16.6 C
Brussel
Vrijdag, mei 17, 2024
MensenrechtenHet VN-rapport beschrijft het klimaat van angst in de door Rusland bezette gebieden van Oekraïne

Het VN-rapport beschrijft het klimaat van angst in de door Rusland bezette gebieden van Oekraïne

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Rusland heeft een alomtegenwoordig klimaat van angst in de bezette gebieden van Oekraïne gecreëerd en flagrante schendingen van de internationale humanitaire en mensenrechtenwetten gepleegd in een poging zijn controle te versterken, zo blijkt uit een nieuw rapport van het VN-mensenrechtenbureau OHCHR, dat woensdag is vrijgegeven. .

Gebaseerd op ruim 2,300 getuigenissen van slachtoffers en getuigen, heeft de... verslag beschrijft de maatregelen die Rusland heeft genomen om de Russische taal, het staatsburgerschap, de wetten, het rechtssysteem en de onderwijscurricula in de bezette gebieden op te leggen, terwijl tegelijkertijd uitingen van de Oekraïense cultuur en identiteit worden onderdrukt en het bestuurs- en administratieve systeem wordt ontmanteld.

“De acties van de Russische Federatie hebben het sociale weefsel van gemeenschappen ontwricht en individuen geïsoleerd achtergelaten, met diepgaande en langdurige gevolgen voor de Oekraïense samenleving als geheel”, aldus Volker Türk, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN.

Hoewel de Russische Federatie in 2014 het initiatief nam tot de annexatie van Oekraïens grondgebied op de Krim, concentreert het rapport zich op de nasleep van de grootschalige invasie in februari 2022.

Wijdverbreide overtredingen

De Russische strijdkrachten, die met ‘algemene straffeloosheid’ opereerden, pleegden wijdverbreide schendingen, waaronder willekeurige detenties die vaak gepaard gingen met marteling en mishandeling, soms culminerend in gedwongen verdwijningen.

“Terwijl de Russische strijdkrachten zich aanvankelijk richtten op individuen die werden gezien als een bedreiging voor de veiligheid, werd er in de loop van de tijd een breder netwerk opgezet dat iedereen omvatte waarvan werd aangenomen dat hij tegen de bezetting was.” OHCHR Dat staat in een persbericht bij het rapport.

Vreedzame protesten werden onderdrukt, de vrijheid van meningsuiting ingeperkt en de bewegingen van bewoners ernstig beperkt, voegde het eraan toe. Ook werd opgemerkt dat huizen en bedrijven werden geplunderd en Oekraïense internet- en communicatienetwerken werden gesloten, waardoor de banden met onafhankelijke nieuwsbronnen werden verbroken en de bevolking werd geïsoleerd.

“Mensen werden aangemoedigd om elkaar te informeren, waardoor ze zelfs bang werden voor hun eigen vrienden en buren.”

Kinderen zijn het zwaarst getroffen

Volgens het rapport werden kinderen het zwaarst getroffen door de gevolgen: op veel scholen werden Oekraïense leerplannen vervangen door Russische leerplannen en werden schoolboeken geïntroduceerd met verhalen die de gewapende aanval op Oekraïne probeerden te rechtvaardigen.

Rusland nam ook kinderen op in jeugdgroepen om de Russische uiting van patriottisme bij te brengen.

Het rapport voegde eraan toe dat inwoners van bezette gebieden werden gedwongen Russische paspoorten in te nemen. Degenen die weigerden werden uitgekozen, kregen te maken met strengere beperkingen op hun bewegingsvrijheid, en kregen geleidelijk aan geen werk meer in de publieke sector, geen toegang tot gezondheidszorg en socialezekerheidsuitkeringen.

Een waarschuwingsbord voor landmijnen achter een hek van een verwoest huis in Posad-Pokrovske in de regio Cherson in Oekraïne. (bestand)

Ineengestorte lokale economie

Het rapport beschrijft ook de situatie in gebieden die eind 2022 door Oekraïense strijdkrachten zijn heroverd, waaronder Mykolaiv en delen van de regio's Charkov en Kherson.

“De invasie, bezetting en daaropvolgende herovering door Oekraïne van deze gebieden heeft beschadigde huizen en infrastructuur achtergelaten, land vervuild door mijnen en explosieve oorlogsresten, geplunderde hulpbronnen, een ingestorte lokale economie en een getraumatiseerde, wantrouwende gemeenschap”, aldus het rapport.

Het voegde eraan toe dat de Oekraïense regering voor de uitdaging stond om de diensten in deze gebieden opnieuw op te bouwen en te herstellen, terwijl ze te kampen had met erfenissen van schendingen van het internationaal humanitair recht en de internationale mensenrechtenwetgeving tijdens de bezetting.

'Te brede' Oekraïense wettelijke bepaling

In het rapport werd ook de bezorgdheid geuit over het feit dat een “te brede en onnauwkeurige bepaling” van het Oekraïense Wetboek van Strafrecht ertoe heeft geleid dat mensen worden vervolgd op beschuldiging van samenwerking met de bezettende autoriteiten voor handelingen die wettig door de bezettende autoriteiten kunnen worden afgedwongen. Internationale humanitair recht, zoals werkzaamheden om essentiële diensten te garanderen.

“Dergelijke vervolgingen hebben er op tragische wijze toe geleid dat sommige mensen twee keer het slachtoffer zijn geworden – eerst onder de Russische bezetting en vervolgens opnieuw wanneer ze worden vervolgd wegens collaboratie”, waarschuwde Hoge Commissaris Türk, en drong er bij Oekraïne op aan zijn aanpak van dergelijke vervolgingen te herzien.

Hij herhaalde voorts zijn oproep aan Rusland om zijn gewapende aanval op Oekraïne onmiddellijk te staken en zich terug te trekken tot internationaal erkende grenzen, in overeenstemming met de relevante resoluties van de Algemene Vergadering van de VN en het internationaal recht.

- Advertentie -
[td_block_15 category_id="_more_author" limit="3" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Meer van de auteur" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitel_text_size="12" header_color="#c6c6c6 " header_text_color="#000000"]
- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -