18 C
Brussel
Zaterdag, mei 18, 2024
Mensenrechten'Momenteel onveilig om terug te keren' naar Wit-Rusland, hoort de Mensenrechtenraad

'Momenteel onveilig om terug te keren' naar Wit-Rusland, hoort de Mensenrechtenraad

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Het rapport concentreert zich op de ontwikkelingen in 2023 en bouwt voort op eerdere bevindingen in de nasleep van grote publieke protesten die in 2020 uitbraken na een omstreden presidentsverkiezingen. 

Ondanks een gebrek aan medewerking van de Wit-Russische autoriteiten heeft het VN-mensenrechtenbureau (OHCHRUit het verzamelde bewijsmateriaal blijkt dat de schaal en het patroon van de schendingen zich hebben voortgezet.

“Het Bureau heeft vastgesteld dat het cumulatieve effect van schendingen van de vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering sinds 1 mei 2020 de onafhankelijke maatschappelijke ruimte heeft gesloten en heeft de mensen in Wit-Rusland feitelijk beroofd van de mogelijkheid om deze rechten uit te oefenen”, zei Christian Salazar Volkmann, directeur veldoperaties en technische samenwerking bij OHCHR, tijdens een briefing Raad voor de mensenrechten.

Oppositie geblokkeerd

Hij merkte dat op geen enkele oppositiepartij kon zich zelfs maar registreren voor de parlementsverkiezingen van vorige maand, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid nu Wit-Rusland volgend jaar nieuwe presidentsverkiezingen tegemoet gaat.

Wetten die sinds 2021 zijn aangenomen of gewijzigd, hebben geleid tot de onderdrukking en bestraffing van stemmen van de oppositie, terwijl verschillende prominente mensenrechtenverdedigers, journalisten en vakbondsleden lange gevangenisstraffen hebben gekregen.

Duizenden zijn willekeurig gearresteerd en vastgehouden wegens het uitoefenen van de vrijheid van meningsuiting en vergadering, sommige wegens acties die teruggaan tot 2020. De arrestaties gingen door tot in 2024.

Vernederende behandeling in detentie

Sinds 2020 hebben duizenden Wit-Russen in het hele land wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing ondergaan in detentiecentra, aldus het rapport. 

Sommige gevallen van marteling hebben geleid tot ernstige verwondingen en seksueel en gendergerelateerd geweld. Het VN-rechtenbureau constateerde ook schendingen van het recht op leven als gevolg van medische nalatigheid en twee geregistreerde sterfgevallen tijdens hechtenis in 2024.

VN-functionarissen uitten hun bezorgdheid over de mogelijke gedwongen verdwijningen van bekende oppositieleden die te maken kregen met politiek gemotiveerde aanklachten en drongen er bij de autoriteiten op aan informatie te verstrekken over hun lot en verblijfplaats. 

Kinderen gearresteerd

Omdat veel jonge mensen de protesten van 2020 aanstuurden, ontdekte OHCHR in de nasleep wijdverbreide willekeurige arrestaties van kinderen, met meer dan 50 politiek gemotiveerde strafprocessen tegen personen onder de 18 jaar zonder bescherming gegarandeerd door het internationaal recht.

De autoriteiten hebben hiervoor de procedure voor “sociaal gevaarlijke situaties” gebruikt kinderen weghalen bij hun ouders, waardoor sommigen zonder zorg achterblijven of in de voogdij van familieleden of vrienden achterblijven.

Niet veilig om terug te keren 

Sinds mei 300,000 zijn tot 2020 Wit-Russen gedwongen te vertrekkenVolgens de schattingen van het rapport beperkt de regering de rechten van mensen in ballingschap, waaronder het voorkomen van de uitgifte van paspoorten in het buitenland en een beleid van arrestatie van terugkeerders. 

“Naar verluidt, in 207 werden bij terugkeer minstens 2023 personen gearresteerd naar Wit-Rusland en de arrestaties zijn in 2024 voortgezet. Het is momenteel niet veilig voor degenen in ballingschap om naar Wit-Rusland terug te keren”, zei de heer Volkmann, terwijl hij de lidstaten opriep om de internationale vluchtelingenbescherming voor degenen in ballingschap te vergemakkelijken.

Volgens het rapport is dat zo er redelijke gronden zijn om aan te nemen dat “de misdaad tegen de menselijkheid van vervolging mogelijk is gepleegd'.

OHCHR dringt er bij Wit-Rusland op aan om alle willekeurig vastgehouden personen vrij te laten en een einde te maken aan de voortdurende schendingen van de rechten, terwijl het de lidstaten oproept om alles te doen wat zij kunnen om Wit-Rusland te brengen in overeenstemming met het internationaal recht. 

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -