8.1 C
Brussel
Donderdag, juni 13, 2024
EuropaVrouwen moeten de volledige controle hebben over hun seksuele en reproductieve gezondheid en...

Vrouwen moeten de volledige controle hebben over hun seksuele en reproductieve gezondheid en rechten

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

EP-leden dringen er bij de Raad op aan om seksuele en reproductieve gezondheidszorg en het recht op veilige en legale abortus toe te voegen aan het EU-Handvest van de grondrechten.

In een resolutie die donderdag werd aangenomen met 336 stemmen voor, 163 tegen en 39 onthoudingen willen de Europarlementariërs het recht op abortus verankeren in de grondwet. EU-Handvest van de grondrechten - een eis die ze meerdere keren hebben gesteld. De EP-leden veroordelen de terugval op het gebied van de vrouwenrechten en alle pogingen om de bestaande bescherming van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) en gendergelijkheid te beperken of op te heffen die wereldwijd plaatsvinden, ook in de EU-lidstaten.

Ze willen dat artikel 3 van het Handvest wordt gewijzigd om te stellen dat “iedereen recht heeft op lichamelijke autonomie, op vrije, geïnformeerde, volledige en universele toegang tot seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, en op alle daarmee samenhangende gezondheidszorgdiensten zonder discriminatie, inclusief toegang tot veilige en legale abortus. ”.

De tekst dringt er bij de lidstaten op aan om abortus volledig te decriminaliseren, in overeenstemming met de wet WHO-richtlijnen 2022en om obstakels voor abortus weg te nemen en te bestrijden, waarbij Polen en Malta worden opgeroepen hun wetten en andere maatregelen die abortus verbieden en beperken, in te trekken. De Europarlementariërs veroordelen het feit dat in sommige lidstaten abortus wordt ontkend door artsen, en in sommige gevallen door hele medische instellingen, op basis van een 'gewetensclausule', vaak in situaties waarin elk uitstel het leven van de patiënt in gevaar brengt of het leven van de patiënt in gevaar brengt. gezondheid.

Onderwijs en hoogwaardige zorg

Abortusmethoden en -procedures zouden een verplicht onderdeel moeten zijn van het curriculum voor artsen en geneeskundestudenten, zegt het Parlement. De lidstaten moeten toegang garanderen tot het volledige scala aan SRGR-diensten, inclusief alomvattende en op de leeftijd afgestemde seksualiteits- en relatievoorlichting. Er moeten toegankelijke, veilige en gratis anticonceptiemethoden en -benodigdheden en advies over gezinsplanning beschikbaar worden gesteld, waarbij bijzondere aandacht moet worden besteed aan het bereiken van kwetsbare groepen. Vrouwen in armoede worden onevenredig zwaar getroffen door juridische, financiële, sociale en praktische barrières en beperkingen op het gebied van abortus, zeggen leden van het Europees Parlement. Ze roepen de lidstaten op om deze barrières weg te nemen.

Stop de EU-financiering aan anti-keuzegroepen

De leden van het Europees Parlement zijn bezorgd over de aanzienlijke stijging van de financiering voor anti-gender- en anti-keuzegroepen over de hele wereld, ook in de EU. Zij roepen de Commissie op ervoor te zorgen dat organisaties die zich inzetten tegen gendergelijkheid en vrouwenrechten, inclusief reproductieve rechten, geen EU-financiering ontvangen. Lidstaten en lokale overheden moeten hun uitgaven aan programma’s en subsidies voor gezondheidszorg en diensten voor gezinsplanning verhogen.

Achtergrond

Frankrijk werd op 4 maart 2024 het eerste land dat het recht op abortus in zijn grondwet verankerde. Gezondheidszorg, inclusief seksuele en reproductieve gezondheid, valt onder de nationale bevoegdheden. Het wijzigen van het EU-Handvest van de grondrechten om abortus daarin op te nemen zou een unanieme instemming van alle lidstaten vereisen.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -