15.7 C
Brussel
Dinsdag, mei 28, 2024
MensenrechtenLuchtvaartmaatschappijen dringen erop aan de asieloverdrachten tussen Groot-Brittannië en Rwanda niet te faciliteren

Luchtvaartmaatschappijen dringen erop aan de asieloverdrachten tussen Groot-Brittannië en Rwanda niet te faciliteren

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Twee jaar geleden kondigde Londen het Migration and Economic Development Partnership (MEDP) aan, nu het Migration and Economic Development Partnership (MEDP) genoemd Asielpartnerschap tussen Groot-Brittannië en Rwanda, waarin stond dat asielzoekers in Groot-Brittannië naar Rwanda zouden worden gestuurd voordat hun zaak kon worden behandeld.

Het nationale Rwandese asielsysteem zou dan rekening houden met hun behoefte aan internationale bescherming. 

In november 2023 zei het Britse Hooggerechtshof dat het beleid onwettig was vanwege veiligheidsproblemen in Rwanda. Als reactie daarop creëerden Groot-Brittannië en Rwanda het nieuwe wetsvoorstel, waarin onder meer Rwanda tot een veilig land werd verklaard.

Risico op refoulement 

De Britse premier Rishi Sunak werkt eraan om het wetsontwerp te laten aannemen en zei onlangs dat de eerste vlucht met asielzoekers over tien tot twaalf weken rond juli zal vertrekken, zo blijkt uit berichten in de internationale media.

Maar de speciale rapporteurs van de VN waarschuwde daarvoor Het verwijderen van asielzoekers naar Rwanda of waar dan ook zou luchtvaartmaatschappijen en luchtvaartautoriteiten in gevaar kunnen brengen refoulement – de gedwongen terugkeer van vluchtelingen of asielzoekers naar een land waar zij te maken kunnen krijgen met vervolging, marteling of andere ernstige schade – “wat een schending zou zijn van het recht om vrij te zijn van marteling of andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling”. 

De experts zeiden dat “zelfs als de overeenkomst tussen Groot-Brittannië en Rwanda en het wetsvoorstel over de veiligheid van Rwanda worden goedgekeurd, luchtvaartmaatschappijen en luchtvaartregelgevers medeplichtig zouden kunnen zijn aan het schenden van internationaal beschermde mensenrechten en rechterlijke bevelen door uitzettingen naar Rwanda te vergemakkelijken.” 

Ze voegden eraan toe dat luchtvaartmaatschappijen verantwoordelijk moeten worden gehouden als ze helpen bij de verwijdering van asielzoekers uit Groot-Brittannië.

De VN-experts hebben contact gehad met de Britse regering en nationale, Europese en internationale luchtvaartregelgevers om hen te herinneren aan hun verantwoordelijkheden, ook onder de VN Leidende Principes voor bedrijfsleven en mensenrechten

De VN Raad voor de mensenrechten benoemt speciale rapporteurs om mondiale situaties en kwesties te monitoren en erover te rapporteren. Zij dienen in hun individuele hoedanigheid, zijn geen VN-personeel, zijn onafhankelijk van welke regering of organisatie dan ook en worden niet gecompenseerd voor hun werk. 

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -