16.9 C
Brussel
Tuesday, June 18, 2024
Stof tot nadenken4 redenen waarom rode wijn niet langer gezond is

4 redenen waarom rode wijn niet langer gezond is

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gaston de Persigny
Gaston de Persigny
Gaston de Persigny - Verslaggever bij The European Times Nieuws

Wetenschappers en artsen beschouwen rode wijn al jaren als gezond. Een onderzoek koppelde matige alcoholconsumptie – gedefinieerd als één drankje of minder per dag voor vrouwen en twee of minder per dag voor mannen – aan een 30-40% lager sterftecijfer als gevolg van hartziekten bij drinkers vergeleken met niet-drinkers, meldt Forbes.

Rode wijn is gezond geworden omdat het niet alleen alcohol bevat, maar ook de gezondheidsbevorderende antioxidanten uit de druivenschillen. Een krachtige antioxidant is resveratrol, dat beschadigde bloedvaten herstelt, bloedstolsels voorkomt en ontstekingen vermindert. Dit heeft ertoe geleid dat experts rode wijn met mate aanbevelen vanwege de gezondheidsvoordelen. De wijnverkoop is sinds de jaren negentig enorm gegroeid.

Nu denken wij er anders over. Gematigde drinkers leven gemiddeld langer, maar niet omdat ze alcohol drinken. Dit komt omdat ze doorgaans gezonder zijn: actiever, hoger opgeleid en beter eten. Vroeg onderzoek bracht ons ertoe te geloven dat matige consumptie gezond was. Maar hier zijn vier redenen waarom je rode wijn niet als gezond zou moeten beschouwen, ook al drink je minder dan een glas per dag.

1. Matige alcoholconsumptie wordt in verband gebracht met een slechtere, en niet met een betere, cardiovasculaire gezondheid. In een onderzoek uit 2022 in JAMA Network Open werden 371,463 mensen in Groot-Brittannië onderzocht en werd vastgesteld dat matig alcoholgebruik geassocieerd was met een 1.3 keer hoger risico op hoge bloeddruk en een 1.4 keer hoger risico van coronaire hartziekten. Bij het onderzoek werd rekening gehouden met de genetische aanleg van een persoon voor alcoholgebruik, waardoor enkele beperkingen van eerder onderzoek werden overwonnen.

2. Alcoholgebruik verhoogt het risico op kanker, zelfs bij matig alcoholgebruik. Alcohol is een bekend carcinogeen, verantwoordelijk voor 6% van alle kankergevallen en 4% van de sterfgevallen door kanker, en verantwoordelijk voor 75,000 gevallen van kanker en 19,000 sterfgevallen per jaar in de VS. Alcohol verhoogt de oxidatieve stress en de metabolische producten van alcohol, namelijk aceetaldehyde, beschadigen het lever-DNA. Het beschadigt ook direct het DNA van mond- en keelcellen, waardoor het risico op borstkanker aanzienlijk toeneemt, zelfs bij matige consumptie. Vrouwen die drie alcoholische drankjes per week drinken, hebben een 15% hoger risico op borstkanker dan vrouwen die helemaal niet drinken.

3. De slaapkwaliteit wordt verslechterd door alcohol Alcohol is een kalmerend middel. Het helpt je sneller in slaap te vallen. Maar dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van je slaap. Dit is vaak merkbaar, zelfs na een paar drankjes. Uit een onderzoek onder 4,098 Finnen bleek dat alcohol de stressreacties verhoogde en het herstel tijdens de eerste drie uur slaap belemmerde. Samen met een kater zorgt een slechte slaap ervoor dat je de volgende dag minder alert bent.

4. Er is een dodelijke hoeveelheid rode wijn voor nodig om te profiteren van de antioxidanten. Rode wijn bevat resveratrol. Maar het bevat niet genoeg ervan om uw gezondheid aanzienlijk te beïnvloeden. In een onderzoek werd gemeten hoeveel resveratrol uit een glas alcohol in het lichaam wordt opgenomen, evenals twee andere polyfenolen (catechine en quercetine) die positieve effecten hebben op de gezondheid. De bloedconcentraties van alle drie bleken te laag om gunstig te zijn. Om high genoeg te worden, moet je een grote hoeveelheid drinken – liters zelfs.

Foto door Ion Ceban @ionelceban: https://www.pexels.com/photo/close-up-photo-of-brown-labeled-bottles-2580989/

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -