20.6 C
Brussel
Zondag, mei 19, 2024
InterviewSpectaculaire gelijktijdige SWAT-aanvallen op Roemeense yogacentra in Frankrijk: feitencontrole

Spectaculaire gelijktijdige SWAT-aanvallen op Roemeense yogacentra in Frankrijk: feitencontrole

Operatie Villiers-sur-Marne: getuigenis

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, voormalig chargé de mission bij het Kabinet van het Belgische Ministerie van Onderwijs en bij het Belgische Parlement. Hij is directeur van Human Rights Without Frontiers (HRWF), een NGO gevestigd in Brussel die hij in december 1988 oprichtte. Zijn organisatie verdedigt de mensenrechten in het algemeen, met speciale aandacht voor etnische en religieuze minderheden, de vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en LGBT-mensen. HRWF is onafhankelijk van elke politieke beweging en religie. Fautré heeft onderzoeksmissies over de mensenrechten uitgevoerd in meer dan 25 landen, waaronder in gevaarlijke regio's zoals Irak, het Sandinistische Nicaragua of in door de Maoïsten bezette gebieden in Nepal. Hij is docent aan universiteiten op het gebied van mensenrechten. Hij heeft veel artikelen gepubliceerd in universitaire tijdschriften over de betrekkingen tussen staat en religies. Hij is lid van de Persclub in Brussel. Hij is mensenrechtenadvocaat bij de VN, het Europees Parlement en de OVSE.

Operatie Villiers-sur-Marne: getuigenis

Operatie Villiers-sur-Marne: getuigenis

Op 28 november 2023, net na 6 uur, daalde een SWAT-team van ongeveer 175 politieagenten met zwarte maskers, helmen en kogelvrije vesten tegelijkertijd neer in acht afzonderlijke huizen en appartementen in en rond Parijs, maar ook in Nice, zwaaiend met halfautomatische geweren. Ze sloegen de toegangsdeuren in en renden de trappen op en af, terwijl ze bevelen riepen.

Deze gezochte plekken werden gebruikt door yogabeoefenaars verbonden aan de MISA yogaschool in Roemenië voor spirituele retraites. Op die noodlottige ochtend lagen de meesten van hen nog in bed. Een paar stonden in de keuken kokend water voor kruidenthee. De gemaskerde politie deed een aantal van hen de handboeien om, liet hen zonder jassen of schoenen buiten op de ijskoude binnenplaats staan ​​en bracht hen vervolgens met de bus naar het politiebureau.

Resultaten van deze grootschalige operatie: enkele tientallen mensen werden gearresteerd, van wie er 15 – 11 mannen en 4 vrouwen, allen met de Roemeense nationaliteit – werden aangeklaagd wegens “mensenhandel”, “gedwongen opsluiting” en “misbruik van kwetsbaarheid”, in een georganiseerde bende.

Gregorian Bivolaru (72), een van de oprichters en geestelijk leider van MISA, behoorde tot de gearresteerden, maar in zijn geval werd hij enkele jaren geleden door Finland gezocht op beschuldiging van seksueel misbruik van Finse vrouwen in Frankrijk. In het kader van een onderzoekspaper met de titel “De controverses rond het Natha Yogacentrum in Helsinki: achtergrond, oorzaken en context”, wijlen prof. Liselotte Frisk (Dalarna Universiteit, Falun, Zweden) heeft de aantijgingen tegen Bivolaru in Finland grondig onderzocht (pp 20, 21, 27).

Zolang een rechterlijke uitspraak de genoemde beschuldigingen niet heeft bevestigd, moet Gregoriaanse Bivolaru het vermoeden van onschuld blijven genieten, zoals iedere gewone burger of beroemde publieke persoonlijkheid.

Geen enkele vrouw die is ondervraagd in het kader van de SWAT-operatie op 23 november 2023 heeft een klacht tegen hem ingediend.

Sinds de inval zitten Bivolaru en vijf andere mensen in voorlopige hechtenis in Frankrijk.

Human Rights Without Frontiers nam contact op met mevrouw CC (*), al 20 jaar MISA-beoefenaar. Ze was op het moment van de inval in het yogacentrum van Villiers-sur-Marne. In 2002-2006 studeerde ze aan de Faculteit Geschiedenis en Wijsbegeerte van de Babeș-Bolyai Universiteit, Cluj-Napoca (Roemenië). In 2005-2006 was ze journalist bij het nationale dagblad Roemenië Liberă. Hier is haar getuigenis over de SWAT-operatie:

Vraag: U beoefent al twintig jaar yoga in de MISA-groep in Roemenië, maar terwijl u in een spirituele retraite in Villiers-sur-Marne was, vond er een SWAT-operatie tegen de groep plaats. Kunt u mij vertellen wat er is gebeurd?

A.: Sinds 2010 ben ik vaak in Frankrijk geweest voor dergelijke retraites en het bevalt me ​​erg goed. Daarom was ik vorig jaar van plan om opnieuw twee maanden in Villiers-sur-Marne te verblijven, van eind september tot eind november. Ik boekte een vlucht naar Parijs en vrienden haalden me op van het vliegveld om me naar het yogacentrum te brengen.

In de vroege ochtend maakte een SWAT-team een ​​spectaculaire entree in ons centrum, waar tientallen yogabeoefenaars werden ontvangen voor hun retraite. De politieagenten zetten alles op zijn kop, waardoor er een vreselijke puinhoop ontstond en zelfs veel dingen kapot gingen.

In mijn geval namen ze mijn tassen, mijn papieren, mijn telefoon, mijn tablet, mijn computer, een envelop met 1000 EUR en mijn portemonnee met ongeveer 200 EUR af. Vier maanden later heb ik nog steeds mijn geld en mijn materiaal niet terug gekregen. Het vroor in mijn kamer, want de deur stond open en ik had alleen mijn pyjama aan. De agenten brachten mij en vele anderen naar het politiebureau.

V.: Wat gebeurde er op het politiebureau?

A.: Allereerst moet ik zeggen dat ik alleen maar mijn pyjama, een jas en een paar straatschoenen droeg. Toen we op het politiebureau aankwamen, legde niemand me iets uit over de procedure, de toegang tot voedsel en water of andere fundamentele zaken. Ik moest vaak drinken, maar kreeg slechts een heel klein plastic glaasje water. Ook over het eten bestonden misverstanden. Ze stopten me in een koelcel met een betonnen vloer. Op het bed lag een dun matras en ik kreeg slechts één dun laken. Er was geen toilet in de cel, ik kon me 's ochtends niet wassen of tanden poetsen.

Elke keer dat ik naar het toilet moest, moest ik naar de interne bewakingscamera zwaaien, maar vaak moest ik een of twee uur wachten voordat er voor mij gezorgd werd. Het toilet kon niet goed worden afgesloten en er stond een politieagent buiten.

Mij ​​werd verteld dat ik verdacht werd van medeplichtigheid aan verkrachting en mensenhandel. Ik wilde me laten bijstaan ​​door een advocaat, maar zij antwoordden dat dit onmogelijk was omdat er te veel mensen waren gearresteerd en na twee uur konden ze met het verhoor beginnen als er geen advocaat beschikbaar was.

Op de tweede dag van mijn detentie namen ze mijn vingerafdruk en mijn foto af. Tijdens het verhoor was het duidelijk dat ze wilden dat ik zou zeggen dat ik een belangrijke rol speelde in MISA, maar dat was niet zo. Ze lieten me om 9.30 uur vrij, maar eerst moest ik een vrijgaveformulier ondertekenen waarop geen enkele lijst met in beslag genomen voorwerpen of de bedragen aan geconfisqueerd geld vermeld stond. Helaas heb ik er geen kopie van gekregen.

Zonder geld en telefoon werd ik in die koude late novembernacht bijna negen uur buiten het politiebureau achtergelaten, tot ik om zes uur 's ochtends eindelijk iemand kon bereiken die me kon helpen.

Vraag: Franck Dannerolle, de hoofd van het Centraal Bureau voor de onderdrukking van geweld tegen mensen (OCRVP), belast met het onderzoek, werd door enkele Franse kranten geciteerd en zei dat de yogabeoefenaars “gehuisvest in moeilijke omstandigheden, met aanzienlijke promiscuïteit, geen privacy.” (**) Kunt u mij meer vertellen over uw levensomstandigheden in Villiers-sur-Marne?

A.: Dat is helemaal niet waar. In mijn geval had ik ervoor gekozen om in een klein, comfortabel paviljoen (ongeveer 7 vierkante meter) buiten het hoofdgebouw te wonen, omdat ik mijn yoga-retraite alleen wilde beoefenen en in stilte wilde mediteren, soms zonder 24 uur te slapen of te eten.

2024 04 16 10.09.52 Spectaculaire gelijktijdige SWAT-aanvallen op Roemeense yogacentra in Frankrijk: feitencontrole
Spectaculaire gelijktijdige SWAT-aanvallen op Roemeense yogacentra in Frankrijk: feitencontrole 3

Anderen hadden ervoor gekozen om een ​​slaapkamer in het hoofdgebouw te delen: 2, 3 of 4 samen, mannen en vrouwen apart. Het gebouw is eigendom van Sorin Turc, een violist die bij het orkest van Monaco speelde en supporter is van MISA. Het is ruim en comfortabel: er zijn voldoende badkamers en douches voor de yogabeoefenaars. Er is een grote ruimte voor de collectieve beoefening van yoga. Er is een grote keuken met fornuizen, twee grote vriezers, een drankautomaat met fruitpersen, broodroosters en andere voorzieningen zoals was- en droogmachines.

2024 04 16 10.10.38 Spectaculaire gelijktijdige SWAT-aanvallen op Roemeense yogacentra in Frankrijk: feitencontrole
Spectaculaire gelijktijdige SWAT-aanvallen op Roemeense yogacentra in Frankrijk: feitencontrole 4

Voor onze eigen maaltijden gingen we boodschappen doen in een plaatselijke supermarkt en we maakten ons eten zelf klaar.

Als de levensomstandigheden zo slecht waren als Dannerolle zei, zouden er niet zoveel beoefenaars zijn en zou ik nooit zo vaak naar Villiers-sur-Marne zijn teruggekeerd.

Op het moment van de inval hing Kerstmis in de lucht en was er al veel versiering aangebracht. Alles zag er mooi uit, maar na de SWAT-operatie bleef het pand in een desastreuze puinhoop achter.

Q. Hoe komt het dat je lid bent geworden van de MISA yogagroep?

A.: Ik ben nu 39, maar toen ik een tiener was, was en ben ik nog steeds op zoek naar de waarheid over de zin van het leven en het bestaan ​​van God. Op 16-jarige leeftijd maakte ik zelfs een retraite van twee maanden in een orthodox klooster en ik wilde non worden. Toen ontmoette ik de Baptisten. Daarna volgden hindoes en Hare Krishna-volgers voordat ze in contact kwamen met de MISA-yogagroep. Ik werd aangetrokken door meditatie en spiritualiteit. Ik geloof in God, ik ben orthodox en ik voel me goed bij MISA.

Over wat berichtgeving in de media: het vermoeden van schuld

Een aantal Franse mediakanalen gingen wild in de berichtgeving over deze hele zaak en richtten hun eigen tribunaal op, zoals sommige van hun waanvoorstellingen kunnen aantonen, hoewel geen enkele Franse rechtbank in dit stadium de waarheid over de vermeende feiten heeft vastgesteld:

L'homme qui a contribué à faire tomber la secte de yoga tantrique / De man die hielp de tantrische yoga-sekte ten val te brengen
Violen, lavage de cerveau, yoga tantrique: l'effrayant parcours de Gregorian Bivolaru, le gourou roumain mis en examen et écroué en France / Verkrachting, hersenspoeling, tantrische yoga: de angstaanjagende reis van Gregorian Bivolaru, de Roemeense goeroe aangeklaagd en gevangengezet in Frankrijk.
Secte Misa: «Le gourou Bivolaru aurait pu faire de moi ce qu'il voulait » / Misa Cult: “Guru Bivolaru had met mij kunnen doen wat hij wilde”
Violen, fuite en yoga zijn: wat is de Gregoriaanse Bivolaru die mardi is? / Verkrachting, vlucht en esoterische yoga: wie is de goeroe Gregoriaanse Bivolaru die dinsdag is gearresteerd?
Seksuele agressie op het gebied van yoga tantrique: een interpellé in Frankrijk. “Il préférait les vierges": des slachtofferes du gourou Bivolaru témoignent / Seksueel geweld tegen de achtergrond van tantrische yoga: een goeroe gearresteerd in Frankrijk. "Hij gaf de voorkeur aan maagden": slachtoffers van goeroe Bivolaru getuigen

Twee gemeenschappelijke punten van al deze artikelen. Ten eerste slaagden de auteurs er niet in de yogabeoefenaars te ontmoeten en te interviewen die werden gearresteerd en vastgehouden voor ondervraging (“garde à vue”) gedurende maximaal 48 uur. Ten tweede weerspiegelden ze roddels en onbewezen beweringen, wat geen journalistiek is en het nobele imago van de journalistiek ontsiert.

Er bestaan ​​ethische normen in de journalistiek en er is een hogere autoriteit in Frankrijk die ervoor moet zorgen dat deze worden gerespecteerd.

In 2016 was de berichtgeving in de media over MISA-kwesties in Roemenië het onderwerp van een onderzoekspaper met de titel “Het effect van de aanhoudende mediacampagne op de publieke perceptie - Casestudy van MISA en Gregoriaanse Bivolaru' en uitgegeven door de Wereldtijdschrift voor sociale wetenschappen en geesteswetenschappen. Franse godsdienstwetenschappers zouden er goed aan geïnspireerd zijn om in hun land een vergelijkende studie te maken over hetzelfde onderwerp.

Human Rights Without Frontiers verdedigt de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting van journalisten, maar bestrijdt ook haatzaaiende uitlatingen, nepnieuws en stigmatisering. Human Rights Without Frontiers verdedigt de eerbiediging van het beginsel van het vermoeden van onschuld en erkent definitieve rechterlijke beslissingen als de rechterlijke waarheid.

(*) Uit respect voor de privacy van de geïnterviewde hebben we alleen haar initialen vermeld, maar we hebben wel haar volledige naam en contactgegevens.

(**) Het spirituele retraitecentrum in Villiers-sur-Marne werd nooit beschuldigd of zelfs maar verdacht van onhygiënische omstandigheden. Zie de galerij met foto's van de plaats.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -