9.5 C
Brussel
Maandag, April 22, 2024
NieuwsLevensreddende medische zorg stort in onder de aanval in Gaza: WHO

Levensreddende medische zorg stort in onder de aanval in Gaza: WHO

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Het grootste overgebleven ziekenhuis in het zuiden van Gaza is “nauwelijks functioneel”, de VN Wereld De Gezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwde vrijdag na berichten over intense aanvallen door Israëlische troepen.

Er zijn meldingen geweest van schade aan de orthopedische afdeling van het Nasser Ziekenhuis, waardoor de mogelijkheid om dringende medische zorg te verlenen afneemt. WIE woordvoerder Tarik Jašarević vertelde correspondenten tijdens een persconferentie in Genève.

"Meer degradatie van het ziekenhuis betekent dat er meer levens verloren gaan, "Zei hij.

Volgens het VN-agentschap functioneren er van de 36 ziekenhuizen in de door oorlog geteisterde enclave slechts 11. Er zijn ook berichten dat verschillende patiënten zijn overleden tijdens de Israëlische operatie.

Het Israëlische leger heeft beweerd dat Hamas gijzelaars vasthield of de lichamen van Israëliërs achterhield op de Nasser-compound, gelegen in Khan Younis.

Plaatsen van genezing, niet van begrafenis

Het ziekenhuis heeft levensreddende diensten verleend aan de meest kritieke zieken en is een toevluchtsoord geweest voor talloze burgers die van elders in de Gazastrook zijn ontheemd.

De heer Jašarević voegde daaraan toe De WHO probeerde dringend toegang te krijgen tot het complex.

"We moeten er echt heen om brandstof te brengen, zodat het ziekenhuis kan blijven functioneren en de patiënten die er nog zijn, kunnen medische zorg blijven ontvangen”, zei hij, waarbij hij ook de noodzaak benadrukte om de toestand van de patiënten te beoordelen en voor hun veilige verwijzing naar andere faciliteiten.

“We hebben de hele tijd gezegd dat patiënten, gezondheidswerkers en burgers die hun toevlucht zoeken in ziekenhuizen veiligheid verdienen en niet een begrafenis op die plaatsen van genezing”, voegde hij eraan toe.

Hevige bombardementen gaan door

Ondertussen worden er nog steeds intense Israëlische bombardementen gerapporteerd vanuit de lucht, het land en de zee over een groot deel van de Gazastrook, resulterend in nog meer burgerslachtoffers, ontheemding en schade aan de infrastructuur, aldus het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken.OCHA) zei.

“Wijdverspreide grondoperaties en hevige gevechten tussen Israëlische strijdkrachten en Palestijnse gewapende groeperingen worden ook nog steeds gerapporteerd, vooral in het centrum van Khan Younis en ten oosten van Deir Al-Balah,” merkte OCHA op in een rapport. flash-update vrijdag uitgegeven.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zijn tussen de middag van 15 februari en 11 februari 16 uur (plaatselijke tijd) 112 Palestijnen gedood en 157 Palestijnen gewond geraakt. Sinds 7 oktober zijn in Gaza ten minste 28,775 Palestijnen gedood. nog eens 68,552 meldden zich gewond.

Klein stukje land

OCHA heeft ook berichten doorgegeven dat intensievere luchtaanvallen op Rafah en verklaringen van Israëlische functionarissen over een grondoperatie hebben geleid tot de verplaatsing van mensen die daar schuilden naar de stad Deir Al-Balah in centraal Gaza.

Meer dan de helft van de bevolking van Gaza zit opeengepakt in Rafah, gelegen aan de zuidkant van de Gazastrook, in een gebied dat slechts een vijfde van de hele enclave vertegenwoordigt.

'De mensheid moet zegevieren'

De situatie is bijzonder nijpend voor zwangere vrouwen, nieuwe moeders en pasgeborenen.

Het VN-bevolkingsfonds (UNFPA) waarschuwde dat het Al-Helal Al-Emirati Kraamziekenhuis in Rafah “overweldigd is en moeite heeft” om adequate zorg te bieden.

Als de bommen niet doden
zwangere vrouwen, indien
ziekte, honger
uitdroging en
niet inhalen
hen, simpelweg geven
geboorte kon

– UNFPA

“Simpel gezegd: als de bommen geen zwangere vrouwen doden, als ziekte, honger en uitdroging hen niet inhalen, zou gewoon bevallen dat wel kunnen”, aldus het VN-agentschap, dat zich inzet voor veilig moederschap.

Verdere aanvallen, waarschuwde het UNFPA, zouden een nieuwe verwoestende wending in de oorlog markeren, en duizenden anderen zouden kunnen omkomen door het geweld of door een gebrek aan toegang tot voedsel, water en cruciale levensreddende diensten. 

De mensheid moet zegevieren, voegde het eraan toe, en herhaalde de oproep tot een onmiddellijk humanitair staakt-het-vuren in Gaza en de veilige en onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars.

'De klok tikt snel'

De onafhankelijke VN-commissie die toezicht houdt op de uitvoering van het VN-verdrag Verdrag inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen herhaalde die oproep.

Het drong er bij Israël op aan om de levering van medicijnen, medisch personeel en humanitaire hulp toe te staan, inclusief de speciale behoeften van vrouwen en meisjes, zoals seksuele en reproductieve gezondheidszorg, en sanitaire en hygiënische producten.

“De klok tikt snel richting hongersnood en een uitbraak van epidemieën. De levens en gezondheid, fysiek en mentaal, van de vrouwen en meisjes in Gaza zijn ernstig aangetast”, aldus de commissie, die is samengesteld uit deskundigen die onafhankelijk zijn van welke regering dan ook en van de Verenigde Naties. 

Doneer aan de humanitaire reactie in Gaza
- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -