16.4 C
Brussel
Donderdag, juni 13, 2024
EuropaDe leden van het Europees Parlement keuren hervormingen goed voor een duurzamere en veerkrachtigere gasmarkt in de EU

De leden van het Europees Parlement keuren hervormingen goed voor een duurzamere en veerkrachtigere gasmarkt in de EU

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Donderdag hebben de leden van het Europees Parlement plannen aangenomen om de introductie van hernieuwbare en koolstofarme gassen, waaronder waterstof, op de EU-gasmarkt te vergemakkelijken.

De nieuwe richtlijn en regelgeving inzake de gas- en waterstofmarkten hebben tot doel de energiesector van de EU koolstofvrij te maken en de productie en integratie van hernieuwbare gassen en waterstof te verbeteren.

Deze maatregelen zijn bedoeld om de energievoorziening veilig te stellen die wordt verstoord door geopolitieke spanningen, met name de Russische oorlog tegen Oekraïne, en om de klimaatverandering aan te pakken. Tijdens de onderhandelingen met de Raad over de richtlijn concentreerden de EP-leden zich op het veiligstellen van bepalingen rond transparantie, consumentenrechten en steun voor mensen die het risico lopen op energiearmoede. De plenaire vergadering heeft de richtlijn aangenomen met 425 stemmen voor, 64 tegen en 100 onthoudingen.

De nieuwe verordening, aangenomen met 447 stemmen voor, 90 tegen en 54 onthoudingen, zal de mechanismen voor eerlijke prijzen en een stabiele energievoorziening versterken, en zal de lidstaten in staat stellen de import van gas uit Rusland en Wit-Rusland te beperken. De wetgeving zal een gezamenlijk gasaankoopsysteem introduceren om concurrentie tussen de lidstaten te vermijden, en een proefproject om de waterstofmarkt van de EU gedurende vijf jaar te versterken.

De verordening richt zich ook op het vergroten van de investeringen in de waterstofinfrastructuur, vooral in steenkoolregio’s, en bevordert zo de transitie naar duurzame energiebronnen zoals biomethaan en koolstofarme waterstof.

Zitate

“De Europese staal- en chemische industrie, die moeilijk koolstofvrij te maken zijn, zal in het middelpunt komen te staan ​​van de ontwikkeling van een Europese waterstofmarkt”, aldus een leidend EP-lid over de richtlijn. Jens Geier (S&D, DE) zei. “Dit zal het mogelijk maken om fossiele brandstoffen uit de industrie te bannen, het Europese concurrentievermogen veilig te stellen en banen in een duurzame economie te behouden. Ontbundelingsregels voor waterstofnetwerkbeheerders zullen aansluiten bij bestaande best practices op de gas- en elektriciteitsmarkt.”

Leider van het EP over de verordening Jerzy Buzek (EVP, PL) zei: “De nieuwe regelgeving zal de huidige energiemarkt transformeren in een markt die voornamelijk gebaseerd is op twee bronnen: groene elektriciteit en groene gassen. Dit is een enorme stap in de richting van het verwezenlijken van de ambitieuze klimaatdoelstellingen van de EU en het concurrerender maken van de EU op de wereldmarkten. We hebben een legale optie geïntroduceerd voor EU-landen om te stoppen met het importeren van gas uit Rusland als er een veiligheidsdreiging is, wat hen een instrument geeft om onze afhankelijkheid van een gevaarlijke monopolist geleidelijk af te bouwen.”

Volgende stappen

Beide teksten zullen nu formeel door de Raad moeten worden aangenomen voordat ze in het Publicatieblad worden gepubliceerd.

Achtergrond

Het wetgevingspakket weerspiegelt de groeiende klimaatambities van de EU, zoals uiteengezet in de Europese Green Deal en het 'Fit for 55'-pakket. De bijgewerkte richtlijn heeft tot doel de energiesector koolstofvrij te maken en omvat bepalingen over consumentenrechten, transmissie- en distributiesysteembeheerders, toegang van derden en geïntegreerde netwerkplanning, en onafhankelijke regelgevende instanties. De bijgewerkte regelgeving zal de bestaande aardgasinfrastructuur ertoe aanzetten een groter aandeel waterstof en hernieuwbare gassen te integreren, door middel van hoge tariefkortingen. Het omvat bepalingen om het mengen van waterstof met aardgas en hernieuwbare gassen te vergemakkelijken, en een grotere EU-samenwerking op het gebied van gaskwaliteit en -opslag.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -