12.7 C
Brussel
Zondag, mei 19, 2024
MensenrechtenEerste persoon: 'Ik bereik niets meer' – Voices of the...

Eerste persoon: 'Ik ben niets meer waard' – Stemmen van de ontheemden in Haïti

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Hij en anderen spraken met Eline Joseph, die werkt voor de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Port-au-Prince met een team dat psychosociale steun biedt aan mensen die hun huizen zijn ontvlucht vanwege het geweld en de onveiligheid.

Ze sprak met VN-nieuws over haar werkzame leven en het ondersteunen van haar gezin.

“Ik moet zeggen dat het moeilijker is geworden om mijn werk te doen, omdat ik me niet meer vrij kan bewegen en zorg kan bieden aan ontheemden, vooral aan degenen die zich in de rode zones bevinden, die te gevaarlijk zijn om te bezoeken.

Het dagelijkse leven gaat ondanks de onveiligheid door in de straten van Port au Prince.

De onveiligheid in Haïti is ongekend – extreem geweld, aanvallen door gewapende bendes, ontvoeringen. Niemand is veilig. Iedereen loopt het risico slachtoffer te worden. De situatie kan van minuut tot minuut veranderen, dus we moeten te allen tijde waakzaam blijven.

Verlies van identiteit

Onlangs ontmoette ik een gemeenschap van boeren die vanwege bendeactiviteiten gedwongen waren hun zeer vruchtbare land op de heuvels buiten Petionville [een wijk in het zuidoosten van Port-au-Prince] te verlaten, waar ze groenten verbouwden.

Een van de leiders vertelde me hoe ze hun manier van leven verloren hebben, hoe ze niet langer de frisse berglucht konden inademen en konden leven van de vruchten van hun arbeid. Ze wonen nu op een plek voor ontheemden met mensen die ze niet kennen, met weinig toegang tot water en goede sanitaire voorzieningen en elke dag hetzelfde voedsel.

Hij vertelde me dat hij niet meer de persoon is die hij ooit was, dat hij zijn identiteit heeft verloren, waarvan hij zei dat dit het enige was wat hij op de wereld bezat. Hij zei dat hij niets meer betekent.

Ik heb enkele wanhopige verhalen gehoord van mannen die gedwongen waren getuige te zijn van de verkrachting van hun vrouwen en dochters, van wie sommigen besmet waren met HIV. Deze mannen konden niets doen om hun families te beschermen, en velen voelen zich verantwoordelijk voor wat er is gebeurd. Eén man zei dat hij zich waardeloos voelde en zelfmoordgedachten had.

Werknemers van een lokale NGO-partner van de VN, UCCEDH, beoordelen de behoeften van ontheemden in het centrum van Port-au-Prince.

Werknemers van een lokale NGO-partner van de VN, UCCEDH, beoordelen de behoeften van ontheemden in het centrum van Port-au-Prince.

Ik heb geluisterd naar kinderen die wachten tot hun vader thuiskomt, bang dat ze doodgeschoten zullen worden.

Psychologische ondersteuning

Werken aan de IOM team bieden wij psychologische eerste hulp aan mensen in nood, inclusief één-op-één- en groepssessies. Ook zorgen wij ervoor dat ze op een veilige plek staan.

Wij bieden ontspanningssessies en recreatieve activiteiten aan om mensen te helpen ontspannen. Onze aanpak is mensgericht. We houden rekening met hun ervaringen en introduceren elementen uit de Haïtiaanse cultuur, waaronder spreekwoorden en dansen.

Ook heb ik begeleiding voor ouderen georganiseerd. Een vrouw kwam na een sessie naar me toe om me te bedanken en zei dat dit de eerste keer was dat ze de kans kreeg om de pijn en het lijden die ze ervoer onder woorden te brengen.

Gezinsleven

Ik moet ook aan mijn eigen familie denken. Ik ben gedwongen mijn kinderen binnen de vier muren van mijn huis op te voeden. Ik kan ze niet eens meenemen voor een wandeling, alleen maar om frisse lucht in te ademen.

Als ik het huis moet verlaten om boodschappen te doen of te werken, kijkt mijn vijfjarige dochter me in de ogen en laat me beloven dat ik veilig en wel naar huis zal terugkeren. Dit maakt mij erg verdrietig.

Mijn tienjarige zoon vertelde me op een dag dat als de president, die in zijn huis werd vermoord, niet veilig is, niemand dat meer is. En als hij dat zegt en mij vertelt dat hij heeft gehoord dat de lichamen van vermoorde mensen op straat worden achtergelaten, heb ik niet echt een antwoord voor hem.

Thuis proberen we een normaal leven te leiden. Mijn kinderen oefenen hun muziekinstrumenten. Soms picknicken we op de veranda of houden we een film- of karaoke-avond.

Met heel mijn hart droom ik dat Haïti opnieuw een veilig en stabiel land zal zijn. Ik droom dat ontheemden naar hun huizen kunnen terugkeren. Ik droom ervan dat boeren terug kunnen keren naar hun akkers.”

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -