15.8 C
Brussel
Maandag, mei 20, 2024
EuropaLichaam voor Ethische Normen: EP-leden steunen overeenkomst tussen EU-instellingen en -organen

Lichaam voor Ethische Normen: EP-leden steunen overeenkomst tussen EU-instellingen en -organen

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuw bureau
Nieuw bureauhttps://europeantimes.news
The European Times Nieuws is bedoeld om nieuws te dekken dat er toe doet om het bewustzijn van burgers in heel geografisch Europa te vergroten.

Maandag heeft de Commissie constitutionele zaken het akkoord goedgekeurd voor een orgaan dat de integriteit, transparantie en verantwoordingsplicht in de Europese besluitvorming moet versterken.

Het akkoord dat werd bereikt tussen acht EU-instellingen en -organen (namelijk het Parlement, de Raad, de Commissie, het Hof van Justitie, de Europese Centrale Bank, de Europese Rekenkamer, het Europees Economisch en Sociaal Comité en het Europees Comité van de Europese Unie) Regio's) voorziet in de gezamenlijke oprichting van een nieuw Orgaan voor Ethische Normen. De leden van het Europees Parlement keurden de deal goed met 15 stemmen voor, 12 tegen en geen onthoudingen.

Het orgaan zal gemeenschappelijke minimumnormen voor ethisch gedrag ontwikkelen, bijwerken en interpreteren, en rapporten publiceren over de manier waarop deze normen zijn weerspiegeld in de interne regels van elke ondertekenaar. De instellingen die aan het orgaan deelnemen, zullen worden vertegenwoordigd door één hooggeplaatst lid en de functie van voorzitter van het orgaan zal elk jaar tussen de instellingen rouleren. Vijf onafhankelijke deskundigen zullen het werk van het Orgaan ondersteunen, die beschikbaar zullen zijn om door een partij te worden geraadpleegd om overeenstemming te bereiken over gestandaardiseerde schriftelijke verklaringen, inclusief belangenverklaringen.

Een succesvolle push voor waakhondfuncties

Het Parlement werd bij de onderhandelingen vertegenwoordigd door vicevoorzitter Katarina Barley (S&D, DE), voorzitter van de Commissie constitutionele zaken Salvatore De Meo (EVP, IT), en rapporteur Daniel Freund (Groenen/EFA, DE). Zij zijn erin geslaagd het voorstel van de Commissie aanzienlijk te verbeteren, beschreven als “onbevredigend” door de leden van het Europees Parlement in juli 2023, door aan de taken van de onafhankelijke deskundigen de bevoegdheid toe te voegen om individuele gevallen te onderzoeken en aanbevelingen te doen. Het voorlopige akkoord werd door het Parlement goedgekeurd Conferentie van voorzitters op donderdag.

Zitate

De medeonderhandelaars van het Parlement verklaarden het volgende.

Daniel Freund (Groenen/EFA, DE): “Lobbyregels in de EU-instellingen zullen eindelijk worden gehandhaafd door een onafhankelijke scheidsrechter. Dat zal een enorme verbetering zijn ten opzichte van het huidige gebrekkige systeem van zelfbeheersing. Onafhankelijke controles door de deskundigen van de nieuwe ethische instantie zijn een zwaarbevochten succes dat de transparantie van de lobby zal verbeteren. Hiermee geef je een duidelijk signaal af aan de kiezers: jouw stem telt. Onafhankelijke controle op de lobbyregels zal het vertrouwen van de burgers in de Europese democratie vergroten.”

Katarina Barley (S&D, DE): “Het Ethisch Orgaan is een grote stap voorwaarts voor transparantie en openheid in Europa. Het gaat erom de belangen van de burgers voorop te stellen en ervoor te zorgen dat de EU-instellingen zich aan de hoogste ethische normen houden. Ik ben er trots op dat deze doorbraak mogelijk is gemaakt door de niet-aflatende toewijding van het Parlement aan het dienen van de Europeanen. De oprichting van deze nieuwe Autoriteit toont onze toewijding aan eerlijkheid en betrouwbaarheid in de hele EU.”

Salvatore De Meo (EVP, IT): “Het voorlopige akkoord waarover vandaag in de AFCO-commissie is gestemd, vertegenwoordigt een eerste stap in de richting van het creëren van gemeenschappelijke regels op het gebied van ethiek en transparantie tussen de verschillende instellingen. “Het is nu aan de plenaire vergadering om de steun voor deze overeenkomst te bevestigen, die, ondanks de verschillende tekortkomingen, zou bijdragen aan meer geharmoniseerde praktijken tussen de Europese instellingen.”

Volgende stappen

Het Parlement zal tijdens de plenaire vergadering die momenteel in Straatsburg plaatsvindt, op donderdag 25 april, een eindstemming houden over de vraag of het akkoord zal worden goedgekeurd. Het voorlopige akkoord moet nog door alle partijen worden ondertekend voordat het in werking kan treden.

Achtergrond

Het Europees Parlement heeft er bij de EU-instellingen op aangedrongen een ethisch orgaan te hebben sinds 2021 september, één met echte onderzoeksbevoegdheid en een structuur die geschikt is voor het beoogde doel. De leden van het Europees Parlement herhaalden de oproep december 2022, in de onmiddellijke nasleep van de beschuldigingen van corruptie waarbij voormalige en huidige leden van het Europees Parlement en personeel betrokken waren, naast een reeks interne verbeteringen aan het vergroten van de integriteit, transparantie en verantwoordingsplicht.

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -