28.9 C
Brussel
Tuesday, June 25, 2024
MensenrechtenHet VN-rechtenbureau dringt er bij Sri Lanka op aan om het lot van de verdwenenen bekend te maken

Het VN-rechtenbureau dringt er bij Sri Lanka op aan om het lot van de verdwenenen bekend te maken

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

De oproep begeleidt de lancering van een sleutelrapport by OHCHR, waarbij tevens wordt benadrukt dat de regering de betrokkenheid van de staatsveiligheidstroepen moet erkennen en publiekelijk excuses moet aanbieden.

Van de jaren zeventig tot 1970 was Sri Lanka getuige van wijdverbreide gedwongen verdwijningen, voornamelijk uitgevoerd door het nationale leger en geassocieerde paramilitaire groeperingen.  

Ook de Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE) namen deel aan ontvoeringen, die volgens de VN-werkgroep voor gedwongen of onvrijwillige verdwijningen neerkomen op gedwongen verdwijningen.

OHCHR merkte op dat ondanks enkele formele maatregelen van opeenvolgende regeringen, zoals de ratificatie van het Internationaal Verdrag voor de bescherming van alle personen tegen gedwongen verdwijning en de oprichting van het Bureau voor Vermiste Personen en het Bureau voor Herstelbetalingen, “tastbare vooruitgang ter plaatse in de richting van een alomvattende oplossing van individuele gevallen beperkt gebleven.”

Aanhoudend lijden

VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Volker Türk benadrukte het aanhoudende lijden van gezinnen die wachten op informatie over hun dierbaren.

“Dit rapport herinnert ons er nogmaals aan dat alle Sri Lankanen die het slachtoffer zijn geworden van gedwongen verdwijningen nooit mogen worden vergeten. Hun families en degenen die om hen geven, hebben zo lang gewacht. Ze hebben er recht op de waarheid te kennen.”x

Bijna vijftien jaar na het einde van de burgeroorlog, en tientallen jaren na de eerste verdwijningen, blijven de Sri Lankaanse autoriteiten er nog steeds niet in slagen de verantwoordelijkheid voor deze schendingen te verzekeren.

“De verantwoordelijkheid moet aangepakt worden. We moeten institutionele hervormingen zien zodat verzoening een kans van slagen heeft”, aldus de heer Türk.

Geplaagd en geïntimideerd

Het rapport schetst de uitgebreide psychologische, sociale en economische impact op de gezinnen, vooral op vrouwen, die vaak de belangrijkste kostwinners worden in uitdagende arbeidsomstandigheden, met risico's op seksuele intimidatie en uitbuiting.

Veel vrouwen die informatie zochten over hun verdwenen dierbaren werden geconfronteerd met intimidatie, intimidatie en geweld door veiligheidstroepen.

Eén vrouw vertelde over bedreigingen van het leger en de politie, waarbij ze de gevaren benadrukte waarmee degenen die pleiten voor de verdwenenen worden geconfronteerd.

Families wachten nog steeds

Volgens het OHCHR heeft de staat volgens het internationaal recht een duidelijke verplichting om gevallen van gedwongen verdwijningen op te lossen, die voortdurende schendingen blijven totdat er duidelijkheid komt.

Veel gezinnen hebben echter nog steeds geen antwoorden. Een man getuigde voor een nationale commissie over zijn verdwenen zoon en zei:

“Twee weken gingen voorbij, toen twee maanden, toen twee jaar. Nu is het 32 ​​jaar geleden en ik wacht nog steeds.”

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -