12.5 C
Brussel
Vrijdag, mei 24, 2024
instellingenVerenigde NatiesGaza: rechtenexperts veroordelen de rol van AI bij de vernietiging door het Israëlische leger

Gaza: rechtenexperts veroordelen de rol van AI bij de vernietiging door het Israëlische leger

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

“Zes maanden na het huidige militaire offensief zijn er nu procentueel meer woningen en civiele infrastructuur in Gaza vernietigd, vergeleken met enig conflict in de herinnering”, zeiden de experts, waaronder Francesca Albanese, speciaal rapporteur voor de mensenrechtensituatie in Gaza. het sinds 1967 bezette Palestijnse gebied.

In een verklaring schatten de deskundigen dat 60 tot 70 procent van alle huizen in Gaza en tot 84 procent van de huizen in het noorden van Gaza was volledig verwoest of gedeeltelijk beschadigd

Gaza-eigendommen aan het strand 

Een dergelijke “systematische en wijdverbreide vernietiging” is een misdaad tegen de menselijkheid, benadrukten de deskundigen – die geen VN-personeel zijn en geen salaris ontvangen voor hun werk – voordat ze wezen op “talrijke oorlogsmisdaden en daden van genocide”, beweerd door mevrouw Albanese in haar verslag. melden bij de Raad voor de mensenrechten

“Nu Israëlische overheidsfunctionarissen zich aansluiten bij de oproepen aan de Palestijnen om Gaza te verlaten, Gaza ‘terug te nemen’ om opnieuw nederzettingen te bouwen, en het ogenschijnlijke enthousiasme van prominente voormalige Amerikaanse regeringsfunctionarissen voor eigendommen aan het strand van Gaza, bestaat er weinig twijfel over dat de intentie van Israël ver reikt. voorbij de doeleinden van de militaire nederlaag van Hamas”, hielden de deskundigen vol. 

De schade aan de Gazastrook wordt geschat op 18.5 miljard dollar – 97 procent van de totale economie van Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Ruim 70 procent van deze schatting heeft betrekking op de vervanging van woningen, terwijl nog eens 19 procent de kosten betreft van de civiele infrastructuur, inclusief water en sanitaire voorzieningen, elektriciteit en wegen.

“Huizen zijn verdwenen, en daarmee ook de herinneringen, hoop en aspiraties van de Palestijnen en hun vermogen om andere rechten te verwezenlijken, waaronder hun rechten op land, voedsel, water, sanitaire voorzieningen, gezondheid, veiligheid en privacy (vooral van vrouwen en meisjes), onderwijs, ontwikkeling, een gezond milieu en zelfbeschikking”, aldus de rechtenexperts.

Keer terug naar het noorden

In Gaza probeerden duizenden mensen dit weekend naar verluidt terug te keren naar hun huizen in het noorden van de enclave.

Beelden uit Gaza lieten mensen van alle leeftijden zien die zich langs de kustweg in het noorden verdrongen, de meerderheid te voet, anderen op ezelkarren.

Volgens nieuwsberichten blokkeerden Israëlische tanks de weg, waardoor de Palestijnen gedwongen werden om te keren.

Andere rapporten gaven aan dat de Israëlische bombardementen maandag doorgingen over de enclave, waarbij ook het vluchtelingenkamp Nuseirat in centraal Gaza werd getroffen, waarbij vijf doden en tientallen gewonden vielen. 

De laatste gegevens van de gezondheidsautoriteiten van Gaza geven dit aan Sinds 33,200 oktober zijn in de enclave ruim 7 mensen vermoord, de meerderheid vrouwen en kinderen. De door Hamas geleide aanvallen in Israël eisten meer dan 1,250 levens, waarvan er ruim 250 werden gegijzeld.

Bakkerij levenslijn

In een verwante ontwikkeling heeft het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) maakte zondag bekend dat dit het geval was hielp bij het herstarten van de broodproductie in Gaza-stad, na het leveren van brandstof en reparaties aan de broodmachines van een bakkerij.

Voordat de voortdurende Israëlische bombardementen begonnen als reactie op door Hamas geleide terreuraanslagen op 7 oktober in Israël, telde de Gazastrook ongeveer 140 industriële bakkerijen. 

In een tweet op X zei het WFP dat het brandstof had geleverd aan een bakkerij die al maanden gesloten was, wat bijdroeg aan de wanhopige humanitaire situatie in het noorden van de enclave, waar de inwoners van Gaza “grotendeels zijn afgesneden” van hulp. 

“Het WFP zal doorgaan met het verstrekken van tarwe en andere hulpbronnen, zodat er brood beschikbaar kan zijn – maar deze hoeveelheid zal dat wel doen slechts de laatste vier dagen”, zei het VN-agentschap in een hernieuwde oproep voor “veilige, volgehouden en uitgebreidere toegang om hongersnood te voorkomen”.

Rafaële onzekerheid

En te midden van aanhoudende onzekerheid over de vraag of Israëlische strijdkrachten Rafah zouden kunnen aanvallen, heeft de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) waarschuwde chef Filippo Grandi voor het creëren van een nieuwe ontheemdingscrisis vanuit de zuidelijkste stad van de enclave naar buurland Egypte.

“Wederom een ​​vluchtelingencrisis vanuit Gaza naar Egypte – ik kan u verzekeren dat u daar het hoofd van bent geweest UNRWA Ikzelf – ik spreek uit kennis – zou de oplossing van dat Palestijnse vluchtelingenvraagstuk en als gevolg van het Israëlisch-Palestijnse conflict onmogelijk maken,” zei de heer Grandi, verwijzend naar het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen. 

“We moeten er dus vurig alles aan doen om dit te voorkomen. En dit is de reden waarom we voortdurend hebben gezegd dat het de prioriteit is om toegang te krijgen tot Gaza, omdat dat de enige manier is waarop we dit kunnen voorkomen.”

 

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -