15.7 C
Brussel
Woensdag, mei 29, 2024
GodsdienstVERBODENRusland, Jehovah's Getuigen verboden sinds 20 april 2017

Rusland, Jehovah's Getuigen verboden sinds 20 april 2017

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, voormalig chargé de mission bij het Kabinet van het Belgische Ministerie van Onderwijs en bij het Belgische Parlement. Hij is directeur van Human Rights Without Frontiers (HRWF), een NGO gevestigd in Brussel die hij in december 1988 oprichtte. Zijn organisatie verdedigt de mensenrechten in het algemeen, met speciale aandacht voor etnische en religieuze minderheden, de vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en LGBT-mensen. HRWF is onafhankelijk van elke politieke beweging en religie. Fautré heeft onderzoeksmissies over de mensenrechten uitgevoerd in meer dan 25 landen, waaronder in gevaarlijke regio's zoals Irak, het Sandinistische Nicaragua of in door de Maoïsten bezette gebieden in Nepal. Hij is docent aan universiteiten op het gebied van mensenrechten. Hij heeft veel artikelen gepubliceerd in universitaire tijdschriften over de betrekkingen tussen staat en religies. Hij is lid van de Persclub in Brussel. Hij is mensenrechtenadvocaat bij de VN, het Europees Parlement en de OVSE.

Wereldhoofdkwartier van Jehovah's Getuigen (20.04.2024) – 20 aprilth Het is de zevende verjaardag van het landelijke verbod op Jehovah's Getuigen in Rusland, dat ertoe heeft geleid dat honderden vreedzame gelovigen gevangen zijn gezet en sommigen op brute wijze zijn gemarteld.

Internationale mensenrechtenverdedigers hekelen Rusland vanwege de vervolging van Jehovah's Getuigen, wat op griezelige wijze doet denken aan de repressie waarmee de Getuigen tijdens het Sovjettijdperk te maken kregen. Deskundigen beweren dat de vervolging van Jehovah's Getuigen in Rusland een opmaat is geweest voor de terugkeer van grootschalige stalinistische onderdrukking.

“Het is moeilijk te geloven dat deze landelijke aanval op Jehovah's Getuigen al zeven jaar duurt. Om redenen die het begrip te boven gaan, gebruikt Rusland enorme lokale en nationale middelen om onschuldige Getuigen op te sporen – inclusief ouderen en zieken – die vaak in de vroege ochtenduren of midden in de nacht inbreken.” zei Jarrod Lopes, een woordvoerder van Jehovah's Getuigen.

“Tijdens deze huisinvallen of bij ondervragingen worden onschuldige mannen en vrouwen soms geslagen of zelfs gemarteld om de namen en verblijfplaats van geloofsgenoten prijs te geven. De Getuigen worden alleen maar gecriminaliseerd omdat ze hun bijbel lezen, liedjes zingen en vreedzaam praten over hun christelijke geloof. Russische autoriteiten met een ongegronde vijandigheid jegens niet-orthodoxe christenen blijven gewetenloos de mensenrechten en gewetensvrijheid van de Getuigen vertrappen. De Getuigen zijn zich er volledig van bewust dat hun persoonlijke geloof en integriteit worden aangevallen en zijn vastbesloten vast te houden aan hun overtuigingen.”

Vervolging in aantallen in Rusland en de Krim sinds het verbod van 2017

  • Er werden invallen gedaan in ruim 2,090 huizen van Jehovah's Getuigen 
  • 802 mannen en vrouwen zijn strafrechtelijk aangeklaagd vanwege hun christelijke geloofsovertuiging
  • 421 hebben enige tijd achter de tralies gezeten (waaronder 131 mannen en vrouwen die momenteel in de gevangenis zitten)
  • 8 jaar * is de maximale gevangenisstraf, een stijging ten opzichte van 6 jaar [Dennis Christensen was de eerste die werd veroordeeld (2019) en veroordeeld tot gevangenisstraf]
  • Sinds het verbod zijn ruim 500 mannen en vrouwen toegevoegd aan de Russische federale lijst van extremisten/terroristen

In vergelijking:

  • Volgens artikel 111, deel 1 van het Wetboek van Strafrecht van de Russische Federatie, zwaar lichamelijk letsel trekt een maximaal 8 jaar gevangenisstraf
  • Volgens artikel 126, deel 1 van het Wetboek van Strafrecht, ontvoering leidt tot tot 5 jaar gevangenisstraf.
  • Volgens artikel 131, deel 1 van het Wetboek van Strafrecht, verkrachting is strafbaar 3 tot 6 jaar gevangenisstraf.

Het verbod – Veelgestelde vragen

Hoe is dit allemaal begonnen?

De Russische federale wet “Bestrijding van extremistische activiteiten” (nr. 114-FZ) werd in 2002 aangenomen, deels om de zorgen over terrorisme weg te nemen. Rusland heeft de wet echter in 2006, 2007 en 2008 gewijzigd, zodat deze “veel verder gaat dan de angst voor extremisme in verband met terrorisme”, aldus het artikel “De Russische extremismewet schendt de mensenrechten," gepubliceerd in The Moscow Times.

De wet "grijpt simpelweg het ‘terroristische’ vocabulaire aan dat internationaal gemeengoed is geworden sinds de aanslag op de Twin Towers van 9 september in New York, en gebruikt het om ongewenste religieuze groepen in heel Rusland te beschrijven”, legt Derek H. Davis uit, voormalig directeur van het JM Dawson Institute of Church-State Studies aan de Baylor University. Vandaar, "het etiket ‘extremistisch’ is op oneerlijke en onevenredige wijze tegen Jehovah’s Getuigen gebruikt”, zegt Davis.

Begin jaren 2000 begonnen de Russische autoriteiten tientallen bijbelse lectuur van de Getuigen te verbieden als ‘extremistisch’. De autoriteiten hebben vervolgens de Getuigen erin geluisd (zie link1link2) door verboden lectuur in de gebedshuizen van de Getuigen te planten.

Al snel werd de officiële website van de Getuigen, jw.org, geopend verbodenen er werden ladingen bijbels vastgehouden. Deze campagne escaleerde in april 2017 tot een landelijk verbod op Jehovah's Getuigen. Vervolgens werden tientallen miljoenen dollars aan religieuze eigendommen van de Getuigen vernietigd. in beslag genomen.

Zijn de zaken geëscaleerd?

Ja. Rusland spreekt enkele van de zwaarste gevangenisstraffen uit sinds het verbod van 2017. Op 29 februari 2024 werd Aleksandr Chagan, 52, bijvoorbeeld veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf, een straf die doorgaans voorbehouden is aan degenen die zwaar lichamelijk letsel toebrengen. Chagan is de zesde Getuige die zo'n zware straf krijgt, simpelweg vanwege de vreedzame beoefening van zijn christelijke geloof. Op 1 april 2024 zitten er in Rusland 128 Getuigen gevangen.

We hebben ook pieken gezien in woninginvallen. In 183 werden bijvoorbeeld 2023 woningen van Getuigen overvallen, met een gemiddelde van 15.25 woningen per maand. In februari 2024 was er een stijging, met 21 gemelde invallen.

"Meestal worden de huisinvallen uitgevoerd door officieren die gewapend zijn voor een dodelijke strijd”, zegt Jarrod Lopes, een woordvoerder van Jehovah's Getuigen. “De Getuigen worden regelmatig uit bed gesleurd en niet volledig aangekleed, terwijl de agenten arrogant de hele zaak vastleggen. Videobeelden** van deze belachelijke invallen staan ​​overal op internet en op sociale media. Lokale politie en FSB-functionarissen willen er een theatraal spektakel van maken alsof ze hun leven riskeren in de strijd tegen gevaarlijke extremisten. Het is een absurde poppenkast, met ernstige gevolgen! Tijdens de invallen of tijdens ondervragingen zijn sommige Jehovah's Getuigen op brute wijze geslagen of gemarteld. Zoals u zich kunt voorstellen, wordt dat nooit opgenomen. Jehovah's Getuigen zijn echter niet verrast of geïntimideerd door de systematische vervolging in Rusland. Het is goed gedocumenteerd in de geschiedenis van Rusland, nazi-Duitsland en andere landen dat het geloof van de Getuigen het vervolgende regime altijd heeft overleefd. Wij verwachten dat de geschiedenis zich zal herhalen."

**zien footage op de officiële staatswebsite

Sovjetrepressie van Jehovah's Getuigen | Operatie Noord

Deze maand markeert de 73rd verjaardag van “Operatie Noord” – de grootste massadeportatie van een religieuze groepering in de geschiedenis van de USSR – waarbij duizenden Getuigen van Jehovah naar Siberië werden gedeporteerd.

In april 1951 werden ongeveer 10,000 Jehovah's Getuigen en hun kinderen uit zes Sovjetrepublieken (Wit-Rusland, Estland, Letland, Litouwen, Moldavië en Oekraïne) ontvoerd toen de autoriteiten hen in overvolle treinen naar het bevroren, verlaten landschap van Siberië deporteerden. Deze massale deportatie werd “Operatie Noord. '

Binnen slechts twee dagen werden de huizen van Jehovah's Getuigen in beslag genomen en werden de vreedzame aanhangers verbannen naar afgelegen nederzettingen in Siberië. Veel Getuigen moesten onder gevaarlijke en barre omstandigheden werken. Ze leden aan ondervoeding, ziekte en mentale en emotionele trauma's doordat ze gescheiden waren van hun families. De gedwongen deportatie leidde ook tot de dood van enkele Getuigen.

Veel Getuigen werden uiteindelijk in 1965 uit ballingschap vrijgelaten, maar hun in beslag genomen bezittingen werden nooit teruggegeven.

Ondanks de poging van de regering om zo'n 10,000 Jehova's Getuigen uit de regio te elimineren, “heeft Operatie Noord haar doel niet bereikt”, aldus dr. Nicolae Fustei, coördinerend wetenschappelijk onderzoeker voor het Instituut voor Geschiedenis in Moldavië. „De organisatie van Jehovah’s Getuigen werd niet vernietigd, en haar leden stopten niet met het promoten van hun geloof, maar begonnen het in plaats daarvan met nog meer vrijmoedigheid te doen.”

Na de val van het Sovjetregime nam het aantal Getuigen van Jehovah sterk toe.

Exponentiële groei

In juni 1992 organiseerden de Getuigen een grote organisatie internationale conventie in Rusland in Sint-Petersburg. Ongeveer 29,000 mensen uit de voormalige Sovjet-Unie waren aanwezig, samen met duizenden afgevaardigden van over de hele wereld.

De meerderheid van de Getuigen die tijdens Operatie Noord werden gedeporteerd, kwam uit Oekraïne: ruim 8,000 uit 370 nederzettingen. Toch verwelkomden Jehovah's Getuigen in Oekraïne van 6 tot 8 juli 2018 duizenden mensen voor nog een grote bijeenkomst. conventie gehouden in Lviv, Oekraïne. Ruim 3,300 afgevaardigden uit negen landen reisden naar Oekraïne voor het programma, dat toepasselijk het thema „Wees moedig” omvatte! Tegenwoordig zijn dat er meer dan 109,300 Jehovah's Getuigen in Oekraïne.

Bezoek hier voor verslagen over de impact van de Russische vervolging op Jehovah's Getuigen.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -