individuele benadering die hun verschillen bepaalt. (Nasr, Genesis 559).

Volgens de opvatting van Schuon vertegenwoordigt de top van de piramide structureel het idee van de staat van zijn, collectief verenigd door de eenheid van de goddelijke oorsprong. Naarmate men zich van de top verwijdert, verschijnt er een afstand die proportioneel groter wordt, waardoor de verschillen zichtbaar worden. Religies worden, vanuit het gezichtspunt van hun heilige essentie en inhoud, gezien als de originele en enige waarheid, maar door hun externe manifestatie heeft geen van hen absolute autoriteit.

Gezien door de ogen van aanhangers van patriarchale tradities is elke monotheïstische religie universeel en moet als zodanig worden beschouwd. Het is noodzakelijk om er rekening mee te houden dat elke religie zijn eigen bijzonderheid heeft, die het bestaansrecht van andere religies niet mag beperken.

2. 2. DE GODDELIJKE EENHEID VAN RELIGIES VANUIT SCHWON'S GEZICHTSPUNT

Vanuit het standpunt van de aanhangers van patriarchale tradities dragen alle religies aanvankelijk een verborgen innerlijke eenheid. Schuon noemde voor het eerst de goddelijke eenheid van religies. Een andere interpretatie van Schuons ideeën bevestigt zijn overtuiging dat religies niet meer dan één waarheid bevatten. Alleen historische en sociale omstandigheden zorgen ervoor dat religie en tradities verschillende vormen en interpretaties aannemen. Hun veelheid is te danken aan historische processen, niet aan hun inhoud. Alle religies vertegenwoordigen in de ogen van God de manifestatie van absolute waarheid. Schuon verwijst naar de mening van de goddelijke eenheid van religies, waarbij hij hun essentie definieert als onderdeel van één enkele religie, één enkele traditie, die geen wijsheid heeft ontleend aan hun veelheid. Beïnvloed door het soefisme en de islamitische mystiek benadrukte zijn kijk op goddelijke eenheid het bestaan ​​van een relatie tussen religies. Deze opvatting wijst de mogelijkheid van analyse van de verschillen tussen religies niet af; het is zelfs raadzaam om commentaar te geven op de vraag naar de bron van de Openbaring die de absolute waarheid bevat. Hiërarchisch gestructureerde waarheid dient als het begin van de manifestaties van de beschavingsorden die met religies geassocieerd zijn. Op basis hiervan betoogde Schuon: religie bevat niet meer dan één waarheid en essentie. (Schoon 22:1976)

Exoterisme en esoterie als paden van religies, inclusief de islamitische wet en doctrine (“exo” – uiterlijk pad; “eso” – innerlijk pad), vertegenwoordigen opvattingen over de eenheid van religies die verwijzen naar de ene God. De twee paden, die complementaire functies hebben, moeten ook als verschillend van elkaar worden gezien. Volgens Schuon vormt het externe pad de traditie, en bepaalt het interne pad de betekenis en betekenis ervan, en presenteert het zijn ware essentie. Wat alle religies verenigt is de 'goddelijke eenheid', waarvan de uiterlijke manifestatie niet de integriteit van de waarheid bevat, maar de waarheid zelf in haar essentie is een manifestatie van eenheid. De authenticiteit van alle religies bevat in de kern eenheid en eenheid, en dit is de onbetwistbare waarheid… De gelijkenis van elke religie met de universele waarheid kan worden weergegeven als een geometrische vorm met een gemeenschappelijke kern – een punt, een cirkel, een kruis of een vierkant. Het verschil is geworteld in de afstand tussen hen op basis van locatie, tijdelijke verwantschap en uiterlijk. (Schoon 61:1987)

Schuon aanvaardt als ware religie datgene wat een educatief karakter en een duidelijk uitgedrukt mandaat heeft. Het is ook noodzakelijk om een ​​spirituele waarde te bevatten, waarvan de boodschap geen filosofische maar een goddelijke oorsprong, opoffering en zegen heeft. Hij weet en accepteert dat elke religie openbaring en oneindige kennis van de goddelijke wil met zich meebrengt. (Schuon 20:1976) Schuon verwoordt de islamitische mystiek door te verwijzen naar de eenheid tussen de staten van 'ontzag', 'liefde' en 'wijsheid' die zowel in het jodendom als in het christendom aanwezig zijn. Hij plaatst de drie belangrijkste religies – het jodendom, het christendom en de islam – in een positie van volledige suprematie, die hun oorsprong vinden in de Abrahamitische lijn. De aanspraken op superioriteit van elke religie zijn relatief vanwege de verschillen die ze met zich meebrengen. De werkelijkheid leidt, in het licht van het metafysische, tot een helderheid die zich onderscheidt van de externe factoren die religies vormgeven. Alleen hun innerlijke essentie leidt tot het voor de hand liggende oordeel over de vereniging met God. (Schoon 25:1976)

3. DE BASIS VAN EEN ‘THEOLOGIE VAN ONSTERFELIJKHEID’ VANUIT SCHWON’S GEZICHTSPUNT

“Theologie van de onsterfelijkheid” is een antropologische leer verenigd door een gemeenschappelijke traditionele visie van avant-garde denkers – filosofen als René Genome, Coomaraswamy, Schuon, Burkhart, enz. “Theologie van de onsterfelijkheid” of “Eeuwige Rede” zoals religieuze postulaten verwijzen tot de oorspronkelijke waarheid vormen de basis van de theologische tradities van alle religies, van het boeddhisme tot de kabbala, via de traditionele metafysica van het christendom of de islam. Deze postulaten, die praktische betekenis hebben, vertegenwoordigen de hoogste staat van het menselijk bestaan.

Deze visie getuigt van een eenheid die ten grondslag ligt aan alle religies, waarvan de tradities, locatie en temporele afstanden de consistentie van wijsheid niet veranderen. Elke religie neemt de eeuwige waarheid op zijn eigen manier waar. Ondanks hun verschillen komen religies tot een verenigd begrip van de aard van de Eeuwige Waarheid door deze te onderzoeken. Aanhangers van de tradities belijden een verenigde mening over de kwestie van de externe en interne manifestatie van religies, gebaseerd op de wijsheid van onsterfelijkheid, nadat ze de historische waarheid hebben erkend.

Nasr, een van de vooraanstaande onderzoekers, geloofde dat een ‘theologie van de onsterfelijkheid’ de sleutel zou kunnen zijn tot een volledig begrip van religies, rekening houdend met de verschillen daartussen. De veelheid aan religies is gebaseerd op dubbelzinnigheden en verschillen in de verschijningsvormen van het Sacrament. (Nasr 106:2003)

Nasr acht het noodzakelijk dat elke onderzoeker die een ‘theorie van onsterfelijkheid’ aanvaardt en volgt, met hart en ziel volledig toegewijd is aan het Sacrament. Dit is de volledige garantie voor een echte penetratie van begrip. In de praktijk is dit niet voor alle onderzoekers acceptabel, behalve voor vrome christenen, boeddhisten en moslims. In de speculatieve wereld is volledige eenduidigheid nauwelijks mogelijk. (Nasr 122:2003)

In de opvattingen van Schuon en zijn volgelingen wordt het ‘idee van onsterfelijkheid’ als universeel omschreven, wat de maximale manifestatie ervan in de islam markeert. Het doel van het universalisme is om de tradities en rituelen van alle religies te verenigen. Vanaf het allereerste begin beschouwde Schuon de islam als het enige middel om een ​​doel te bereiken, dat wil zeggen ‘theologie van de onsterfelijkheid’, ‘eeuwige rede’ of

‘Onsterfelijkheid van religie.’ In zijn studies plaatst hij de ‘Onsterfelijke Religie’ boven de heilige wetten, onbelemmerd door kaders.

In de laatste jaren van zijn leven emigreerde Schuon naar Amerika. In zijn theorie van universalisme verschijnen ook nieuwe ideeën over rituelen, die in het Engels ‘Cult’ worden genoemd. Dit woord verschilt van de betekenis van het woord ‘sekte’. ‘Sekte’ betekent een kleine groep die een andere religie belijdt dan de mainstream, met specifieke ideeën en rituelen. Ze distantieerde zich van de aanhangers van de reguliere religie. De vertegenwoordigers van de ‘sekte’ zijn een kleine groep aanhangers van niet-verspreide religies met fanatieke ideeën. (Oxford, 2010)

Als we de basis van de “Theologie van de onsterfelijkheid van religies” interpreteren, kunnen we drie aspecten onderscheiden:

A. Alle monotheïstische religies zijn gebaseerd op de eenheid van God;

B. Externe manifestatie en interne essentie van religies;

C. Manifestatie van eenheid en wijsheid in alle religies. (Legenhausen 242:2003)

4. DE GODDELIJKE EENHEID EN DE SCHIJNBARE MEERDERHEID VAN RELIGIES

De leer van Schuon, met zijn tolerante houding tegenover geloofsverschillen, legt zijn beweringen en argumenten niet op aan de vrome gelovigen in de leerstellingen van hun eigen religie. (Schuon, 1981, p. 8) Aanhangers van zijn leer zien neutraliteit als een vorm van tolerantie en accepteren, omdat ze eerlijk en onverschillig zijn, de verschillen in geloof van andere gemeenschappen. De essentie van

de leer is fundamenteel vergelijkbaar met de uitingen van het soefisme. Niettemin bestaan ​​er verschillen in de uiterlijke schijn van het islamitische recht en het soefisme. Daarom houden Schuon en de aanhangers van zijn leer vast aan de stelling van het bestaan ​​van verschillen tussen religie en geloof. Het belangrijke kenmerk van de verschillen komt voort uit de aard van de manifestatie, met betrekking tot externe en interne manifestatie. Alle gelovigen maken hun geloof bekend door externe factoren, die niet mogen leiden tot een interpretatie van de schijn, maar verband moeten houden met de essentie van de overtuigingen van de mystici in de religie. De externe manifestatie van de ‘islamitische wet’ is een verzameling concepten, wijsheid en daden ter ere van God, die het wereldbeeld en de cultuur van de samenleving beïnvloedt, en de mystieke manifestatie draagt ​​de ware essentie van de religie in zich. Deze formulering over externe en interne manifestatie leidt ongetwijfeld tot conclusies van wederzijdse tegenstrijdigheden tussen overtuigingen en religies, maar om tot het idee van eenheid tussen religies te komen is het noodzakelijk om de aandacht te vestigen op de essentie van de fundamentele overtuigingen.

Martin Lings schrijft: “Gelovigen in verschillende religies zijn als mensen aan de voet van een berg. Door te klimmen bereiken ze de top.” (“Khojat”, boek #7 p. 42-43, 2002) Degenen die de top bereikten zonder er naartoe te reizen zijn de mystici – wijzen die aan de basis staan ​​van religies waarvoor al eenheid is bereikt, een gevolg van de vereniging met God .

Voor Schuon is het opleggen van een bepaalde beperkende kijk op geloof gevaarlijk (Schoon p. 4, 1984), aan de andere kant is vertrouwen in de waarheid van welke religie dan ook geen weg naar verlossing. (Schuon p. 121, 1987) Hij gelooft dat er maar één manier is om de mensheid te redden; de manifestatie van talrijke openbaringen en tradities is een feit. Gods wil is de basis van de diversiteit die leidt tot hun primaire eenheid. De externe manifestaties van religies creëren onverenigbaarheid, en de interne overtuigingen van doctrines verenigen zich. Het doel van Schuons redenering zijn de dimensies van de externe en interne manifestaties van religie. De bron van ware religie is enerzijds de goddelijke manifestatie, en anderzijds het intuïtieve in de mens, dat ook het centrum van al het bestaan ​​is.

Nasr interpreteert de uitspraken van Schuon en vertelt over Schuons manifeste innerlijke angst met betrekking tot de transcendentale aspecten die inherent zijn aan zijn leer, en die anderszins aan spirituele helderheid ontbreken. Hij is ook van mening dat de uiterlijke manifestatie van religies het idee in zich draagt ​​van de goddelijke eenheid, die, volgens de verschillende religies, predisposities, omgeving en principes van hun aanhangers, de individuele realiteit creëert. De essentie van alle kennis, gewoonten, tradities, kunsten en religieuze nederzettingen zijn dezelfde manifestaties op alle niveaus van het vlak van het mensgerichte bestaan. Schuon gelooft dat er in elke religie een verborgen juweeltje schuilt. Volgens hem verspreidt de islam zich over de hele wereld vanwege de waarde ervan die voortkomt uit een onbeperkte bron. Hij is ervan overtuigd dat het islamitisch recht, vanuit het oogpunt van zijn essentie en waarde, een immense waarde vertegenwoordigt, die, gemanifesteerd in de sfeer van het algemene menselijke in het geheel van emoties en andere gevoelens, relatief lijkt. (Schoon 26:1976) God schept en manifesteert de hemelse dimensies en openbaringen door middel van de verschillende religies. In elke traditie manifesteert Hij Zijn aspecten om Zijn primaire betekenis te manifesteren. Daarom is de veelheid aan religies het directe gevolg van de oneindige rijkdom van Gods bestaan.

Dokter Nasr deelt in zijn wetenschappelijke werken het volgende: “De islamitische wet is een model voor het bereiken van harmonie en eenheid in het menselijk leven.” (Nasr 131:2003) Leven volgens de wetten van de islamitische wet, het volgen van de externe en interne principes, impliceert het bestaan ​​en het kennen van de ware morele essentie van het leven. (Nasr 155:2004)

5. HET VERDUIDELEN VAN DE ESSENTIE VAN EENHEID ONDER RELIGIES

Aanhangers van patriarchale tradities handhaven de stelling van het bestaan ​​van een oorspronkelijk verborgen innerlijke eenheid tussen religies. Volgens hen is de veelheid in het zichtbare spectrum van het zijn een opzichtige uitdrukking van de wereld en de uiterlijke schijn van religie. De opkomst van totale waarheid is de basis van eenheid. Dit betekent uiteraard niet dat we de individuele kenmerken en verschillen tussen religies moeten negeren en bagatelliseren. Er kan gezegd worden: “Die goddelijke eenheid – het fundament van de verschillende religies – kan niets anders zijn dan de ware essentie – uniek en onherroepelijk. Er moet ook aandacht worden besteed aan de specifieke verschillen tussen elke religie, die niet mogen worden afgewezen of gekleineerd.” (Nasr 23:2007)

Wat betreft de kwestie van de eenheid tussen religies deelt Schuon dat de oorspronkelijke wijsheid heiligheid met zich meebrengt, en geen uiterlijk vertoon: ten eerste – “Geen enkel recht gaat boven de goddelijke waarheid” (Schuon 8:1991); ten tweede veroorzaken de verschillen tussen de tradities twijfels bij twijfelende gelovigen over de realiteit van eeuwige wijsheid. De goddelijke waarheid – als primordiaal en onherroepelijk – is de enige mogelijkheid die ontzag en geloof in God veroorzaakt.

6. BELANGRIJKSTE MENINGEN VAN DE SCHEPPERS VAN DE THEORIE VAN DE BOTSING DER BESCHAVINGEN

6. 1. PRESENTATIE VAN DE Clash of Civilizations-theorie Samuel Huntington – een Amerikaanse denker en socioloog, de schepper van het ‘Clash of Civilizations’-concept (professor aan de Harvard University en directeur van de Organization for Strategic Studies in America) presenteerde in 1992 de ‘Clash of Civilizations’-theorie. Zijn idee werd gepopulariseerd in het tijdschrift ‘Foreign Policy’. De reacties op en belangstelling voor zijn standpunt zijn gemengd. Sommigen tonen diepe belangstelling, anderen verzetten zich fel tegen zijn standpunt, en weer anderen zijn letterlijk verbaasd. Later werd de theorie geformuleerd in een omvangrijk boek onder dezelfde titel ‘De botsing van beschavingen en de transformatie van de wereldorde’. (Abed Al Jabri, Muhammad, History of Islam, Teheran, Instituut voor Islamitisch Denken 2018, 71:2006)

Huntington ontwikkelt de stelling over de mogelijke toenadering van de islamitische beschaving tot het confucianisme, waardoor een botsing met de westerse beschaving ontstaat. Hij beschouwt de 21e eeuw als de eeuw van de botsing tussen de westerse beschaving en het islamitisch en confucianisme, en waarschuwt de leiders van Europese landen en Amerika om klaar te zijn voor het mogelijke conflict. Hij adviseert over de noodzaak om de toenadering van de islamitische beschaving tot het confucianisme te voorkomen.

Het idee van de theorie leidt tot aanbevelingen aan de staatslieden van de westerse beschaving om hun dominante rol te behouden en te garanderen. Huntingtons theorie als een nieuw project dat de wereldverhoudingen verklaart na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in de periode van het bipolaire Westen, Oost, Noord en Zuid, presenteert de doctrine van drie werelden ter discussie. De doctrine, die zich onverwacht snel verspreidde en met grote aandacht werd begroet, claimt op het juiste moment te verschijnen in omstandigheden waarin de wereld een vacuüm ervaart, veroorzaakt door het ontbreken van een geschikt paradigma. (Toffler 9:2007)

Huntington zegt: “De westerse wereld erkende tijdens de Koude Oorlog het communisme als een ketterse vijand en noemde het 'ketters communisme'. Tegenwoordig beschouwen moslims de westerse wereld als hun vijand en noemen deze het ‘ketterse Westen’. In essentie is de Huntington-doctrine een uittreksel van debatten en belangrijke discussies over het in diskrediet brengen van het communisme in de politieke kringen van het Westen, evenals de thema’s die het herstel van het geloof in de islam verklaren en die de veranderingen vooraf bepalen. Samenvattend: de theorie presenteert het idee van de mogelijkheid van een nieuwe koude oorlog, als resultaat van een botsing tussen de twee beschavingen. (Afsa 68:2000)

De basis van de doctrine van Huntington is gebaseerd op het feit dat met het einde van de Koude Oorlog een periode van ideologisch conflict begint en een nieuw tijdperk eindigt, waarvan de belangrijkste discussie het onderwerp is van een botsing tussen beschavingen. Op basis van culturele parameters definieert hij het bestaan ​​van zeven beschavingen: westerse, confucianistische, Japanse, islamitische, Indiase, Slavisch-orthodoxe, Latijns-Amerikaanse en Afrikaanse. Hij gelooft in het idee van het transformeren van nationale identiteiten, waarbij hij zich richt op de mogelijkheid om staatsrelaties te heroverwegen met de nadruk op het verbreden van overtuigingen en culturele tradities. De veelheid aan factoren die de verandering vooraf bepalen, zal bijdragen aan de ineenstorting van politieke grenzen, en aan de andere kant zullen er kritische gebieden van interactie tussen beschavingen ontstaan. Het epicentrum van deze uitbraken lijkt te liggen tussen de westerse beschaving enerzijds en het confucianisme en de islam anderzijds. (Sjojoysand, 2001)

6. 2. HET CONFLICT TUSSEN BESCHAVINGEN VOLGENS HUNTINGTON’S MENING

In zijn werken hecht Huntington belang aan verschillende wereldbeschavingen en wijst hij op en interpreteert een mogelijk conflict tussen twee van de belangrijkste beschavingen: de islamitische en de westerse. Naast het genoemde conflict besteedt hij ook aandacht aan een ander conflict, dat hij een ‘intercivilisatieconflict’ noemt. Om dit te voorkomen vertrouwt de auteur op het idee van de eenwording van de staten op basis van gemeenschappelijke waarden en overtuigingen. De onderzoeker is van mening dat de eenwording van deze basis solide is en dat andere beschavingen dit patroon als significant zouden herkennen. (Huntington 249:1999)

Huntington geloofde dat de westerse beschaving haar glans aan het verliezen was. In het boek “De botsing der beschavingen en de transformatie van de wereldorde” presenteert hij in de vorm van een diagram de zonsondergang van de westerse christelijke beschaving vanuit het oogpunt van de politieke situatie en de spirituele toestand van de bevolking. Hij gelooft dat de politieke, economische en militaire krachten, vergeleken met andere beschavingen, afnemen, wat leidt tot problemen van een andere aard: lage economische ontwikkeling, inactieve bevolking, werkloosheid, begrotingstekort, laag moreel, vermindering van de spaargelden. Als gevolg hiervan bestaat er in veel westerse landen, waaronder Amerika, een sociale kloof, waarin de misdaad zich duidelijk manifesteert, wat grote problemen veroorzaakt. De balans tussen beschavingen verandert geleidelijk en fundamenteel, en de komende jaren zal de invloed van het Westen afnemen. Vierhonderd jaar lang is het prestige van het Westen onbetwist geweest, maar met het afnemen van zijn invloed kan de duur ervan nog eens honderd jaar duren. (Huntington400:184)

Huntington gelooft dat de islamitische beschaving zich de afgelopen honderd jaar heeft ontwikkeld, dankzij de groeiende bevolking, de economische ontwikkeling van islamitische landen, politieke invloed, de opkomst van islamitisch fundamentalisme, de islamitische revolutie, de activiteit van landen in het Midden-Oosten…, waardoor een gevaar is ontstaan. voor andere beschavingen, en geeft ook een reflectie op de westerse beschaving. Als gevolg hiervan verloor de westerse beschaving geleidelijk haar dominantie en kreeg de islam een ​​grotere invloed. De herverdeling van invloed zou door de derde wereld moeten worden opgevat als: het zich losmaken van de wereldorde met de daaruit voortvloeiende economische verliezen, of het volgen van de westerse wijze van invloed die al vele eeuwen bestaat. Om een ​​evenwicht te bewerkstelligen in de ontwikkeling van de wereldbeschaving, is het noodzakelijk dat de westerse beschaving de koers van haar acties heroverweegt en verandert, wat in de zin van het verlangen om haar leidende rol te behouden – tot bloedvergieten leidt. (Huntington 251:2003)

Volgens Huntington heeft de wereldbeschaving zich in een richting bewogen onder invloed van de politiek van overheersing, waardoor er in de laatste jaren van de nieuwe eeuw voortdurend botsingen en conflicten zijn waargenomen. Het verschil tussen beschavingen leidt tot een verandering in bewustzijn, wat op zijn beurt de invloed van religieuze overtuigingen vergroot, als middel om de bestaande leegte op te vullen. De redenen voor het ontwaken van de beschaving zijn het dubbelhartige gedrag van het Westen, de eigenaardigheden van economische verschillen en de culturele identiteit van volkeren. De verbroken banden tussen beschavingen zijn tegenwoordig vervangen door de politieke en ideologische grenzen van het tijdperk van de Koude Oorlog. Deze relaties zijn een voorwaarde voor de ontwikkeling van crises en bloedvergieten.

Huntington, die zijn hypothese presenteert over de botsing met de islamitische beschaving, gelooft dat de huidige tijd een tijd van beschavingsveranderingen is. Wijzend op de desintegratie van het Westen en de orthodoxie, de ontwikkeling van islamitische, Oost-Aziatische, Afrikaanse en Indiase beschavingen, geeft hij aanleiding om conclusies te trekken over het optreden van een mogelijke botsing tussen beschavingen. De auteur is van mening dat de botsing op wereldschaal plaatsvindt dankzij de verschillen tussen de mensen. Hij gelooft dat de relatie tussen verschillende groepen beschavingen onvriendelijk en zelfs vijandig is, en dat er geen hoop op verandering bestaat. De auteur heeft een bijzondere mening over de kwestie van de relatie tussen de islam en het westerse christendom, die, met hun variabele interactie, gebaseerd op de afwijzing van verschillen, tot belediging leidt. Dit kan tot conflicten en conflicten leiden. Huntington gelooft dat de botsing in de toekomst zal plaatsvinden tussen het Westen en het confucianisme, verenigd met de islam, als een van de grootste en belangrijkste factoren die de nieuwe wereld vormgeven. (Mansoor, 45:2001)

7. CONCLUSIE

Dit artikel onderzoekt de theorie van de eenheid van religies, volgens de opvattingen van Schuon, en Huntingtons theorie van de botsing der beschavingen. De volgende bevindingen kunnen worden gedaan: Schuon gelooft dat alle religies voortkomen uit één enkele bron, zoals een parel, waarvan de kern de basis en de buitenkant is van een ander kenmerk. Dat is de externe manifestatie van religies, met een uitgesproken delicate en individuele benadering, die hun verschillen aangeeft. Aanhangers van Schuons theorie belijden de waarheid van één enkele God die alle religies verenigt. Eén van hen is de filosoof-onderzoeker Dr. Nasr. Hij is van mening dat de erfenis van de wetenschap die tot de islamitische beschaving behoort, ook kennis van andere beschavingen bevat, en dat hun ontstaansgeschiedenis de belangrijkste bron van inhoud is. De principes van de grondslagen van de islamitische beschaving zijn universeel en eeuwig en behoren niet tot een bepaalde tijd. Ze zijn te vinden op het gebied van de islamitische geschiedenis, wetenschap en cultuur, en in de opvattingen van islamitische filosofen en denkers. En gebaseerd op het universele principe dat erin is gecodeerd, worden ze een traditie. (Alami 166:2008)

Volgens de opvattingen van Schuon en de traditionalisten kan de islamitische beschaving alleen haar hoogtepunt bereiken als zij de waarheid van de islam op alle gebieden van het menselijk leven manifesteert. Om de islamitische beschaving te kunnen ontwikkelen, zijn er twee omstandigheden nodig:

1. Voer kritische analyses uit voor vernieuwing en hervorming;

2. Het bewerkstelligen van een islamitische renaissance op het gebied van het denken (revival van tradities). (Nasr 275:2006)

Opgemerkt moet worden dat zonder het uitvoeren van bepaalde acties een mislukking wordt bereikt; het is noodzakelijk om de samenleving te transformeren op basis van de tradities uit het verleden, met de verwachting de harmonieuze rol van tradities te behouden. (Legenhausen 263:2003)

Schuons theorie heeft in veel gevallen een waarschuwend karakter en waarschuwt de westerse wereld voor de onvermijdelijke crises en spanningen die zullen volgen. Deze visie gaat ook gepaard met veel onzekerheid. Het doel van alle religies is om te argumenteren door te wijzen op de universele waarheid, ondanks de vele verschillen die er bestaan. Het is om deze reden dat Schuons theorie gepaard gaat met onzekerheid. Het belang van religie vanuit het gezichtspunt van aanhangers van de traditie is de basis, de basis van aanbidding en dienstbaarheid. De postulaten en essentie van monotheïstische religies, evenals de aanhangers van tradities, kunnen een basis vormen voor het overwinnen van extremistische ideeën. De werkelijkheid laat zien dat we verschillen in antagonistische leringen niet accepteren, en dat we ons ook niet verzoenen met de waarheid van religies. (Mohammadi 336:1995)

De aanhangers van de tradities aanvaarden de voorlopige hypothese op basis waarvan zij de theorie van goddelijke eenheid creëren. De hypothese verenigt de kennis van de manifestatie van goddelijke eenheid en wijst de weg naar eenwording door universele waarheid.

Alle ideeën verdienen aandacht vanwege de waarheid die ze bevatten. De aanvaarding van het idee van de veelheid aan religies is modernistisch en in strijd met de bovenstaande hypothese. Het idee van veelheid is onverenigbaar en vormt een obstakel voor het islamitische onderwijs, vanwege de manifestatie van de culturele diversiteit die alle mensen dient. Zolang dit de oorzaak is van verschillen tussen religies (de islam en andere tradities), zal het culturele onrust veroorzaken. (Legenhausen 246:2003) De dubbelzinnigheid in deze hypothese komt voort uit de externe en interne manifestatie van religies. Elke religie vertegenwoordigt in zijn hoedanigheid een geheel – ‘ondeelbaar’, waarvan de delen onafscheidelijk van elkaar zijn, en de presentatie van individuele bestanddelen zou onjuist zijn. Volgens Schuon werd de scheiding tussen externe en interne manifestatie gedicteerd door de ontwikkeling van de islam. De populariteit en invloed ervan zijn te danken aan de enorme waarde van het islamitisch recht, terwijl de hypothese als geheel ernstige obstakels opwerpt. Aan de andere kant betekent de gelijkenis van religies met de islam, vanuit het oogpunt van hun essentie, op geen enkele manier het einde van de islam. Laten we de grote denkers noemen – theoretici van de school van tradities, zoals Guénon en Schuon, die hun religie verlieten, de islam accepteerden en zelfs – hun naam veranderden.

In de theorie van de botsing der beschavingen somt Huntington verschillende bewijsargumenten op. Hij is overtuigd van het bestaan ​​van verschillen tussen beschavingen, niet alleen als feitelijk onderdeel, maar ook als algemene basis, inclusief geschiedenis, taal, cultuur, tradities en vooral religie. Ze verschillen allemaal van elkaar als gevolg van de verschillende ontvankelijkheid en kennis van het zijn, evenals de relatie tussen God en mens, individu en groep, burger en staat, ouders en kinderen, man en vrouw… Deze verschillen hebben diepe wortels en zijn fundamenteler dan ideologische en politieke ordes.

Natuurlijk geven de verschillen tussen beschavingen, veroorzaakt door oorlogen en langdurige, harde conflicten, die voor de hand liggende bestaande verschillen zijn geworden, aanleiding tot de mening dat er sprake is van een botsing. Aan de andere kant zijn de haastige veranderingen in de wereld en de ontwikkeling van de internationale betrekkingen de oorzaak van de waakzaamheid van de beschaving en de aandacht voor het bestaan ​​van verschillen tussen beschavingen. Toenemende betrekkingen tussen beschavingen veroorzaken de ontwikkeling van verschijnselen als immigratie, economische banden en materiële investeringen. Geconcludeerd kan worden dat de theorie van Huntington eerder verwijst naar een interactie tussen cultuur en sociale actie dan naar mystieke opvattingen.

De onderzoeksmethode verwijst naar de opvattingen van Schuon, waarbij serieus de nadruk wordt gelegd op de goddelijke eenheid van religies, gevormd op basis van hun innerlijke essentie. Tot nu toe heeft het genoemde proefschrift geen wereldwijde erkenning gekregen vanwege politieke en militaire onrust in verschillende delen van de planeet, waardoor het onmogelijk is om het binnenkort te implementeren.

In de wereld van de ideeën leiden Schuons religieuze herkenbaarheid en opvattingen tot de stelling van goddelijke eenheid, terwijl men in de wereld van het handelen dubbelzinnigheden ontdekt en de onmogelijkheid om zijn leer te verwezenlijken. In werkelijkheid schetst hij een idealistisch beeld van gelijkgestemdheid onder mensen. Huntington presenteert in zijn theorie, gebaseerd op economische, sociale en culturele verschijnselen, een realistische kijk op de werkelijkheid op het gebied van beschavingsgevallen. De basis van zijn oordelen wordt gevormd door de historische praktijk en menselijke analyse. Schuons religieuze opvattingen werden het belangrijkste idealistische concept van internationale eenheid.

De theorie van Huntington, gebaseerd op economische, sociale en culturele verschijnselen, wordt als belangrijk en fundamenteel beschouwd en presenteert een van de vele oorzaken van daadwerkelijke botsingen tussen beschavingen.

De richting van de modernisering, maar ook economische en sociale veranderingen, creëren voorwaarden voor de scheiding van bestaande identiteiten en een verandering in hun locatie. Er wordt een staat van tweedeling ontdekt in de westerse wereld. Aan de ene kant bevindt het Westen zich op het toppunt van zijn macht, en aan de andere kant is er sprake van een afnemende invloed als gevolg van verzet tegen zijn hegemonie, waarbij culturen die verschillen van het Westen geleidelijk terugkeren naar hun eigen identiteit.

Dit interessante fenomeen vergroot zijn invloed en stuit op de sterke, krachtige weerstand van het Westen tegen andere niet-westerse machten, die voortdurend groeit met hun gezag en vertrouwen.

Andere kenmerken zijn dat de interculturele verschillen groter worden dan de economische en politieke verschillen. Dit is een voorwaarde voor moeilijkere probleemoplossing en verzoening tussen beschavingen.

In de ontmoeting van beschavingen komt een fundamentele casus betreffende het verlangen naar identiteitsdominantie tot uiting. Dit is geen omstandigheid die gemakkelijk kan worden gemodelleerd vanwege verschillen in de nationale fenomenologie. Het is veel moeilijker om half-christen of half-moslim te zijn, vanwege het feit dat religie een krachtiger kracht is dan de nationale identiteit, die iedereen van elkaar onderscheidt.

LITERATUUR

In het Perzisch:

1. Avoni, Golamreza Hard Javidan. EEUWIGE WIJSHEID. voor onderzoek en ontwikkeling van de menswetenschappen, 2003.

2. Alamy, Seyed Alireza. HET VINDEN VAN WEGEN NAAR DE BESCHAVING EN DE ISLAMITISCHE BESCHAVING VANUIT HET STANDPUNT VAN SEYED HOSSAIN NASR. // Geschiedenis

en Islamitische beschaving, III, nr. 6, herfst en winter 2007.

3. Amoli, Abdullah Javadi. ISLAMITISCHE WET IN DE SPIEGEL VAN KENNIS. 2.

red. Com: Dr. voor publ. “Raja”, 1994.

4. Afsa, Mohammed Jafar. THEORIE VAN DE BOTSING DER BESCHAVINGEN. // Kusar (vgl.

Cultuur), augustus 2000, nr. 41.

5. Legenhausen, Mohammed. WAAROM BEN IK GEEN TRADITIONALIST? KRITICI OP

DE MENING EN GEDACHTEN VAN DE TRADITIONALISTEN / trans. Mansour Nasiri, Khrodname Hamshahri, 2007.

6. Mansoor, Ayub. DE BOTSING VAN BESCHAVINGEN, WEDEROPBOUW VAN HET NIEUWE

WERELDORDE / vert. Saleh Wasseli. Assoc. voor politiek. wetenschappen: Shiraz Univ., 2001, I, nee. 3.

7. Mohammed, Majid. KENNIS MAKEN MET DE MODERNE RELIGIE. Teheran: Kattre, 1995.

8. Nasr, Seyed Hossein. ISLAM EN DE MOEILIJKHEDEN VAN DE MODERNE MENS / trans.

Enshola Rahmati. 2. uitg. Teheran: Onderzoeksbureau. en publ. “Suhravardi”, winter 2006.

9. Nasr, Seyed Hossein. DE BEHOEFTE AAN HEILIGE WETENSCHAP / trans. Hassan Miandari. 2. uitg. Teheran: Kom, 2003.

10. Nasr, Seyed Hossein. RELIGIE EN DE ORDE VAN DE NATUUR / trans. Enshola Rahmati. Teheran, 2007.

11. Sadri, Ahmad. HUNTINGTON'S DROOMOMKERING. Teheran: Serir, 2000.

12. Toffler, Alvin en Toffler, Heidi. OORLOG EN ANTI-OORLOG / trans. Mehdi Besharat. Teheran, 1995.

13. Toffler, Alvin en Toffler, Heidi. DE NIEUWE BESCHAVING / trans. Mohammed Reza Jafari. Teheran: Simorgh, 1997.

14. Huntington, Samuel. DE ISLAMITISCHE WERELD VAN HET WESTEN, BESCHAVING

CONFLICT EN WEDEROPBOUW VAN DE WERELDORDE / trans. Raffia. Teheran: Inst. voor een sekte. onderzoek, 1999.

15. Huntington, Samuel. THEORIE VAN DE BOTSING DER BESCHAVINGEN / vert. Mojtaba Amiri Wahid. Teheran: Min. over externe werken en red. PhD, 2003.

16. Chittick, William. INLEIDING TOT HET SUFISME EN DE ISLAMITISCHE MYSTICISME / trans. Jalil

Parvin. Teheran: Ik heb Khomeini op het spoor. inst. en islamitische revolutie.

17. Shahrudi, Morteza Hosseini. DEFINITIE EN OORSPRONG VAN RELIGIE. 1.

red. Mashad: Aftab Danesh, 2004.

18. Shojoyzand, Alireza. THEORIE VAN DE BOTSING DER BESCHAVINGEN. // Reflectie van het denken, 2001, nr. 16.

19. Schuon, Fritjof, Sjeik Isa Nur ad-Din Ahmad. DE PAREL VAN DE KOSTBARE ISLAM, vert. Mino Chojad. Teheran: Onderzoeksbureau. en publ. “Sorvard”, 2002.

In het Engels:

20.OXFORD GEAVANCEERDE LEERDERSWOORDENBOEK. 8e druk. 2010.

21. Schuon, Frithjof. ESOTERISME ALS PRINCIPE EN ALS WEG / Vert. Willem Stoddart. Londen: Perennial Books, 1981.

22. Schuon, Frithjof. ISLAM EN DE EEUWIGE FILOSOFIE. Al Tajir-trust, 1976.

23. Schuon, Frithjof. LOGICA EN TRANSCENDENTIE / Vert. Peter N. Townsend. Londen: Perennial Books, 1984.

24. Schuon, Frithjof. WORTELS VAN DE MENSELIJKE CONDITIE. Bloomington, Ind: World Wisdom Books, 1991.

25. Schuon, Frithjof. SPIRITUELE PERSPECTIEVEN EN MENSELIJKE FEITEN / Vert. PN Townsend. Londen: Perennial Books, 1987.

26. Schuon, Frithjof. TRANSCENDENTE EENHEID VAN RELIGIE. Wheaton, IL: Theosofische uitgeverij, 1984.

Illustratie: Fig. Een horizontaal-verticale grafiek die de structuur van religies weergeeft, volgens de twee principes (vgl. Zulkarnaen. The Substance of Fritjohf Schuon's Thinking about the Point of Religions. – In: IOSR Journal of Humanities and Social Science (IOSR- JHSS) Volume 22, nummer 6, versie 6 (juni 2017), e-ISSN: 2279-0837, DOI: 10.9790/0837-2206068792, blz. 90 (pp. 87-92).

Opmerkingen:

Auteurs: Dr. Masood Ahmadi Afzadi, Ass.Prof. Vergelijkende religies en mystiek, Islamitische Azad Universiteit, afdeling Noord-Teheran, Teheran, Iran, [email protected]; &Dr. Razie Moafi, wetenschappelijk assistent. Islamitische Azad Universiteit, Teheran East Branch. Teheran. Iran

Eerste publicatie in het Bulgaars: Ahmadi Afzadi, Masood; Moafi, Razie. Religie in de wereld van vandaag – wederzijds begrip of conflict (naar aanleiding van de opvattingen van Fritjof Schuon en Samuel Huntington, over het wederzijds begrip of de botsing tussen religies). – In: Vezni, uitgave 9, Sofia, 2023, pp. 99-113 {vertaald uit het Perzisch in het Bulgaars door Dr. Hajar Fiuzi; wetenschappelijk redacteur van de Bulgaarse editie: Prof. Dr. Alexandra Kumanova}.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -