13.8 C
Brussel
Zondag, mei 19, 2024
CultureEen palimpsest van realiteiten en collectieve herinneringen: de lopende tentoonstellingen van Palais...

Een palimpsest van realiteiten en collectieve herinneringen: de lopende tentoonstellingen van Palais de Tokyo

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Gast auteur
Gast auteur
Gastauteur publiceert artikelen van bijdragers van over de hele wereld

Door Biserka Gramatikova

Een crisis die hier en nu is, maar ergens in het verleden begint. Een crisis van identiteiten, posities en moraal – politiek en persoonlijk. Een crisis van tijd en ruimte, waarvan de fundamenten zijn geworteld in de twintigste eeuw. De tentoonstelling “Dislocations” in het “Palais de Tokyo” verzamelt het werk van 15 kunstenaars van verschillende generaties, met verschillende verledens (Afghanistan, Frankrijk, Irak, Iran, Libië, Libanon, Palestina, Myanmar, Syrië, Oekraïne). Wat hen verenigt is de creatieve zoektocht naar de grens tussen heden en verleden. Fragmenten van verhalen, oorlogsresten, een combinatie tussen de eenvoud van materialen en de technologische mogelijkheden van de moderne tijd.

Het project werd voorbereid in samenwerking tussen het Palais de Tokyo en de non-profitorganisatie Portes ouvertes sur l'art, die het werk verspreidt van kunstenaars in ballingschap en op zoek naar vrije expressie. De organisatie helpt deze auteurs samen te werken met de artistieke scene in Frankrijk.

Curatoren zijn dat Marie-Laure Bernadac en Daria de Beauvais.

Artiesten: Majd Abdel Hamid, Rada Akbar, Bissane Al Charif, Ali Arkady, Cathryn Boch, Tirdad Hashemi, Fati Khademi, Sara Kontar, Nge Lay, Randa Maddah, May Murad, Armineh Negahdari, Hadi Rahnaward, Maha Yammine, Misha Zavalniy

De transcontinentale geschiedenis van politieke en sociale solidariteit bereikte zijn hoogtepunt in de decennia tussen 1960 en 1980. In de beweging van het anti-imperialisme proberen hele volkeren de trauma’s uit het verleden uit te wissen, een nieuwe identiteit op te bouwen en hun plaats in de wereld te veroveren. . De tentoonstelling ‘Past Disquiet’ is een archief-documentaire curatoriële studie van Kristine Khouri en Rasha Salti – een ‘museum van ballingschap’ of een ‘museum van solidariteit’. Van de Palestijnse vrijheidsstrijd tot het verzet tegen de dictatuur van Pinochet in Chili en het apartheidsregime in Zuid-Afrika.

“De Internationale Kunsttentoonstelling voor Palestina”, gehouden in Beiroet in 1987, is het startpunt van het huidige “Solidariteitsmuseum”. De curatoren verzamelen documentair materiaal uit Jordanië, Syrië, Marokko, Egypte, Italië, Frankrijk, Zweden, Duitsland, Polen, Hongarije, Zuid-Afrika en Japan om de puzzel van activisme, unieke artistieke evenementen, collecties en demonstraties over de hele wereld met betrekking tot anti-imperialisme beweging van de twintigste eeuw.

De bijzondere tentoonstellingscyclus van het Palais de Tokyo waarin de geest van het kolonialisme aanwezig is en waarin de trauma's uit het verleden hun weerspiegeling vinden in de spanningen en provocaties van het heden, eindigt met de tentoonstelling SIGNAL van Mohamed Bourouissa. Een centraal thema in de tentoonstelling is de beperking van het denken – controle over taal, muziek, vormen – en vervreemding van de omgeving. De wereld van de kunstenaar strekt zich uit van zijn geboorteplaats Blida in Algerije, via Frankrijk, waar hij nu woont, tot aan de hemel boven Gaza.

Foto door Biserka Gramatikova. Tentoonstelling “Dislocaties” in het “Palais de Tokyo”.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -