13.5 C
Brussel
Zaterdag, mei 18, 2024
EuropaOp geloof gebaseerde organisaties die de wereld verbeteren door middel van sociaal en humanitair werk

Op geloof gebaseerde organisaties die de wereld verbeteren door middel van sociaal en humanitair werk

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, voormalig chargé de mission bij het Kabinet van het Belgische Ministerie van Onderwijs en bij het Belgische Parlement. Hij is directeur van Human Rights Without Frontiers (HRWF), een NGO gevestigd in Brussel die hij in december 1988 oprichtte. Zijn organisatie verdedigt de mensenrechten in het algemeen, met speciale aandacht voor etnische en religieuze minderheden, de vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en LGBT-mensen. HRWF is onafhankelijk van elke politieke beweging en religie. Fautré heeft onderzoeksmissies over de mensenrechten uitgevoerd in meer dan 25 landen, waaronder in gevaarlijke regio's zoals Irak, het Sandinistische Nicaragua of in door de Maoïsten bezette gebieden in Nepal. Hij is docent aan universiteiten op het gebied van mensenrechten. Hij heeft veel artikelen gepubliceerd in universitaire tijdschriften over de betrekkingen tussen staat en religies. Hij is lid van de Persclub in Brussel. Hij is mensenrechtenadvocaat bij de VN, het Europees Parlement en de OVSE.

Een conferentie in het Europees Parlement om de wereld beter te maken

De sociale en humanitaire activiteiten van religieuze of geloofsminderheidsorganisaties in de EU zijn nuttig voor de Europese burgers en de Europese samenleving, maar worden te vaak genegeerd door politieke leiders en mediakanalen.

Willy Fautre Op geloof gebaseerde organisaties die de wereld verbeteren door sociaal en humanitair werk

Dit was de boodschap die werd overgebracht door een breed scala aan sprekers met verschillende religieuze en levensbeschouwelijke achtergronden op de Topconferentie over geloof en vrijheid III georganiseerd in het Europees Parlement in Brussel op 18 april.

Het werk van deze minderheidsorganisaties, met hun bewustzijn over de klimaatverandering, hun anti-drugscampagnes, hun hulpprogramma’s aan vluchtelingen en daklozen, op de plekken waar aardbevingen en andere natuurrampen hebben plaatsgevonden, verdient echter het onder de aandacht te brengen, te erkennen en bekend te maken. ontsnappen aan onzichtbaarheid en soms ongegronde stigmatisering.

In het kader van deze conferentie heb ik de debattijd gebruikt om enkele standpunten en reflecties vanuit een mensenrechtenperspectief te delen, die ik hierna op een gestructureerde manier samenvat.

Sociale en humanitaire activiteiten van religieuze of geloofsorganisaties worden genegeerd en tot zwijgen gebracht

De talrijke presentaties door woordvoerders van religieuze en filosofische minderheidsorganisaties die deze conferentie verrijkten, benadrukten het belang en de impact van hun humanitaire, liefdadigheids-, educatieve en sociale activiteiten om van de wereld een betere plek te maken om te leven. Ze hebben ook laten zien dat ze nuttig zijn voor de staten van de Europese Unie, die niet alle sociale problemen alleen kunnen oplossen zonder de bijdrage van dit segment van de burgermaatschappij.

Er is echter vrijwel geen spoor van hun activiteiten in de media. We kunnen ons afvragen wat de onderliggende redenen voor deze situatie zijn. Sociaal werk is een vorm van publieke en zichtbare uiting van deze organisaties. Het uiten van je persoonlijke geloof door een bijdrage te leveren aan deze activiteiten stoort niemand. Dit doen in naam van een religieuze entiteit wordt door seculiere bewegingen en hun politieke relais soms gezien als concurrerend met hun filosofische overtuigingen en als een potentieel gevaar voor de terugkeer van de invloed van historische kerken die eeuwenlang hun wetten aan staten hebben gedicteerd. en hun vorsten. Ook de media zijn doordrongen van deze cultuur van secularisatie en neutraliteit.

In de schaduw van dit wantrouwen worden religieuze of filosofische minderheden door dezelfde actoren, maar ook door dominante kerken, ervan verdacht hun sociale en humanitaire activiteiten te gebruiken als instrument voor publieke zelfpromotie en om nieuwe leden aan te trekken. Last but not least bevinden sommige minderheden zich al meer dan 25 jaar op zwarte lijsten van zogenaamde schadelijke en ongewenste ‘sekten’, die zijn opgesteld en onderschreven door een aantal EU-landen en op grote schaal zijn verspreid door de media. In het internationaal recht bestaat het concept ‘sekte’ echter niet. Bovendien moet de katholieke kerk niet vergeten dat de beroemde Moeder Teresa in India, ondanks haar Nobelprijs voor de Vrede, ervan werd beschuldigd de onaanraakbaren, en anderen, tot het christendom te willen bekeren in haar katholieke ziekenhuizen en onderwijsinstellingen.

Waar het hier om gaat is de vrijheid van meningsuiting van religieuze of filosofische minderheidsgroepen als collectieve en zichtbare entiteiten, die hun identiteit niet verbergen in de publieke ruimte.

Deze op geloof gebaseerde organisaties worden in bepaalde Europese landen als “onwenselijk” gezien en als een bedreiging voor de gevestigde orde en het juiste denken beschouwd. De reactie is dan in politieke kringen en in de media dat ze zwijgen over hun constructieve sociale en humanitaire activiteiten alsof ze nooit hebben bestaan. Of, door activisme dat vijandig staat tegenover deze bewegingen, worden ze in een volledig negatief daglicht gesteld, zoals “het is overmatig bekering”, “het is bedoeld om nieuwe leden te werven onder de slachtoffers”, enz.

Naar meer inclusieve samenlevingen in de Europese Unie

Dubbele standaarden moeten fundamenteel worden vermeden bij de politieke en mediabehandeling van actoren uit het maatschappelijk middenveld, om schadelijke spanningen en vijandigheid tussen sociale groepen te voorkomen. Segregatie die leidt tot fragmentatie van de samenleving en separatisme leiden tot haat en haatmisdrijven. Inclusiviteit brengt respect, solidariteit en sociale vrede.

De dekking van sociale, liefdadigheids-, educatieve en humanitaire activiteiten van religieuze en filosofische groepen moet billijk zijn. Er moet recht worden gedaan, tegen de juiste waarde en zonder vooroordelen, aan iedereen die bijdraagt ​​aan het welzijn van de burgers van de Europese Unie.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -