6.3 C
Brussel
Maandag, April 22, 2024
MensenrechtenKort wereldnieuws: Oekraïense aanvallen in Donetsk, kosten aardbeving in Afghanistan, 'voor altijd...'

Kort wereldnieuws: Oekraïense aanvallen in Donetsk, kosten van de aardbeving in Afghanistan, 'forever chemicaliën' gedumpt in de VS, voordelen van meertalig onderwijs

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Tijdens een briefing aan journalisten in New York citeerde woordvoerder Stéphane Dujarric het VN-bureau voor humanitaire zaken: OCHA, waarin stond dat de schade was ontstaan ​​nadat een waterfilterstation was geraakt.

De stad had voor de oorlog 220,000 inwoners, nu teruggebracht tot 90,000. 

Volgens zowel de Oekraïense regering als de door Rusland geïnstalleerde autoriteiten in het bezette gebied ten oosten van Kramatorsk veroorzaakten de aanvallen ook burgerslachtoffers en schade aan de civiele infrastructuur aan beide zijden van de frontlinies. 

“Wat de humanitaire respons betreft, hebben hulporganisaties onmiddellijk hulp verleend, inclusief noodreparatiemateriaal, aan gemeenschappen aan de Oekraïense kant van de frontlinie”, aldus de heer Dujarric.

Hulp aan Kurakhove

En humanitairen verleenden hulp aan de stad Kurakhove aan de frontlinie, die al tien jaar wordt getroffen door vijandelijkheden, na de aanvankelijke annexatie van grondgebied door Rusland in 10.

De hulp bestond uit 13 ton aan medische en hygiënische goederen, onder meer voor mensen met een handicap, en andere goederen ter ondersteuning van burgers wier toegang tot basisdiensten ernstig verstoord is, voegde de woordvoerder eraan toe.

Afghanistan: Meer dan 400 miljoen dollar nodig voor herstel na de aardbeving

Volgens een door de VN gesteund rapport dat woensdag is gepubliceerd, zal er maar liefst 402.9 miljoen dollar nodig zijn om de herstel- en wederopbouwinspanningen in West-Afghanistan te ondersteunen na de verwoestende aardbevingen van vorig jaar.

Bij de reeks aardbevingen die op 1,500, 2,600 en 7 oktober 11 de provincie Herat trof, kwamen ruim 15 mensen om het leven en raakten 2023 gewond.

Mensen die in de provincie Herat, Afghanistan, wonen, moeten in het reine komen met de verwoesting die de aardbeving aan eigendommen heeft aangericht.

Het Post-Disaster Needs Assessment (PDNA)-rapport – gepubliceerd door de VN samen met de Wereldbank, de Europese Unie en de Aziatische Ontwikkelingsbank – onderzocht negen districten, die ongeveer 2.2 miljoen mensen bestreken.

Het benadrukt de omvang van de ramp, die directe fysieke schade tot 217 miljoen dollar en verliezen tot bijna 80 miljoen dollar veroorzaakte.

De huisvesting was de zwaarst getroffen sector en vertegenwoordigt 41 procent van de totale herstelbehoeften, oftewel 164.4 miljoen dollar. Bijna 50,000 huizen raakten beschadigd door de aardbevingen, waarvan 13,516 volledig verwoest werden. 

Onderwijs volgt op de tweede plaats en in het rapport wordt opgemerkt dat 180,000 studenten en 4,390 docenten momenteel met verstoringen worden geconfronteerd. Ondertussen heeft de landbouwsector, die verantwoordelijk is voor het merendeel van de werkgelegenheid en het inkomen in de getroffen gebieden, aanzienlijke tegenslagen gekend. 

Uit de beoordeling bleek dat meer dan 275,000 mensen getroffen waren, waaronder zwangere vrouwen, baby's en mensen met ernstige handicaps.

De aardbevingen treffen kwetsbare gemeenschappen met een beperkte veerkracht om meerdere schokken op te vangen. Herat is een van de provincies waar de grootste aantallen Afghanen verblijven die intern ontheemd zijn geraakt als gevolg van conflicten en droogte. Dit heeft ernstige gevolgen gehad voor de toegang tot diensten, land en onderdak, die alleen maar zijn verergerd.

Het rapport benadrukte de noodzaak om over te stappen van onmiddellijke humanitaire hulp naar herstel op de lange termijn, waarbij prioriteit werd gegeven aan strategieën voor het opbouwen van veerkracht van de gemeenschap, herstel van de dienstverlening, aardbevingsveilige huisvesting, sociale bescherming en toegang tot basisdiensten.

Amerikaanse bedrijven dumpen ‘forever chemicaliën’ straffeloos: VN-experts

In de Verenigde Staten dumpen de chemische bedrijven DuPont en Chemours giftige zogenaamde ‘forever chemicaliën’ in het lokale milieu, waarbij ze volledig voorbijgaan aan de rechten en het welzijn van de bewoners langs de lagere Cape Fear River in North Carolina.

Dat is volgens een groep van negen onafhankelijke mensenrechtenexperts van de VN, die woensdag een verklaring hebben afgegeven waarin werd gewaarschuwd voor de gevaarlijke effecten van de chemicaliën, gewoonlijk PFA's of polyfluoralkylstoffen genoemd, en zei dat leden van de getroffen gemeenschappen naar verluidt de toegang tot schone en veilige decennialang water.

PFA’s zijn afkomstig van producten als shampoo, nagellak en de synthetische coating op tapijten of stoffen. 

Ze staan ​​bekend als forever-chemicaliën omdat ze in de natuur niet gemakkelijk worden afgebroken en tientallen jaren, zelfs eeuwenlang, schade kunnen aanrichten.

Hoewel de bedrijven zich bewust zijn van de toxische impact van PFA's, blijven ze deze lozen, aldus de experts.

Ze hebben ook alarm geslagen over de export van PFA's en gevaarlijk afval van Nederland naar de Verenigde Staten, wat kennelijk in strijd is met het internationaal recht.

Onvoldoende en onvoldoende

De experts zeiden dat handhavings- en herstelmaatregelen ontoereikend zijn geweest als er juridische stappen tegen de twee bedrijven zijn ondernomen. 

“Volksgezondheids- en milieuregelgevers in de Verenigde Staten zijn tekortgeschoten in hun plicht om bescherming te bieden tegen bedrijfsgerelateerde mensenrechtenschendingen, onder meer door het publiek – en met name de getroffen gemeenschappen in North Carolina – te voorzien van het soort en de hoeveelheid informatie die nodig is om schade te voorkomen en om schade te voorkomen. herstel”, aldus de deskundigen. 

De VN Raad voor de mensenrechten-benoemde onafhankelijke deskundigen hebben deze zorgen geuit bij de Amerikaanse regering, die nog moet antwoorden.

Speciale Rapporteurs en andere deskundigen werken op vrijwillige basis en ontvangen geen salaris. Zij dienen geheel op individuele basis. 

Meertalig onderwijs, een nuttig instrument om de leercrisis aan te pakken

Eindelijk is het woensdag Internationale dag van de moedertaalen een agentschap voor onderwijs, wetenschap en cultuur UNESCO roept alle landen op om een ​​beleid van meertalig onderwijs te voeren. 

Dat komt omdat het van cruciaal belang is om de huidige mondiale leercrisis te bestrijden, omdat het in het verleden positieve resultaten heeft opgeleverd. 

Volgens een recent onderzoek van het bureau is de kans groter dat kinderen eerder beginnen met lezen als ze tijdens de eerste schooljaren in hun moedertaal les krijgen.

Lessen uit Afrika

Bewijs is overal in Afrika te vinden. Het continent heeft de grootste taaldiversiteit ter wereld, maar slechts één op de vijf kinderen leert hun moedertaal.

Om dat te veranderen heeft Mozambique het tweetalige onderwijs uitgebreid naar een kwart van zijn scholen, en kinderen presteren nu al ongeveer 15 procent beter op het gebied van basislezen en wiskunde, aldus UNESCO.

Terwijl mensen over de hele wereld in meer dan 6,700 talen communiceren, wordt 40 procent van hen op de lange termijn met uitsterven bedreigd als gevolg van het afnemende aantal sprekers.

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -