18.9 C
Brussel
Dinsdag, juli 16, 2024
GodsdienstChristendomZe werd de hemel, niet wetende dat de zon zou opkomen uit...

Ze werd de hemel, niet wetende dat de zon uit haar zou opkomen

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gast auteur
Gast auteur
Gastauteur publiceert artikelen van bijdragers van over de hele wereld

By St. Nicholas Kavasila, Uit “Drie preken on de Maagd"

De opmerkelijke Hesychast-auteur van de 14e-eeuwse Sint-Nicolaas Kavasila (1332-1371) wijdt dit preek tot de aankondiging van de Heilige Moeder van God, waardoor voor ons de visie van de Byzantijnse man op de Moeder van God wordt onthuld. Een preek niet alleen gevuld met vurig religieus gevoel, maar ook met diepe dogmatiek.

Over de aankondiging van Onze-Lieve-Vrouw en de Heilige Maagd Maria (Drie Theotokos)

Als de mens zich ooit zou verheugen en beven, zingen met dankzegging, als er een periode is waarin de mens het grootste en het beste moet verlangen, en hem doet streven naar de breedst mogelijke verbinding, de mooiste uitspraak en het sterkste woord om zijn majesteit te zingen Ik zie niet wie het anders kan zijn dan het feest van vandaag. Omdat het was alsof er vandaag een engel uit de hemel kwam en het begin van alle goede dingen aankondigde. Vandaag is de lucht vergroot. Vandaag verheugt de aarde zich. Vandaag verheugt de hele schepping zich. En na dit feest blijft Hij die de hemel in Zijn handen houdt niet achter. Want wat er vandaag gebeurt, is een echt feest. Allen ontmoeten elkaar daarin, met gelijke vreugde. Allen leven en geven ons dezelfde vreugde: de Schepper, alle scheppingen, de moeder van de Schepper, die voor onze natuur heeft gezorgd en Hem aldus deelgenoot heeft gemaakt van onze vreugdevolle bijeenkomsten en festivals. Bovenal verheugt de Schepper zich. Omdat hij vanaf het begin en vanaf het begin van de schepping een weldoener is, is het zijn werk om goed te doen. Hij heeft nooit iets nodig en weet niets anders dan te geven en welwillend te zijn. Maar vandaag komt Hij, zonder Zijn reddende werk te stoppen, op de tweede plaats terecht en behoort tot degenen die begunstigd worden. En hij verheugt zich niet zozeer over de grote gaven die Hij aan de schepping schenkt en die Zijn vrijgevigheid onthullen, maar over de kleine dingen die Hij ontving van de begunstigden, want zo is het duidelijk dat Hij de mensheid liefheeft. En Hij denkt dat Hij niet alleen verheerlijkt wordt door de dingen die Hij zelf aan de arme slaven gaf, maar ook door de dingen die de armen Hem gaven. Want zelfs als Hij vermindering verkoos boven de goddelijke glorie en ermee instemde onze menselijke armoede als geschenk van ons te aanvaarden, bleef Zijn rijkdom onveranderd en veranderde ons geschenk in een sieraad en een koninkrijk.

Ook voor de schepping – en met schepping bedoel ik niet alleen dat wat zichtbaar is, maar ook dat wat buiten het menselijk oog ligt – wat zou een grotere gelegenheid van dankzegging kunnen zijn dan de Schepper ervan binnen te zien komen en de Heer van allen een blik te zien werpen op de schepping? plaats onder de slaven? En dit zonder Zichzelf van Zijn gezag te ontdoen, maar een slaaf te worden, (Zijn) rijkdom niet af te wijzen, maar het aan de armen te geven, en zonder van Zijn hoogten te vallen, verheft de nederigen.

Ook de Maagd verheugt zich, ter wille van wie al deze geschenken aan de mensen werden gegeven. En hij is om vijf redenen gelukkig. Bovenal als persoon die, net als iedereen, deelneemt aan de gemeenschappelijke goederen. Ze verheugt zich echter ook omdat de goederen haar al eerder zijn gegeven, nog perfecter dan aan anderen, en nog meer omdat zij de reden is dat deze geschenken aan iedereen worden gegeven. De vijfde en grootste reden voor de vreugde van de Maagd is dat God, niet alleen door haar, maar zijzelf, dankzij de gaven die zij kende en voor het eerst zag, de wederopstanding van de mensen teweegbracht.

2. Want de Maagd is niet zoals de aarde, die de mens vormde, maar zelf niets deed voor zijn schepping, en die door de Schepper als eenvoudig materiaal werd gebruikt en eenvoudigweg ‘werd’ zonder iets ‘te doen’. De Maagd realiseerde in zichzelf en gaf aan God al die dingen die de Schepper van de aarde aantrokken, wat Zijn creatieve hand aanspoorde. En wat zijn deze dingen? Het leven is onberispelijk, het leven puur, ontkenning van alle kwaad, beoefening van alle deugden, ziel zuiverder dan licht, lichaam volmaakt spiritueel, helderder dan de zon, zuiverder dan de hemel, heiliger dan engelachtige tronen. Een vlucht van de geest die voor geen enkele hoogte stopt, die zelfs de vleugels van engelen overtreft. Een goddelijke eros die elk ander verlangen van de ziel heeft opgeslokt. Gods land, eenheid met God die geen plaats biedt aan menselijke gedachten.

Door haar lichaam en ziel met zoveel deugd te versieren, kon ze de blik van God aantrekken. Dankzij haar schoonheid onthulde ze een prachtige gemeenschappelijke menselijke natuur. En versla de bedrieger. En hij werd mens vanwege de Maagd, die onder de mensen gehaat werd vanwege de zonde.

3. En de ‘muur van vijandschap’ en de ‘barrière’ betekenden niets voor de Maagd, maar alles wat de mensheid van God scheidde, werd wat haar betrof weggedaan. Zo heerste er zelfs vóór de algemene verzoening tussen God en de Maagd vrede. Bovendien hoefde ze nooit offers te brengen voor vrede en verzoening, want vanaf het begin was ze de eerste onder vrienden. Al deze dingen zijn gebeurd dankzij anderen. En hij was de Voorbidder, "was een pleitbezorger voor ons bij God", om de uitdrukking van Paulus te gebruiken, waarbij hij voor de mensen niet zijn handen naar God ophief, maar zijn hele leven. En de deugd van één ziel was voldoende om het kwaad van mensen van alle leeftijden te stoppen. Zoals de ark de mens redde in de algemene vloed van het universum, niet deelnam aan de rampen en de mensheid de mogelijkheid bespaarde om door te gaan, gebeurde hetzelfde met de Maagd. Ze hield haar gedachten altijd zo onaangeroerd en heilig, alsof geen enkele zonde ooit de aarde had beroerd, alsof iedereen trouw bleef aan wat ze moesten doen, alsof iedereen nog steeds in het paradijs woonde. Hij voelde niet eens het kwaad dat over de hele aarde verspreidde. En de vloed van de zonde, die zich overal verspreidde en de hemel sloot, en de hel opende, en de mensen in oorlog met God sleepte, en de goeden van de aarde verdreef, en in Zijn plaats de goddelozen leidde, raakte de gezegende Maagd niet eens een beetje. En terwijl het over het hele universum regeerde en alles verstoorde en vernietigde, werd het kwaad verslagen door één enkele gedachte, door één enkele ziel. En niet alleen werd het door de Maagd overwonnen, maar dankzij haar zonde verdween het van het hele menselijke ras.

Dit was de bijdrage van de Maagd aan het verlossingswerk, voordat de dag aanbrak waarop God, volgens Zijn eeuwige plan, de hemel zou buigen en naar de aarde zou neerdalen: vanaf het moment dat ze werd geboren, bouwde ze een schuilplaats voor Hem die dat kon. Om de mens te redden, streefde hij ernaar Gods verblijfplaats zelf mooi te maken, zodat deze Hem waardig zou zijn. Er werd dus niets gevonden dat het paleis van de koning verwijt. Bovendien schonk de Maagd Hem niet alleen een koninklijke woning die Zijn majesteit waardig was, maar bereidde zij Hem ook zelf een koninklijk kleed en een gordel voor, zoals David zegt: ‘welwillendheid’, ‘kracht’ en ‘het koninkrijk’ zelf. Aangezien een prachtige staat, die alle andere overtreft in omvang en schoonheid, in zijn hoge ideaal en aantal inwoners, in rijkdom en macht, zich niet beperkt tot het ontvangen van de koning en hem gastvrijheid verleent, maar zijn land en macht wordt, en eer, en kracht, en wapens. Zo zorgde ook de Maagd, die God in zichzelf ontving en Hem haar vlees gaf, ervoor dat God in de wereld verscheen en voor vijanden een onverwoestbare nederlaag werd, en voor vrienden redding en de bron van alle goede dingen.

4. Op deze manier kwam ze de mensheid ten goede, zelfs voordat de tijd van algemene verlossing aanbrak: Maar toen de tijd aanbrak en de hemelse boodschapper verscheen, nam ze opnieuw actief deel aan de verlossing door zijn woorden te geloven en ermee in te stemmen de bediening te aanvaarden, wat God vroeg het van haar. Omdat ook dit noodzakelijk en ongetwijfeld noodzakelijk was voor onze verlossing. Als de Maagd zich niet zo had gedragen, zou er voor de mens geen hoop meer zijn geweest. Zoals ik al eerder zei, zou het voor God niet mogelijk zijn geweest om met welwillendheid naar het menselijk ras te kijken en naar de aarde te willen komen, als de Maagd zich niet had voorbereid, als zij er niet was die Hem zou verwelkomen en wie dat zou kunnen doen. dienen tot verlossing. En nogmaals, het was niet mogelijk dat de wil van God voor onze verlossing zou worden vervuld als de Maagd er niet in had geloofd en als ze er niet mee had ingestemd hem te dienen. Dit wordt zichtbaar uit de “vreugde” die Gabriël tegen de Maagd zei en uit het feit dat hij haar “genadig” noemde, waarmee hij zijn missie beëindigde en het hele geheim onthulde. Maar hoewel de Maagd wilde begrijpen hoe de bevruchting zou plaatsvinden, kwam God niet naar beneden. Op het moment dat ze overtuigd was en de uitnodiging aanvaardde, was het hele werk onmiddellijk volbracht: God nam Zich op zich als kledingman en de Maagd werd de moeder van de Schepper.

Nog verbazingwekkender is dit: God waarschuwde Adam noch overtuigde hem om zijn rib te geven waaruit Eva geschapen zou worden. Hij bracht hem in slaap en nam zo, zijn zintuigen wegnemend, zijn deel weg. Terwijl Hij, om de Nieuwe Adam te scheppen, de Maagd van tevoren onderwees en op haar geloof en aanvaarding wachtte. Bij de schepping van Adam raadpleegt Hij opnieuw Zijn eniggeboren Zoon en zegt: “Wij hebben de mens gemaakt.” Maar toen de eerstgeborene, die “wonderbaarlijke Raadsman” “het universum zou binnengaan”, zoals Paulus zegt, en de tweede Adam zou scheppen, nam hij de Maagd als zijn medewerker in zijn beslissing. Zo werd de grote ‘beslissing’ van God, waarover Jesaja spreekt, door God aangekondigd en door de Maagd bevestigd. De incarnatie van het Woord was dus niet alleen het werk van de Vader, die ‘begunstigde’, en van Zijn Macht, die ‘overschaduwde’, en van de Heilige Geest, die ‘inwoonde’, maar ook van het verlangen en het geloof van de Maagd. Omdat het zonder hen niet mogelijk was om te bestaan ​​en de oplossing voor de incarnatie van het Woord aan de mensen voor te stellen, was het ook zonder het verlangen en het geloof van de Zuivere onmogelijk dat Gods oplossing gerealiseerd kon worden.

5. Nadat God haar aldus had geleid en overtuigd, maakte Hij haar tot Zijn moeder. Het vlees werd dus gegeven door een man die het wilde geven en wist waarom hij het deed. Omdat hetzelfde wat met Hem gebeurde, ook met de Maagd zou gebeuren. Zoals Hij wilde en ‘naar beneden kwam’, zo moest zij zwanger worden en moeder worden, niet onder dwang, maar met geheel haar vrije wil. Want zij moest – en dit is veel belangrijker – niet alleen deelnemen aan de opbouw van onze verlossing als iets dat van buitenaf wordt bewogen en dat eenvoudigweg wordt gebruikt, maar ook zichzelf opofferen en Gods medewerker worden in de zorg voor het menselijk ras. , opdat zij een aandeel aan Hem mocht hebben en deel mocht hebben aan de heerlijkheid die voortkwam uit deze liefde voor de mensheid. Omdat de Heiland niet alleen een mens naar het vlees en een mensenzoon was, maar ook een ziel, een verstand, een wil had en al het menselijke, was het noodzakelijk om een ​​volmaakte moeder te hebben die Zijn geboorte niet alleen zou dienen. met de aard van het lichaam, maar ook met geest en wil, en haar hele wezen: moeder zijn, zowel in het vlees als in de ziel, om de hele persoon in de onuitgesproken geboorte te brengen.

Dit is de reden waarom de Maagd, voordat zij zich aan de dienst van Gods mysterie wijdt, dit gelooft, wil en wenst te vervullen. Maar dit gebeurde ook omdat God de deugd van de Maagd zichtbaar wilde maken. Dat wil zeggen, hoe groot was haar geloof en hoe hoog was haar manier van denken, hoe onaangetast was haar geest en hoe groot was haar ziel – dingen die onthuld werden door de manier waarop de Maagd het paradoxale woord van de Maagd ontving en geloofde. Engel: dat God inderdaad op aarde zou komen en persoonlijk voor onze verlossing zou zorgen, en dat zij in staat zal zijn om te dienen door actief deel te nemen aan dit werk. Het feit dat ze eerst om uitleg vroeg en overtuigd was, is een lichtend bewijs dat ze zichzelf heel goed kende en niets groters zag, niets dat haar verlangen meer waard was. Bovendien bewijst het feit dat God haar deugd wilde openbaren dat de Maagd de grootsheid van Gods goedheid en menselijkheid zeer goed kende. Het is duidelijk dat zij juist hierdoor niet direct door God verlicht werd, zodat volledig ontdekt zou worden dat haar geloof, waardoor zij dicht bij God leefde, een vrijwillige uiting van haar was, en dat zij niet zouden denken dat alles wat er gebeurde was het resultaat van de kracht van de overtuigende God. Want zoals degenen die geloven die niet hebben gezien en geloofd meer gezegend zijn dan degenen die willen zien, zo zijn ook degenen die de boodschappen hebben geloofd die de Heer hen door middel van zijn dienaren heeft gestuurd meer jaloezie dan degenen die dat wel hebben gedaan. Hij moest hen persoonlijk overtuigen . Het bewustzijn dat ze niets in haar ziel had dat ongeschikt was voor het sacrament, en dat haar humeur en gewoonten er perfect bij pasten, zodat ze geen enkele menselijke zwakheid vermeldde, noch twijfelde aan hoe dit alles zou gebeuren, noch überhaupt discussieerde de wegen die haar naar zuiverheid zouden hebben geleid, noch had ze een geheime gids nodig – al deze dingen weet ik niet of we ze mogen beschouwen als behorend tot de geschapen natuur.

Want zelfs al was hij een cherub of een seraf, of iets veel zuiverder dan deze engelachtige wezens, hoe zou hij die stem kunnen verdragen? Hoe kon hij denken dat het mogelijk was om te doen wat hem werd opgedragen? Hoe zou ze voldoende kracht vinden voor deze machtige daden? En Johannes, dan wie “er niemand groter was” onder de mensen, volgens de inschatting van de Heiland Zelf, achtte zichzelf niet waardig om zelfs maar Zijn schoenen aan te raken, en dat toen de Heiland in een arme menselijke natuur verscheen. Totdat de Onbevlekte het Woord van de Vader, de hypostase van God, in haar schoot durfde te nemen, voordat het nog minder was geworden. 'Wat ben ik en het huis van mijn vader? Wilt U Israël door mij redden, Heer?” Deze woorden kun je horen van de rechtvaardigen, hoewel ze vele malen tot daden zijn opgeroepen en velen deze hebben uitgevoerd. Terwijl de engel de Heilige Maagd opriep om iets heel ongewoons te doen, iets dat niet in overeenstemming was met de menselijke natuur, dat het logisch begrip te boven ging. En inderdaad, wat vroeg ze anders dan de aarde naar de hemel te verheffen, het universum te verplaatsen en te veranderen, met zichzelf als middel? Maar haar geest was niet verstoord, noch vond ze zichzelf dit werk onwaardig. Maar zoals niets de ogen stoort wanneer het licht nadert, en aangezien het niet vreemd is dat iemand zegt dat zodra de zon opkomt het dag is, zo was de Maagd helemaal niet in de war toen ze begreep dat ze in staat zou zijn om te ontvangen en te ontvangen. verwekt de ongeschikten op alle plaatsen God. En hij liet de woorden van de engel niet ononderzocht voorbijgaan, noch liet hij zich meeslepen door de vele lofprijzingen. Maar hij concentreerde zijn gebed en bestudeerde de begroeting met al zijn aandacht, omdat hij de manier van de conceptie precies wilde begrijpen, evenals alles wat daarmee samenhangt. Maar verder is ze helemaal niet geïnteresseerd in de vraag of zij zelf in staat en geschikt is voor zo'n hoge bediening, of haar lichaam en ziel zo gezuiverd zijn. Hij verwondert zich over de wonderen die de natuur te boven gaan en negeert alles wat met haar paraatheid te maken heeft. Daarom vroeg hij Gabriël om uitleg over het eerste, terwijl zij het tweede zelf kende. De Maagd vond de moed tot God in zichzelf, omdat, zoals Johannes zegt, “haar hart haar niet veroordeelde”, maar van haar “getuigde”.

6. “Hoe zal dit gedaan worden?” zij vroeg. Niet omdat ik zelf meer zuiverheid en grotere heiligheid nodig heb, maar omdat het een natuurwet is die degenen die, net als ik, het pad van de maagdelijkheid hebben gekozen, zich niet kunnen voorstellen. “Hoe zal dit gebeuren, vroeg hij, als ik geen relatie heb met een man?” Natuurlijk, vervolgt ze, ben ik bereid God te aanvaarden. Ik heb genoeg voorbereid. Maar vertel me eens: zal de natuur het daarmee eens zijn, en op welke manier? En toen Gabriël haar vertelde over de weg van de paradoxale conceptie met de beroemde woorden: “De Heilige Geest zal over je komen en de kracht van de Allerhoogste zal je overschaduwen”, en haar alles uitlegde, de Maagd nee twijfelt langer aan de boodschap van de engel dat ze gezegend is, zowel vanwege de prachtige dingen die ze heeft gediend, als vanwege de dingen waarin ze geloofde, namelijk dat ze waardig zou zijn deze bediening te aanvaarden. En dit was niet de vrucht van lichtzinnigheid. Het was een manifestatie van de prachtige en geheime schat die de Maagd in zichzelf verborg, een schat gevuld met opperste voorzichtigheid, geloof en zuiverheid. Dit werd geopenbaard door de Heilige Geest, die de Maagd “gezegend” noemde – juist omdat zij het nieuws aanvaardde en het helemaal niet moeilijk vond om de hemelse boodschappen te geloven.

Zodra haar ziel vervuld was met de Heilige Geest, troostte de moeder van Johannes haar met de woorden: “Gezegend is zij die gelooft dat de dingen die de Heer haar vertelde, zullen gebeuren.” En de Maagd zelf zei over zichzelf en antwoordde de engel: "Hier is de dienstmaagd van de Heer." Want zij is waarlijk een dienaar van de Heer die het geheim van wat komen gaat zo diep heeft begrepen. Zij die “zodra de Heer kwam” onmiddellijk het huis van haar ziel en lichaam opende en Hem die voor haar werkelijk dakloos was, een echte verblijfplaats onder de mensen gaf.

Op dat moment gebeurde er iets soortgelijks als wat er met Adam gebeurde. Terwijl het hele zichtbare universum ter wille van hem werd geschapen en alle andere schepselen hun geschikte metgezel hadden gevonden, vond alleen Adam vóór Eva geen geschikte hulp. Zo was er ook voor het Woord, dat alle dingen tot bestaan ​​bracht en aan ieder schepsel zijn juiste plaats toewees, geen plaats, geen verblijfplaats vóór de Maagd. De maagd gaf echter geen “slaap aan haar ogen, noch vermoeidheid aan haar oogleden” totdat ze Hem onderdak en een plaats gaf. De woorden die door de mond van David worden gesproken, moeten we beschouwen als de stem van de Zuivere, omdat hij de stamvader van haar lijn is.

7. Maar het grootste en meest paradoxale van alles is dat ze, zonder iets van tevoren te weten, zonder enige waarschuwing, zo goed voorbereid was op het avondmaal dat ze, zodra God plotseling verscheen, Hem kon ontvangen zoals ze zou moeten – met een gereedstaande, wakkere en onwrikbare ziel. Alle mensen moesten weten van haar voorzichtigheid waarmee de gezegende Maagd altijd leefde, en hoeveel hoger zij was dan de menselijke natuur, hoe uniek, hoe groter dan alles wat mensen konden bevatten – zij die in haar ziel zo’n sterke liefde voor haar aanwakkerde. God, niet omdat ze gewaarschuwd was voor wat er met haar zou gebeuren en waaraan ze op het punt stond deel te nemen, maar vanwege de algemene gaven die God aan de mensen gaf of zou geven. Want aangezien Job niet zozeer werd begunstigd vanwege het geduld dat hij toonde tijdens zijn lijden, maar omdat hij niet wist wat hem zou worden gegeven als beloning voor deze worsteling van geduld, zo toonde zij zich waardig om de gaven te ontvangen die de menselijke logica te boven gaan. omdat hij het niet wist (van tevoren). Het was een huwelijksbed zonder op de Bruidegom te wachten. Het was de lucht, hoewel hij niet wist dat de zon daaruit zou opkomen.

Wie kan zich deze grootsheid voorstellen? En hoe zou ze zijn als ze alles van tevoren wist en vleugels van hoop had? Maar waarom werd ze niet vooraf geïnformeerd? Misschien omdat het zo duidelijk maakt dat ze nergens anders heen kon, omdat ze alle toppen van heiligheid had beklommen, en dat ze niets kon toevoegen aan wat ze al had, en ook niet beter kon worden in deugdzaamheid. ze had de top bereikt? Want als zulke dingen bestonden en ze uitvoerbaar waren, als er nog maar één toppunt van deugd was, dan zou de Maagd dat weten, want dat was de reden waarom ze geboren werd, en omdat God haar leerde, zodat ze die zou kunnen onderwerpen. top ook. , om beter voorbereid te zijn op de bediening van het sacrament. Het was haar onwetendheid die haar uitmuntendheid onthulde: zij die, hoewel ze de dingen ontbeerde die haar tot deugd konden aanzetten, haar ziel zo vervolmaakte dat ze door de rechtvaardige God uit de hele menselijke natuur werd gekozen. Ook is het niet natuurlijk dat God Zijn moeder niet met alle goede dingen tooit, en haar niet op de beste en perfecte manier schept.

8. Het feit dat Hij zweeg en haar niets vertelde over wat er ging gebeuren, bewijst dat Hij niets beters of groters wist dan wat Hij de Maagd had zien volbrengen. En hier zien we opnieuw dat Hij voor Zijn moeder niet alleen de beste onder de andere vrouwen koos, maar ook de volmaakte. Ze was niet alleen geschikter dan de rest van het menselijk ras, maar zij was ook degene die perfect geschikt was om Zijn moeder te zijn. Want ongetwijfeld was het ooit noodzakelijk dat de aard van de mens geschikt werd voor het werk waarvoor hij geschapen was. Met andere woorden: het ter wereld brengen van een persoon die in staat zal zijn het doel van de Schepper waardig te dienen. Wij vinden het uiteraard niet moeilijk om het doel waarvoor de verschillende tools zijn gemaakt te schenden door ze voor de een of andere activiteit te gebruiken. De Schepper stelde echter in het begin geen doel voor de menselijke natuur, dat hij vervolgens veranderde. Vanaf het eerste moment heeft hij haar zo geschapen dat hij haar, wanneer ze geboren zou worden, als moeder voor Zichzelf zou nemen. En nadat hij deze taak oorspronkelijk aan de menselijke natuur had gegeven, schiep hij vervolgens de mens met dit duidelijke doel als regel. Daarom was het noodzakelijk dat er op een dag een man zou verschijnen die dit doel kon vervullen. Het is voor ons niet toegestaan ​​om niet de beste van allemaal te beschouwen als het doel van de schepping van de mens, degene die de Schepper de grootste eer en lof zal geven, noch kunnen we denken dat God op enigerlei wijze kan falen in de dingen die hij schept. . Daar is zeker geen sprake van, aangezien zelfs metselaars, kleermakers en schoenmakers erin slagen hun creaties altijd te creëren volgens het doel dat zij willen, ook al hebben zij geen volledige controle over de materie. En hoewel het materiaal dat ze gebruiken hen niet altijd gehoorzaamt, hoewel het hen soms weerstaat, slagen ze erin het door hun kunst te onderwerpen en naar hun doel te duwen. Als ze daarin slagen, hoeveel natuurlijker is het dan dat God zou slagen, Die niet slechts de heerser van de materie is, maar de Schepper ervan, die, toen Hij de materie schiep, wist hoe Hij die zou gebruiken. Wat zou de menselijke natuur ervan kunnen weerhouden om zich in alle dingen te conformeren aan het doel waarvoor God haar geschapen heeft? Het is God die het huishouden regeert. En dit is precies Zijn grootste werk, het voornaamste werk van Zijn handen. En de verwezenlijking ervan vertrouwde Hij aan geen mens of engel toe, maar hield het voor Zichzelf. Is het niet logisch dat God er meer zorg voor draagt ​​dan welke andere vakman dan ook om de noodzakelijke regels in de schepping na te leven? En als het niet zomaar om iets gaat, maar om de beste van Zijn creaties? Aan wie anders zou God voorzien, als hij het niet aan Zichzelf had gedaan? En inderdaad vraagt ​​Paulus aan de bisschop (die zoals bekend een beeld van God is) voordat hij voor het algemeen welzijn zorgt, alles te regelen wat met hemzelf en zijn huishouden te maken heeft.

9. Als al deze dingen op één plek gebeurden: de meest rechtvaardige Heerser van het universum, de meest geschikte dienaar van Gods plan, het beste van alle werken van de Schepper door de eeuwen heen – hoe zou er dan iets noodzakelijks kunnen ontbreken? Omdat het noodzakelijk is om in alles de harmonie en volledige symfonie te behouden, en niets mag ongepast zijn voor dit geweldige en prachtige werk. Omdat God bij uitstek rechtvaardig is. Hij Die alle dingen heeft geschapen zoals ze zouden moeten, en “alle dingen weegt in de weegschaal van Zijn gerechtigheid.” Als antwoord op alles wat Gods gerechtigheid wilde, gaf de Maagd, de enige die daarvoor geschikt was, haar Zoon. En zij werd de moeder van Degene voor wie het in alle eerlijkheid moeder was. En zelfs als er geen ander voordeel was uit het feit dat God de zoon van de mens werd, kunnen we beargumenteren dat het feit dat het in alle eerlijkheid was dat de Maagd de moeder van God zou worden, voldoende was om de incarnatie van het Woord te veroorzaken. En dat God niet nalaat ieder van zijn schepselen te geven wat bij hem past, dwz altijd handelt in overeenstemming met zijn gerechtigheid, was dit feit alleen al een voldoende reden om deze nieuwe bestaanswijze van de twee naturen tot stand te brengen.

Want als de Onbevlekte alle dingen in acht nam die zij verplicht was te observeren, als zij zichzelf openbaarde als een man die zo dankbaar was dat zij niets miste van wat zij verschuldigd was, hoe kon God dan net zo eerlijk zijn? Als de Maagd niets van die dingen zou weglaten die de moeder van God kunnen openbaren, en Hem liefhad met zo’n intense liefde, zou het natuurlijk volkomen ongelooflijk zijn dat God het niet als Zijn plicht zou beschouwen om haar een gelijke beloning te geven, om haar te worden. Zoon. En laten we nogmaals zeggen: als God aan kwade meesters geeft naar hun verlangen, hoe zal Hij dan niet degene die altijd en in alles met Zijn verlangen instemde, als moeder nemen? Dit geschenk was zo vriendelijk en geschikt voor de gezegende. Daarom, toen Gabriël haar duidelijk vertelde dat zij God Zelf zou baren – want dit werd duidelijk gemaakt door zijn woorden, dat Degene die geboren zou worden “voor eeuwig over het huis van Jakob zal regeren, en aan zijn koninkrijk zal geen einde komen” en de Maagd aanvaardde het nieuws met vreugde, alsof hij iets gewoons hoorde, iets dat helemaal niet vreemd was, noch inconsistent met wat gewoonlijk gebeurt. En dus zei ze met een gezegende tong, met een ziel vrij van zorgen, met gedachten vol vrede: “Hier is de dienstmaagd van de Heer, moge mij gedaan worden zoals uw woord.”

10. Hij zei dit en onmiddellijk gebeurde alles. “En het Woord is vlees geworden en heeft onder ons gewoond.” Dus zodra de Maagd God antwoordde, ontving ze onmiddellijk van Hem de Geest die dat goddelijke vlees schept. Haar stem was ‘de stem van kracht’, zoals David zegt. En zo kreeg met het woord van een moeder het Woord van de Vader vorm. En met de stem van de schepping bouwt de Schepper. En net zoals toen God zei: ‘Er zij licht’, er onmiddellijk licht was, zo ontstond onmiddellijk met de stem van de Maagd het ware licht en verenigde zich met het menselijk vlees, en Hij die ‘elke mens die in de wereld komt’ verlicht, werd bedacht. O heilige stem! Oh, woorden dat je het zo groots hebt gedaan! O, gezegende taal, die in één enkel moment het hele universum uit ballingschap heeft opgeroepen! O schat van de zuivere ziel, die met haar weinige woorden zulke onvergankelijke goederen over ons heeft verspreid! Want deze woorden veranderden de aarde in de hemel en maakten de hel leeg, waardoor de gevangenen vrijkwamen. Ze maakten de hemel bewoond door mensen en brachten de engelen zo dicht bij de mensen dat ze het hemelse en het menselijke ras verstrengelden in een unieke dans rond Degene die beide tegelijkertijd is, rond Degene die, als God, mens werd.

Welke dankbaarheid is het waard om u voor deze woorden aan te bieden? Hoe zullen we je noemen, aangezien er onder de mensen niets gelijk is aan jou? Want onze woorden zijn aards, totdat u alle toppen van de wereld bent gepasseerd. Als er daarom lovende woorden tot u moeten worden gericht, moet dit het werk van de engelen zijn, de geest van de cherubs, in een tong van vuur. Daarom willen ook wij, nadat we ons zoveel mogelijk uw prestaties hebben herinnerd en naar ons beste vermogen voor u hebben gezongen, onze redding, nu een engelachtige stem vinden. En we komen bij de begroeting van Gabriël, waarmee we onze hele preek eren: "Verheug je, gezegende, de Heer is met je!".

Maar sta ons toe, Maagd, om niet alleen te spreken over de dingen die eer en glorie brengen aan Hem en aan u, die Hem ter wereld heeft gebracht, maar ook om ze in praktijk te brengen. Bereid ons voor om Zijn woonplaatsen te worden, want aan Hem behoort de glorie door de eeuwen heen. Amen.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -