14.9 C
Brussel
Zaterdag, mei 25, 2024
EuropaUitzettingen naar Rwanda: verontwaardiging na de goedkeuring van de Britse wet

Uitzettingen naar Rwanda: verontwaardiging na de goedkeuring van de Britse wet

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

De Britse premier Rishi Sunak juichte in de nacht van maandag 22 april op dinsdag 23 april de aanneming toe van het controversiële wetsvoorstel dat de uitzetting naar Rwanda mogelijk maakt van asielzoekers die illegaal Groot-Brittannië zijn binnengekomen.

Deze maatregel, die in 2022 door zijn conservatieve regering werd aangekondigd en werd gepresenteerd als een sleutelelement van haar beleid ter bestrijding van illegale immigratie, heeft tot doel migranten die illegaal in Groot-Brittannië zijn aangekomen naar Rwanda te sturen, ongeacht hun land van herkomst. Het is aan het Oost-Afrikaanse land om hun asielaanvragen te beoordelen. In ieder geval zullen de verzoekers niet kunnen terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk.

“De wet bepaalt duidelijk dat als je hier illegaal komt, je niet kunt blijven”, aldus Rishi Sunak. Maandag verzekerde de premier dat zijn regering “klaar” was om asielzoekers naar Rwanda uit te wijzen. ‘De eerste vlucht vertrekt over tien tot twaalf weken,’ zei hij, daarmee bedoelde hij ergens in juli. Volgens hem hadden deze vluchten eerder kunnen beginnen “als de Labour Party niet wekenlang het wetsvoorstel in het House of Lords had uitgesteld in een poging het volledig te blokkeren.” “Deze vluchten zullen hoe dan ook van start gaan”, benadrukte hij tijdens een persconferentie vóór de stemming.

De regering heeft honderden functionarissen, waaronder rechters, gemobiliseerd om eventuele beroepen van illegale migranten snel te verwerken en heeft 2,200 detentieplaatsen vrijgemaakt terwijl hun zaken worden beoordeeld, zo maakte de premier bekend. Er zijn “chartervliegtuigen” geboekt, voegde hij eraan toe, omdat de regering naar verluidt moeite had om luchtvaartmaatschappijen ervan te overtuigen bij te dragen aan de uitzettingen. Een eerste vlucht zou in juni 2022 vertrekken, maar werd geannuleerd na een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).

Hoeveel gaat dit de Britten kosten?

Deze tekst maakt deel uit van een breder nieuw verdrag tussen Londen en Kigali, dat substantiële betalingen aan Rwanda inhoudt in ruil voor het ontvangen van migranten. De regering heeft de totale kosten van het project niet bekendgemaakt, maar volgens een rapport dat in maart werd gepresenteerd door de National Audit Office (NAO), de waakhond voor de overheidsuitgaven, zouden deze meer dan £ 500 miljoen (ruim € 583 miljoen) kunnen bedragen.

“De Britse regering zal £370 miljoen [€432.1 miljoen] betalen in het kader van het partnerschap tussen Groot-Brittannië en Rwanda, nog eens £20,000 per persoon, en £120 miljoen zodra de eerste 300 mensen zijn herplaatst, plus £150,874 per persoon voor verwerking. en operationele kosten”, vatte de NAO samen. Groot-Brittannië zou dus £1.8 miljoen betalen voor elk van de eerste 300 verdreven migranten. Een schatting die de Labour-partij verontwaardigd heeft gemaakt. Als leider in de peilingen voor de komende parlementsverkiezingen heeft Labour beloofd dit plan, dat het te duur acht, te vervangen. De premier verzekerde echter dat deze maatregel ‘een goede investering’ was.

Hoe reageert Kigali?

De regering van Kigali, de Rwandese hoofdstad, sprak haar “tevredenheid” uit over deze stemming. De autoriteiten van het land zijn “erop gebrand om verplaatste individuen naar Rwanda te verwelkomen”, aldus regeringswoordvoerder Yolande Makolo. “We hebben de afgelopen dertig jaar hard gewerkt om van Rwanda een veilig land te maken voor zowel Rwandezen als niet-Rwandezen”, zei ze. Dit nieuwe verdrag komt dus tegemoet aan de conclusies van het Britse Hooggerechtshof, dat het oorspronkelijke project in november illegaal achtte.

De rechtbank had geoordeeld dat migranten het risico liepen uit Rwanda te worden uitgewezen naar hun land van herkomst, waar ze te maken konden krijgen met vervolging, wat in strijd is met artikel 3 van het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens over foltering en onmenselijke behandeling, waarvan Groot-Brittannië ondertekenaar is. . De wet definieert Rwanda nu als een veilig derde land en verhindert de deportatie van migranten uit dit land naar hun land van herkomst.

4. Wat zijn de internationale reacties?

Deze stemming komt omdat er dinsdag een nieuwe tragedie plaatsvond in het Engelse Kanaal met de dood van minstens vijf migranten, waaronder een vierjarig kind. De VN hebben de Britse regering gevraagd ‘haar plan te heroverwegen’. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Volker Türk, en zijn tegenhanger die verantwoordelijk is voor vluchtelingen, Filippo Grandi, riepen de regering in een verklaring op “om praktische maatregelen te nemen om irreguliere stromen van vluchtelingen en migranten te bestrijden, gebaseerd op internationale samenwerking en respect voor de internationale mensenrechtenwetgeving.”

“Deze nieuwe wetgeving ondermijnt de rechtsstaat in Groot-Brittannië ernstig en schept wereldwijd een gevaarlijk precedent.”

Volker Türk, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN in een verklaring De Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa, Michael O'Flaherty, heeft deze wet omschreven als “een aanval op de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht.” Amnesty International UK noemde het een “nationale schande” die “een smet zal achterlaten op de morele reputatie van dit land.”

De president van Amnesty International Frankrijk betreurde “een onuitsprekelijke schande” en “hypocrisie” gebaseerd op een leugen, dat Rwanda wordt beschouwd als een veilig land voor de mensenrechten. De NGO heeft gevallen van willekeurige detentie, marteling en onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting en vergadering in Rwanda gedocumenteerd”, aldus hij. Volgens hem “is het asielsysteem zo gebrekkig” in Rwanda dat er “risico’s bestaan ​​op illegale terugkeer.”

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -