14.7 C
Brussel
Vrijdag, Juni 14, 2024
instellingenVerenigde NatiesDe VN belooft de inwoners van Gaza in Rafah te steunen; Guterres zegt kans op staakt-het-vuren...

De VN belooft de inwoners van Gaza in Rafah te steunen; Guterres zegt dat kans op staakt-het-vuren 'niet gemist mag worden'

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Meerdere nieuwskanalen hebben gemeld dat de opperste leider van Hamas, Ismail Haniyeh, in een telefoongesprek met de premier van Qatar en een hoge Egyptische minister de aanvaarding door de militante groepering van wat volgens hen de voorwaarden van een staakt-het-vuren van Israël waren, had bevestigd. De twee landen hebben de onderhandelingen tussen de strijdende partijen geleid. 

De Israëlische leiders hebben echter naar verluidt aangegeven dat de door Hamas aangegeven overeenkomst ver achterblijft bij hun eisen om de gevechten te beëindigen. Israël zei dat het een delegatie zou sturen om de onderhandelingen over een staakt-het-vuren voort te zetten en in de tussentijd ook zijn Rafah-operatie voort te zetten. 

'Maak een overeenkomst': Guterres 

UN Secretaris-generaal António Guterres herhaalde zijn dringende oproep aan beide partijen “om die extra stap te zetten die nodig is om een ​​overeenkomst waar te maken en een einde te maken aan het huidige lijden”, zei zijn woordvoerder in een verklaring

De secretaris-generaal uitte ook zijn diepe bezorgdheid over aanwijzingen dat een grootschalige militaire operatie in Rafah op handen zou kunnen zijn. 

“We zien al bewegingen van mensen – velen van hen bevinden zich in een wanhopige humanitaire toestand en zijn herhaaldelijk ontheemd geraakt”, vervolgde de verklaring.

De secretaris-generaal herinnerde de partijen er ook aan dat de bescherming van burgers van het grootste belang is in het internationaal humanitair recht.

Kans 'kan niet gemist worden'

Spreekt later op de avond New Yorkse tijd vertelde de heer Guterres tijdens een persconferentie naast de president van Italië aan verslaggevers dat hij “een zeer krachtig beroep had gedaan op de regering van Israël en op de leiding van Hamas om een ​​extra stap te doen om een ​​overeenkomst te verwezenlijken. dat is absoluut essentieel”.

“Dit is een kans die we niet mogen missen”, benadrukte de VN-chef.

"Een grondinvasie in Rafah zou ondraaglijk zijn vanwege de verwoestende humanitaire gevolgen ervan en vanwege de destabiliserende impact in de regio. '

Geen UNRWA-evacuatie

Eerder op de ochtend volgde het nieuws over het Israëlische evacuatiebevel, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA zei in een bericht op X dat “een Israëlisch offensief in Rafah meer burgerlijden en sterfgevallen zou betekenen. De gevolgen zouden verwoestend zijn voor 1.4 miljoen mensen.”

“UNRWA evacueert niet: de organisatie zal zo lang mogelijk aanwezig blijven in Rafah en levensreddende hulp blijven bieden aan mensen.”

Kinderen op 'rand van overleving'

In navolging van deze waarschuwing heeft het VN-Kinderfonds (UNICEF) waarschuwde dat “een militaire belegering en grondinval in Rafah catastrofale risico’s zouden opleveren voor de 600,000 kinderen die daar schuilen.

Velen “zijn zeer kwetsbaar en staan ​​op de rand van overleven”, het VN-agentschap zei in een verklaring, waarin het toegenomen geweld in Rafah werd benadrukt en het feit dat potentiële evacuatiecorridors “waarschijnlijk onder mijnen lagen of bezaaid waren met niet-geëxplodeerde munitie”.

Elke militaire actie op Rafah zal waarschijnlijk leiden tot zeer veel burgerslachtoffers en tegelijkertijd “de weinige overgebleven basisdiensten en infrastructuur” vernietigen die mensen nodig hebben om te overleven, benadrukt UNICEF.

"Honderdduizenden kinderen die nu in Rafah opgesloten zitten, zijn gewond, ziek, ondervoed, getraumatiseerd of leven met een handicap”, zegt Catherine Russell, uitvoerend directeur van UNICEF. “Velen zijn meerdere keren ontheemd geraakt en hebben hun huis, ouders en dierbaren verloren. Ze moeten worden beschermd, samen met de overige diensten waarvan ze afhankelijk zijn, inclusief medische voorzieningen en onderdak.”

Luister hieronder naar onze diepgaand interview met Louise Wateridge van UNRWA terwijl de angst groeit voor een regelrechte invasie van Rafah:

Een regelrechte hongersnood

In een verwante ontwikkeling heeft het hoofd van het VN-Wereldvoedselprogramma (WFP) zei dat Noord-Gaza ervaart nu “een regelrechte hongersnood…en het trekt zich een weg naar het zuiden'.

De opmerkingen van Cindy McCain van zondag weerspiegelden de ernstige en herhaalde zorgen van andere hoge VN-functionarissen en de internationale gemeenschap over hulpbeperkingen en vertragingen opgelegd door de Israëlische autoriteiten.

“De Israëlische autoriteiten blijven humanitaire toegang tot de Verenigde Naties weigeren”, benadrukte UNRWA-chef Philippe Lazzarini. “Alleen in de afgelopen twee weken hebben we tien incidenten geregistreerd waarbij op konvooien werd geschoten, arrestaties van VN-personeel, waaronder pesterijen, het uitkleden van hen, bedreigingen met wapens en langdurig uitstel bij controleposten waardoor konvooien gedwongen worden zich in het donker te verplaatsen of af te breken”, zei hij zondag in een post op X.

De commissaris-generaal van de UNRWA veroordeelde ook raketaanvallen op de Kerem Shalom-grensovergang naar Gaza, waarbij naar verluidt drie Israëlische soldaten omkwamen, wat tot de sluiting ervan leidde. De grensovergang is een belangrijk toegangspunt voor humanitaire hulp.

'Al Mawasi is niet veilig'

Volgens berichten in de media adviseerden folders van het Israëlische leger boven oostelijk Rafah gemeenschappen om naar de zogenaamde veilige zone van Al Mawasi, ten westen van Rafah, aan de Middellandse Zee, te verhuizen.

Humanitairen van de VN hebben soortgelijke evacuatie-initiatieven van het Israëlische leger eerder afgewezen op grond van het feit dat deze gedwongen ontheemding vertegenwoordigen.   

“In Al Mawasi is er een ernstig gebrek aan voldoende infrastructuur, inclusief beschikbaar water, en het is niet haalbaar om daar tienduizenden ontheemden te ondersteunen”, vertelde UNRWA-woordvoerder in Gaza Louise Wateridge VN-nieuws.

Volgens de laatste gegevens van het VN-agentschap schuilen er al meer dan 400,000 mensen in de kustlocatie beoordeling, die melding maakte van een toestroom van ontheemden uit de nabijgelegen stad Khan Younis. Om hen te helpen heeft UNRWA twee tijdelijke gezondheidscentra in Al Mawasi, samen met andere nieuw opgerichte medische punten in de omgeving.

“In tegenstelling tot beweringen [die het tegendeel beweren] is het verre van veilig, omdat het nergens veilig is in Gaza”, benadrukte UNRWA-communicatiedirecteur Juliette Touma.

Sinds 7 oktober, toen door Hamas geleide terreuraanslagen op Zuid-Israël aanleiding gaven tot massale Israëlische bombardementen en een grondoffensief, zijn volgens de gezondheidsautoriteiten van Gaza minstens 34,680 Palestijnen gedood, waaronder ruim 14,000 kinderen, en ruim 78,000 gewond. Ongeveer 1,250 mensen werden gedood in zuidelijke Israëlische gemeenschappen en meer dan 250 werden gegijzeld.

'Onmenselijk' bevel tot evacuatie: hoofd Rechten

VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Volker Türk maandag waarschuwde dat Het aantal burgerdoden, het lijden en de verwoestingen zouden na het evacuatiebevel in het oosten van Rafah nog verder toenemen dan het toch al ondraaglijke niveau. 

“Dit is onmenselijk. Het is in strijd met de basisbeginselen van de internationale humanitaire en mensenrechtenwetgeving, die de effectieve bescherming van burgers als voornaamste zorg hebben.

“Het is ondenkbaar om honderdduizenden mensen uit Rafah te verhuizen naar gebieden die al met de grond gelijk zijn gemaakt en waar weinig onderdak is en vrijwel geen toegang tot humanitaire hulp die nodig is voor hun overleving. Het zal hen alleen maar blootstellen aan meer gevaar en ellende.” 

"Meer aanvallen op wat nu het belangrijkste humanitaire centrum in de Gazastrook is, zijn niet het antwoord”, voegde de heer Turk eraan toe. 

 

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -