15.6 C
Brussel
Woensdag, Juni 19, 2024
EuropaEerste groen licht voor de hernieuwing van de handelssteun aan Oekraïne en Moldavië

Eerste groen licht voor de hernieuwing van de handelssteun aan Oekraïne en Moldavië

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

De leden van het Internationale Handelscomité steunden de uitbreiding van de handelssteun aan Oekraïne en Moldavië in het licht van de Russische oorlog.

De leden van het Europees Parlement keurden donderdag met 26 stemmen, 10 tegen en 1 onthoudingen een voorstel goed voorstel om de tijdelijke opschorting van invoerrechten en quota op de Oekraïense landbouwexport naar de EU met nog een jaar te verlengen, van 6 juni 2024 tot 5 juni 2025, om Oekraïne te steunen te midden van de voortdurende Russische agressieoorlog tegen het land.

De wetgeving geeft de Commissie de bevoegdheid om snel actie te ondernemen en de nodige maatregelen op te leggen als er sprake is van aanzienlijke verstoringen van de EU-markt, of van de markten van een of meer EU-landen als gevolg van Oekraïense import. Het voorziet ook in een noodrem voor bijzonder gevoelige landbouwproducten, namelijk pluimvee, eieren en suiker, wat betekent dat als de import van deze producten de gemiddelde volumes van 2022 en 2023 overtreft, er opnieuw tarieven zullen worden opgelegd.

De liberaliseringsmaatregelen zijn afhankelijk van het respect van Oekraïne voor de democratische beginselen, de mensenrechten en de rechtsstaat, en van zijn aanhoudende inspanningen om corruptie en de georganiseerde misdaad te bestrijden.

Moldavië

In een afzonderlijke stemming op donderdag kwamen de leden van het Europees Parlement overeen dat alle invoerrechten van Moldavië moet met 28 stemmen, 2 tegen en 6 onthoudingen voor nog een jaar worden geschorst.

Offerte

Sandra Kalniete (EVP, LV)De rapporteur voor het Oekraïne-dossier zei: “Aangezien we zojuist de tweede verjaardag zijn gepasseerd van het begin van de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne, is het voorstel een krachtig signaal van de standvastige steun van de EU aan Oekraïne en zijn bevolking. De verlenging van de handelsmaatregelen van de EU zal ervoor zorgen dat Oekraïne zijn landbouwproducten naar de EU kan blijven exporteren – een cruciale levensader voor de Oekraïense economie. Tegelijkertijd omvat het voorstel solide waarborgen die ervoor zorgen dat onze boeren niet overweldigd zullen worden door een plotselinge stijging van de import. De Commissie zal opnieuw tarieven kunnen invoeren of andere noodzakelijke maatregelen kunnen nemen als zij constateert dat de invoer van specifieke producten tot marktverstoringen leidt. Het is een goed evenwicht tussen het voortzetten van onze essentiële steun aan Oekraïne en de noodzakelijke bescherming van onze markten.”

Volgende stappen

Verwacht wordt dat het Parlement tijdens de plenaire zitting van volgende week over zijn standpunt in eerste lezing zal stemmen. Als het Parlement zijn standpunt in eerste lezing aanneemt, zal de Raad de verordening formeel goedkeuren, en zal deze in werking treden na publicatie in het Publicatieblad van de EU.

Achtergrond

De associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne, inclusief de Diepe en brede vrijhandelszone, heeft ervoor gezorgd dat Oekraïense bedrijven sinds 2016 preferentiële toegang hebben tot de EU-markt. In de onmiddellijke nasleep van het begin van de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne heeft de EU in juni 2022 autonome handelsmaatregelen (geldautomaten) ingevoerd, die invoerrechten mogelijk maken -vrije toegang voor alle Oekraïense producten tot de EU-markt. Deze maatregelen zijn in juni 2023 met een jaar verlengd en lopen af ​​op 5 juni 2024.

Op 31 januari 2024 heeft de Europese Commissie voorgestelde dat invoerrechten en quota voor Oekraïense en Moldavische exporten nog een jaar moeten worden opgeschort. Rusland heeft doelbewust de Oekraïense voedselproductie en de exportfaciliteiten in de Zwarte Zee aangevallen om de economie van het land te ondermijnen en de mondiale voedselveiligheid te bedreigen.

De totale EU-invoer uit Oekraïne bedroeg in de twaalf maanden tot oktober 24.3 12 miljard euro, vergeleken met het vooroorlogse niveau in 2023 van 2021 miljard euro. volgens aan de Commissie.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -