17.8 C
Brussel
Woensdag, mei 29, 2024
InternationaleKort wereldnieuws: 12 miljoen dollar voor Haïti, luchtaanvallen in Oekraïne veroordeeld, steun...

Kort wereldnieuws: 12 miljoen dollar voor Haïti, luchtaanvallen in Oekraïne veroordeeld, steun mijnactie

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Een bijdrage van 12 miljoen dollar uit een humanitair noodfonds van de VN zal steun verlenen aan mensen die getroffen zijn door het geweld dat in maart uitbrak in de hoofdstad van Haïti, Port-au-Prince. 

“Deze fondsen zullen de hulppartners in staat stellen de zwaarst getroffenen te bereiken”, aldus de noodhulpcoördinator van de VN Martin Griffiths zei donderdag in zijn om te posten op het sociale mediaplatform X, voorheen Twitter. 

Port-au-Prince is geweest geterroriseerd door gewapende bendes, en vorige maand verstevigden ze hun greep na een ontsnapping uit de gevangenis in het weekend, waardoor duizenden criminelen konden ontsnappen. 

De toewijzing uit het Central Emergency Response Fund van de VN (CERF) zal gaan naar het verstrekken van voedsel, water, bescherming, gezondheidszorg, sanitaire voorzieningen en hygiënesteun aan ontheemden en gastgemeenschappen in de hoofdstad en in de aangrenzende provincie Artibonite. 

Het bureau voor humanitaire zaken van de VN, OCHA, meldde dat de situatie gespannen blijft, waarbij aanvallen op gezondheidszorginstellingen de toch al nijpende situatie voor de mensen verergeren. 

Woensdag heeft het Wereldvoedselprogramma (WFP) 17,000 warme maaltijden verstrekt aan ontheemden in Port-au-Prince, en het VN-migratiebureau IOM meer dan 70,000 liter water verdeeld over zes ontheemdingslocaties in het grootstedelijk gebied.

Ondertussen heeft een in februari aangekondigde oproep van 674 miljoen dollar ter ondersteuning van algemene humanitaire actie in Haïti slechts 45 miljoen dollar ontvangen.

Oekraïne: VN veroordeelt nieuwe luchtaanvallen op Charkov 

De humanitaire coördinator van de VN in Oekraïne heeft herhaalde nachtelijke aanvallen op de noordoostelijke stad Charkov veroordeeld.

Denise Brown was op missie naar de regio, de VN zei op donderdag.

De aanvallen hebben naar verluidt geresulteerd in ruim een ​​dozijn burgerslachtoffers, onder wie de eerstehulpverleners. 

Ook de civiele infrastructuur werd getroffen, waarbij de elektriciteitsvoorziening in verschillende delen van de stad werd verstoord.

Het VN-bureau voor humanitaire zaken zei dat er sinds de vroege ochtend hulpgroepen op de plaats van de aanval waren, als aanvulling op de inspanningen van reddingswerkers en gemeentelijke diensten door het verstrekken van warme maaltijden, noodonderkomensmateriaal en andere hulp. 

Een bord in Oekraïne waarschuwt voor landmijnen.

Bevrijd de wereld voor eens en voor altijd van landmijnen: Guterres 

Landmijnen en andere explosieven vormen een directe bedreiging voor miljoenen mensen die verwikkeld zijn in gewapende conflicten over de hele wereld en kunnen gemeenschappen nog tientallen jaren besmetten, zelfs nadat de gevechten zijn gestopt, zei de secretaris-generaal van de VN donderdag. 

“Laten we land voor land, gemeenschap voor gemeenschap de wereld voor eens en voor altijd van deze wapens verlossen”, zei António Guterres in zijn toespraak. Bericht naar de mark Internationale Dag van Mijnbewustzijn en Hulp bij Mijnactie

Hij benadrukte het moedige mijnbestrijdingspersoneel dat onder de vlag van de VN dient en zei dat zij samenwerken met partners om deze dodelijke wapens te verwijderen en ervoor te zorgen dat mensen veilig in hun gemeenschappen kunnen reizen. 

Ze bieden ook voorlichting en dreigingsevaluaties om zowel burgers als humanitaire hulpverleners veilig te houden. 

De heer Guterres riep landen op om de VN-mijnactiestrategie en het ratificeren en volledig implementeren van internationale verdragen om antipersoonsmijnen, clustermunitie en andere explosieve oorlogsresten te verbieden. 

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -