16.2 C
Brussel
Maandag, juli 15, 2024
EuropaAkkoord om de handelssteun aan Oekraïne uit te breiden met waarborgen voor EU-boeren

Akkoord om de handelssteun aan Oekraïne uit te breiden met waarborgen voor EU-boeren

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Woensdag bereikten het Parlement en de Raad een voorlopig akkoord over de uitbreiding van de handelssteun aan Oekraïne in het licht van de Russische agressieoorlog.

De tijdelijke opschorting van invoerrechten en quota op de Oekraïense landbouwexport naar de EU zal met nog een jaar worden verlengd, tot 5 juni 2025, om Oekraïne te steunen te midden van de aanhoudende Russische agressieoorlog.

De Commissie kan snel actie ondernemen en alle maatregelen opleggen die zij nodig acht als er sprake is van een aanzienlijke verstoring van de EU-markt of de markten van een of meer EU-landen als gevolg van Oekraïense import.

De verordening voorziet ook in een noodrem voor bijzonder gevoelige landbouwproducten, namelijk pluimvee, eieren en suiker. De leden van het Europees Parlement verzekerden zich van de uitbreiding van deze lijst met haver, maïs, gries en honing. Ze hebben ook stevige toezeggingen gekregen van de Commissie om actie te ondernemen als de Oekraïense import van tarwe toeneemt. De referentieperiode voor het activeren van de noodrem zal 2022 en 2023 zijn, wat betekent dat als de import van deze producten de gemiddelde volumes van deze twee jaar overschrijdt, er opnieuw tarieven zullen worden opgelegd. De onderhandelaars van het EP zorgden er ook voor dat de Commissie sneller zou handelen – binnen 14 dagen in plaats van 21 dagen – als de drempelniveaus voor de automatische waarborgen zouden worden bereikt.

Offerte

Rapporteur Sandra Kalniete (EVP, LV) zei: “Het akkoord van vanavond versterkt de voortdurende inzet van de EU om Oekraïne bij te staan ​​in het licht van de brute agressieoorlog van Rusland tot de overwinning van Oekraïne. De Russische aanvallen op Oekraïne en zijn voedselproductie hebben ook gevolgen voor de boeren in de EU. Het Parlement hoorde hun zorgen en versterkte vrijwaringsmaatregelen die de druk op de bevolking zouden verlichten EU boeren zouden overweldigd worden door een plotselinge stijging van de Oekraïense import.”

Volgende stappen

Het Parlement en de Raad zullen nu allebei het definitieve groene licht moeten geven voor het voorlopige akkoord. De huidige schorsing loopt af op 5 juni 2024. De nieuwe regelgeving zou onmiddellijk na deze vervaldatum in werking moeten treden.

Achtergrond

De associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne, inclusief de Diepe en brede vrijhandelszoneheeft ervoor gezorgd dat Oekraïense bedrijven sinds 2016 preferentiële toegang hebben tot de EU-markt. Nadat Rusland zijn agressieoorlog was begonnen, heeft de EU in juni 2022 autonome handelsmaatregelen (geldautomaten) ingevoerd, die belastingvrije toegang voor alle Oekraïense producten mogelijk maken. de Europese Unie. Deze maatregelen werden in 2023 met een jaar verlengd. In januari besloot de Europese Commissie voorgestelde dat invoerrechten en quota op Oekraïense exporten nog een jaar moeten worden opgeschort. Voor Moldavië werden soortgelijke maatregelen met nog een jaar verlengd nadat de huidige maatregelen op 24 juli 2024 afliepen. Rusland heeft doelbewust de Oekraïense voedselproductie en exportfaciliteiten in de Zwarte Zee aangevallen om de economie van het land te ondermijnen en de mondiale voedselzekerheid te bedreigen.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -