13.4 C
Brussel
Vrijdag, Juni 14, 2024
instellingenVerenigde Naties'Gecoördineerde mondiale druk' voor een staakt-het-vuren in Soedan is essentieel: Guterres

'Gecoördineerde mondiale druk' voor een staakt-het-vuren in Soedan is essentieel: Guterres

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

“De wereld vergeet de bevolking van Soedan”, waarschuwde de VN-chef maandag, waarbij hij opriep tot een verhoging van de humanitaire financiering en een mondiale impuls voor een staakt-het-vuren en vrede in Soedan, om een ​​einde te maken aan een jaar van brute gevechten tussen rivaliserende legers.

“De wereld vergeet de bevolking van Soedan” waarschuwde de VN-chef maandag, waarin wordt opgeroepen tot een verhoging van de humanitaire financiering en een mondiale drang naar vrede om een ​​einde te maken aan een jaar van brute gevechten tussen rivaliserende legers.

Terwijl de aandacht dit weekend op het Midden-Oosten was gericht, zei hij dat het conflict tussen het nationale leger en de militie van de Rapid Support Forces was veranderd in “er wordt een oorlog gevoerd tegen het Soedanese volk. '

“Het is een oorlog tegen de vele duizenden burgers die zijn omgekomen, en tegen nog eens tienduizenden die voor het leven verminkt zijn”, aldus de VN. Secretaris-generaal António Guterres.

“Het is een oorlog tegen de 18 miljoen mensen die met acute honger kampen en tegen de gemeenschappen die nu de angstaanjagende dreiging van hongersnood in de komende maanden aanschouwen.”

Geen enkel aspect van het burgerleven is gespaard gebleven, inclusief het ongebreidelde seksueel geweld en het aanvallen van hulpkonvooien en hulpverleners.

Ondertussen heeft het geweld dat een jaar geleden in en rond de hoofdstad Khartoum uitbrak, meer dan acht miljoen mensen gedwongen hun huizen te ontvluchten, terwijl twee miljoen vluchtelingen zijn geworden.

Een jaar later heeft de helft van de Soedanese bevolking levensreddende hulp nodig. 

El Fasher tondeldoos

De heer Guterres zei dat de laatste berichten over de escalerende vijandelijkheden in El Fasher – de hoofdstad van Noord-Darfur – “een nieuwe reden voor diep alarm. '

Tijdens het weekend vielen aan de RSF gelieerde milities dorpen ten westen van de stad aan en verbrandden deze, wat leidde tot wijdverbreide nieuwe ontheemding.

“Laat me duidelijk zijn: elke aanval op El Fasher zou dat zijn verwoestend voor de burgers en zou kunnen leiden tot een regelrecht intercommunaal conflict door heel Darfur”, zei de VN-chef. 

“Het zou ook de hulpoperaties in een gebied dat al op de rand van hongersnood staat, verstoren, aangezien El Fasher altijd een cruciaal humanitair knooppunt van de VN is geweest. Alle partijen moeten de veilige, snelle en ongehinderde doorgang van humanitair personeel en voorraden faciliteren via alle beschikbare routes naar El Fasher.” 

Een pad uit de nachtmerrie

De secretaris-generaal nam nota van de internationale conferentie over de Soedan-crisis die maandag in Parijs plaatsvond en zei dat Soedanezen “hebben dringend de steun en vrijgevigheid van de wereldgemeenschap nodig om hen door deze nachtmerrie heen te helpen.”

Een humanitair responsplan van 2.7 miljard dollar voor Soedan wordt slechts voor zes procent gefinancierd, terwijl het Regionale Refugee Response Plan van 1.4 miljard dollar slechts voor zeven procent wordt gefinancierd. 

Hij zei dat alle strijders beloften hebben gedaan om volledige humanitaire toegang te garanderen, zodat essentiële hulp de burgers kan bereiken. 

"Zij moeten acht slaan op de UN Veiligheidsraad's oproep om snelle, veilige en ongehinderde humanitaire toegang te garanderen en burgers te beschermen.'

Maar het Soedanese volk heeft meer nodig dan hulp: “Ze hebben behoefte aan een einde aan het bloedvergieten. Ze hebben vrede nodig”, vervolgde de heer Guterres.

Een politieke oplossing is de enige oplossing

“De enige uitweg uit deze verschrikking is een politieke oplossing. Op dit kritieke moment is er, naast de mondiale steun voor hulp, we hebben een gezamenlijke mondiale impuls nodig voor een staakt-het-vuren in Soedan, gevolgd door een alomvattend vredesproces. '

Hij merkte op dat zijn persoonlijke gezant, Ramtane Lamamra, onvermoeibaar werkt om meer gesprekken tussen de rivaliserende generaals te bemiddelen. 

“Gecoördineerde internationale inspanningen zullen essentieel zijn om de gezamenlijke actie te versterken”, en het werk aan de democratische transitie van Soedan moet worden voortgezet, die ontspoorde door een militaire staatsgreep eind 2021.

Hij zei dat dit een inclusief proces moet zijn: “Ik zal niet toegeven aan mijn oproepen aan alle partijen om de wapens stil te leggen en tegemoet te komen aan de aspiraties van het Soedanese volk voor een vreedzame en veilige toekomst.”

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -