12.5 C
Brussel
Donderdag, mei 30, 2024
InternationaleOproep van 2.8 miljard dollar voor drie miljoen mensen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever

Oproep van 2.8 miljard dollar voor drie miljoen mensen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

De VN en partnerorganisaties benadrukten woensdag dat er ‘kritieke veranderingen’ nodig zijn om de toegang tot hulp in Gaza te verbeteren, toen zij een programma van 2.8 miljard dollar lanceerden. hoger beroep om dringende hulp te bieden aan miljoenen mensen in de verwoeste enclave, maar ook op de Westelijke Jordaanoever, waar de Palestijnen het doelwit zijn van het toenemende geweld van kolonisten.

De ontwikkeling vond plaats te midden van berichten over aanhoudende Israëlische bombardementen op de Gazastrook, waaronder Gaza-stad in het noorden, Rafah in het zuiden van Gaza en centraal Gaza, waar Er werd aangenomen dat meer dan een dozijn mensen waren omgekomen bij een schijnbare raketaanval op een vluchtelingenkamp dinsdag.

Videobeelden uit het Al-Aqsa-ziekenhuis in Deir Al-Balah toonden gewonde en dode slachtoffers, waaronder kinderen, na de aanval op het Maghazi-vluchtelingenkamp in het centrum van de enclave.

Honger gevaar

De oproep van woensdag heeft betrekking op hulp aan 3.1 miljoen mensen tussen nu en het einde van het jaar. 

Het is de bedoeling om 2.3 miljoen mensen in de Gazastrook te helpen waar experts op het gebied van voedselonzekerheid hebben gewaarschuwd dat er een dreigende hongersnood dreigt in het noorden na meer dan zes maanden van intense Israëlische bombardementen en een grondoffensief, gelanceerd als reactie op door Hamas geleide terreuraanslagen in Zuid-Israël afgelopen oktober.

Straatverkoperskinderen 

“Er dreigt hongersnood in de noordelijke regeringen kan naar verwachting op elk moment plaatsvinden tussen nu en mei 2024; ruim de helft van de bevolking van Gaza wordt geconfronteerd met catastrofale hongerniveaus.” OCHA zei, eraan toevoegend dat de markten een tekort hebben aan basisvoedselproducten en afhankelijk zijn van informele leveranciers die hulprantsoenen aanbieden. 

“Een zorgwekkende trend die is geïdentificeerd, is de opkomst van vooral het doorverkopen van humanitaire hulp op markten informele straatverkopers, van wie velen jonge kinderen zijn.”

In de aanloop naar de oproep merkte OCHA op dat het financieringsverzoek tegemoetkwam aan de behoeften van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, UNRWA, dat nog steeds “de ruggengraat” vormt van de humanitaire respons in Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

De sleutelrol van UNRWA

“Twee derde van de bevolking van Gaza – 1.6 miljoen mensen – zijn Palestijnse vluchtelingen, geregistreerd bij de UNRWA,” zei OCHA, eraan toevoegend dat bijna één miljoen van de 1.7 miljoen ontheemden hebben nu onderdak in 450 UNRWA- en openbare opvangcentra, of in de buurt van het VN-agentschap.

OCHA voegde eraan toe dat UNRWA meer dan 13,000 medewerkers in Gaza heeft, waarvan meer dan 3,500 betrokken zijn bij hulpverlening. “In tijden van nood wordt de steun (UNRWA) uitgebreid naar de bredere bevolking,” het zei, eraan toevoegend dat het VN-agentschap ook 1.1 miljoen Palestijnse vluchtelingen en andere geregistreerde personen op de Westelijke Jordaanoever bedient, van wie 890,000 vluchtelingen zijn. 

Waterprobleem

Gebrek aan toegang tot schoon water Het blijft een grote humanitaire zorg, merkte OCHA op, waarbij slechts één van de drie waterpijpleidingen uit Israël nog operationeel is met een capaciteit van slechts 47 procent.

Er zijn ook minder dan twintig grondwaterbronnen die alleen werken “als er brandstof beschikbaar is” en er zijn geen volledig functionele afvalwaterzuiveringssystemen, aldus OCHA, eraan toevoegend dat er in veel gebieden sprake is van overstroming van rioolwater, wat bijdraagt ​​aan het risico voor de volksgezondheid in Gaza”. 

Rafah maakt zich zorgen

Onder verwijzing naar een recente WASH-beoordeling onder leiding van UNICEFOCHA merkte op dat het had ontdekt dat binnen de 75 beoordeelde locaties in Rafah – die een bevolking van ongeveer 750,000 mensen bestrijken – een derde waterbronnen had die onveilig waren om te drinken.

Dit omvatte 68 procent van de collectieve centra van de UNRWA, en de gemiddelde beschikbaarheid van water bedroeg slechts drie liter per persoon per dag.

Na de terugtrekking van Israëlische troepen uit het zuiden van Gaza eerder deze maand hebben humanitairen herhaalde zorgen geuit over een militaire operatie tegen de militaire vleugel van Hamas door het Israëlische leger in de stad Rafah, die grenst aan Egypte en waar momenteel meer dan een miljoen mensen schuilen.

De behoeften in het noorden van Gaza blijven nijpend, te midden van aanhoudende belemmeringen voor de hulp, waaronder weigeringen van de Israëlische autoriteiten om toegang te verlenen aan humanitaire missies.

Tedros zorgen

In een post op sociale media op woensdag zei de VN-Wereldgezondheidsorganisatie (WIEDirecteur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus benadrukte hoe de missie van maandag naar Gaza-stad “ernstig was uitgesteld, waardoor er minder tijd overbleef” om de schade en de vereisten in het verwoeste Al-Shifa-ziekenhuis en het Indonesische ziekenhuis te beoordelen.

“Het verwijderen van dode lichamen bij Al-Shifa is nog steeds aan de gang”, zei Tedros op X. “De afdeling spoedeisende hulp wordt schoongemaakt door gezondheidswerkers en verbrande bedden zijn verwijderd. De veiligheid van de resterende constructie vereist nog steeds een grondige technische beoordeling.”

Het Indonesische ziekenhuis is nu leeg, maar er worden pogingen ondernomen om het weer te openen, zei Tedros.

De medische afdeling van de Palestijnse Medische Hulporganisatie neemt traumapatiënten op, maar heeft nog steeds “een dringende behoefte aan brandstof en medische benodigdheden”, die het hoofd van de VN-gezondheidsorganisatie beloofde te zullen leveren. 

"Het niveau van de vernietiging van de ziekenhuizen in Gaza is hartverscheurend. We roepen opnieuw op om ziekenhuizen te beschermen, en niet aan te vallen of te militariseren.”

Uit de laatste gegevens van de gezondheidsautoriteiten van de enclave blijkt dat minstens 33,800 Palestijnen zijn gedood en ruim 76,500 gewond in Gaza sinds 7 oktober. Het dodental in Israël als gevolg van de Hamas-aanvallen van 7 oktober bedraagt ​​1,139 Tientallen mensen worden nog steeds gevangen gehouden in Gaza

Volgens het VN-hulpcoördinatiebureau OCHA zijn bij grondoperaties in de enclave ongeveer 259 Israëlische soldaten gedood en zijn er ruim 1,570 gewond geraakt.

Humanitaire actie

De oproep van woensdag vervangt een eerdere oproep tot financiering in oktober 2023, die in november werd bijgewerkt en werd verlengd tot maart 2024. 

Het bedrag van 2.8 miljard dollar vertegenwoordigt slechts een deel van de bijna 4.1 miljard dollar die volgens de VN en partners nodig is om tegemoet te komen aan de behoeften van de meest kwetsbaren, maar het weerspiegelt wat hulpteams denken dat de komende negen maanden uitvoerbaar is.

Later op woensdag, de VN Veiligheidsraad zou de snel evoluerende situatie in het Midden-Oosten bespreken, met een briefing door UNRWA-commissaris-generaal Philippe Lazzarini.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -