15 C
Brussel
Woensdag, mei 29, 2024
instellingenVerenigde NatiesDe VN onderstreept hun inzet om in Myanmar te blijven en resultaten te boeken

De VN onderstreept hun inzet om in Myanmar te blijven en resultaten te boeken

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

De uitbreiding van de gevechten in het hele land heeft gemeenschappen beroofd van basisbehoeften en toegang tot essentiële diensten en heeft een verwoestende impact gehad op de mensenrechten en fundamentele vrijheden, zei Khalid Khiari, adjunct-secretaris-generaal van de VN wiens portefeuille zich ook uitstrekt over politieke en vredesopbouwzaken. als vredesoperaties.

De open briefing was de eerste keer dat de Raad bijeenkwam over Myanmar sinds het leger op 1 februari 2021 de macht greep van de democratisch gekozen regering, hoewel de leden een resolutie over de crisis in december 2022. 

UN Secretaris-generaal António Guterres heeft herhaaldelijk opgeroepen tot de vrijlating van president Win Myint, staatsadviseur Aung San Suu Kyi en anderen die nog steeds in hechtenis zitten. 

Zorg voor de Rohingya-gemeenschap

De heer Khiari zei dat te midden van berichten over willekeurige luchtbombardementen door de strijdkrachten van Myanmar en artilleriebeschietingen door verschillende partijen de burgertol blijft stijgen.

Hij rapporteerde over de situatie in de deelstaat Rakhine, de armste regio in het voornamelijk boeddhistische Myanmar en de thuisbasis van de Rohingya, een overwegend islamitische etnische gemeenschap die staatloos is. Meer dan een miljoen leden zijn na golven van vervolging naar Bangladesh gevlucht. 

In Rakhine hebben de gevechten tussen het leger van Myanmar en het Arakan-leger, een separatistische groep, een ongekend niveau van geweld bereikt, waardoor de reeds bestaande kwetsbaarheden nog groter worden, zei hij. 

Het Arakan-leger heeft naar verluidt territoriale controle verworven over het grootste deel van het centrum en probeert uit te breiden naar het noorden, waar nog steeds veel Rohingya blijven.  

Hoofdoorzaken aanpakken  

“Het aanpakken van de diepere oorzaken van de Rohingya-crisis zal essentieel zijn om een ​​duurzame route uit de huidige crisis te vinden. Het onvermogen om dit te doen en de voortdurende straffeloosheid zullen de vicieuze cirkel van geweld in Myanmar alleen maar blijven voeden”, zei hij. 

De heer Khiari benadrukte ook de alarmerende golf van Rohingya-vluchtelingen die sterven of vermist raken terwijl ze risicovolle boottochten maken in de Andaman Zee en de Golf van Bengalen. 

Hij zei dat elke oplossing voor de huidige crisis omstandigheden vereist die de bevolking van Myanmar in staat stellen hun mensenrechten vrij en vreedzaam uit te oefenen, en dat een einde aan de militaire campagne van geweld en politieke repressie een cruciale stap is. 

“In dit opzicht heeft de secretaris-generaal de aandacht gevestigd op de bezorgdheid over de intentie van het leger om voortgang te boeken met de verkiezingen, te midden van toenemende conflicten en mensenrechtenschendingen in het hele land,” voegde hij eraan toe. 

Regionale gevolgen 

Wat betreft de regio zei de heer Khiari dat de crisis in Myanmar zich blijft verspreiden, omdat conflicten in belangrijke grensgebieden de transnationale veiligheid hebben verzwakt en de ineenstorting van de rechtsstaat ervoor heeft gezorgd dat illegale economieën kunnen floreren.

Myanmar is nu een epicentrum van de productie van methamfetamine en opium, naast een snelle uitbreiding van wereldwijde cyberscam-operaties, vooral in grensgebieden.  

“Met de schaarse mogelijkheden om in hun levensonderhoud te voorzien, blijven criminele netwerken de steeds kwetsbaarder wordende bevolking aanvallen”, zei hij. “Wat begon als een regionale misdaaddreiging in Zuidoost-Azië is nu een ongebreidelde mensenhandel- en illegale handelscrisis met mondiale gevolgen.” 

Ondersteuning opvoeren 

De heer Khiari bevestigde de belofte van de VN om solidair te blijven met de bevolking van Myanmar.   

Hij benadrukte de noodzaak van grotere internationale eenheid en steun en zei dat de VN zal blijven samenwerken met het regionale blok, de ASEAN, en actief zal blijven samenwerken met alle belanghebbenden. 

“Naarmate de aanhoudende crisis zich verdiept, blijft de secretaris-generaal oproepen tot een gezamenlijk internationaal antwoord en moedigt hij de lidstaten, en met name de buurlanden, aan om hun invloed aan te wenden om humanitaire kanalen te openen in overeenstemming met de internationale beginselen, een einde te maken aan het geweld en te streven naar een alomvattend beleid. politieke oplossing die leidt tot een inclusieve en vreedzame toekomst voor Myanmar”, zei hij. 

Ontheemding en angst 

De humanitaire gevolgen van de crisis zijn aanzienlijk en zeer zorgwekkend, hoorden de Raadsleden.

Lise Doughten van het VN-bureau voor humanitaire zaken, OCHAVolgens het rapport zijn ongeveer 2.8 miljoen mensen in Myanmar nu ontheemd, 90 procent sinds de militaire machtsovername.

Mensen “leven dagelijks in angst voor hun leven”, vooral sinds eerder dit jaar een nationale wet over de verplichte dienstplicht van kracht werd. Hun vermogen om toegang te krijgen tot essentiële goederen en diensten en om ermee om te gaan, wordt tot het uiterste opgerekt. 

Miljoenen die honger lijden 

Bijna 12.9 miljoen mensen, grofweg een kwart van de bevolking, worden geconfronteerd met voedselonzekerheid. De basisgeneesmiddelen raken op, het gezondheidszorgsysteem is in rep en roer en het onderwijs is ernstig onderbroken. Ongeveer een derde van alle schoolgaande kinderen gaat momenteel niet naar de klas. 

De crisis treft vrouwen en meisjes, van wie bijna 9.7 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hebben, onevenredig zwaar. Het escalerende geweld vergroot hun kwetsbaarheid en blootstelling aan mensenhandel en gendergerelateerd geweld. 

Geen tijd om te wachten 

Humanitairen schatten dat zo’n 18.6 miljoen mensen in heel Myanmar dit jaar hulp nodig zullen hebben, een bijna vertwintigvoudige stijging sinds februari 20.

Mevrouw Doughten riep op tot meer financiering ter ondersteuning van hun activiteiten, veilige en onbelemmerde toegang tot mensen in nood en veilige omstandigheden voor hulpverleners.

“Geïntensiveerde gewapende conflicten, administratieve beperkingen en geweld tegen hulpverleners blijven allemaal belangrijke barrières die de humanitaire hulp ervan weerhouden kwetsbare mensen te bereiken”, zei ze. 

Ze waarschuwde dat naarmate het conflict blijft escaleren, de humanitaire behoeften toenemen, en dat nu het moessonseizoen in aantocht is, tijd van essentieel belang is voor de bevolking van Myanmar. 

“Ze kunnen het ons niet veroorloven om te vergeten; ze kunnen het zich niet veroorloven om te wachten”, zei ze. “Ze hebben nu de steun van de internationale gemeenschap nodig om hen te helpen overleven in deze tijd van angst en onrust.” 

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -