13.4 C
Brussel
Woensdag, Juni 12, 2024
instellingenVerenigde NatiesNu Gaza op de rand staat, moeten de gijzelingsgesprekken worden hervat, hoort de Veiligheidsraad

Nu Gaza op de rand staat, moeten de gijzelingsgesprekken worden hervat, hoort de Veiligheidsraad

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

Tor Wennesland, speciaal coördinator van de VN voor het vredesproces in het Midden-Oosten, onderstreepte de noodzaak van voortzetting van de cruciale discussies, die werden gesteund door Egypte, Qatar en de Verenigde Staten.

"Als de gesprekken niet worden hervat, vrees ik het ergste voor de belegerde en doodsbange burgers in Rafah, voor de gijzelaars die meer dan 225 dagen in onvoorstelbare omstandigheden worden vastgehouden.en voor een overbelaste humanitaire operatie die nog steeds op de rand van de Gazastrook staat”, zei hij.

'Onmiddellijke prioriteit, levens redden'

Meer dan 1.2 miljoen Palestijnen die van elders in Gaza zijn ontheemd, hebben onderdak gevonden in Rafah, waarvan meer dan XNUMX% 810,000 opnieuw ontheemden sinds het Israëlische militaire offensief daar op 6 mei begon.

“Het redden van levens en het breder aanpakken van de kritieke behoeften in Rafah en Gaza moet onze onmiddellijke prioriteit blijven”, benadrukte de heer Wennesland.

“Tegelijkertijd mogen we de risico’s die deze onmiddellijke bedreigingen met zich meebrengen voor de vooruitzichten op een oplossing van dit conflict en voor vrede en stabiliteit in de regio op de langere termijn niet uit het oog verliezen.”

Edem Wosornu, operationeel directeur bij OCHA, informeert de Veiligheidsraad.

'Geen woorden meer'

Ook briefing ambassadeurs, Edem Wosornu, directeur operaties bij het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA), benadrukte de ernstige humanitaire situatie in Rafah en de bredere Gazastrook.

"Eerlijk gezegd hebben we bijna geen woorden meer om te beschrijven wat er in Gaza gebeurt. We hebben het beschreven als een catastrofe, een nachtmerrie, als de hel op aarde. Het is dit allemaal, en erger”, zei ze, eraan toevoegend dat de situatie met de dag verslechtert.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid van Gaza zijn ruim 35,000 mensen gedood en 79,000 gewond.

'Toegewijd om te blijven en te leveren'

Mevrouw Wosornu onderstreepte dat de VN en de hulppartners “vastbesloten zijn om te blijven en resultaten te boeken”.

Ze verwelkomde de hulpzending via de drijvend dok opgezet door de VS, maar voegde eraan toe dat als gevolg van de huidige sluiting van de grensovergang bij Rafah en de beperkte toegang via Kerem Shalom en Rafah, humanitairen ontberen de voorraden en brandstof “om enig betekenisvol niveau van steun te bieden”.

De hoge OCHA-functionaris herhaalde dat burgers, hun huizen en de infrastructuur waarvan zij afhankelijk zijn, moeten worden beschermd, en dat een snelle, ongehinderde doorgang van hulp naar en binnen Gaza moet worden vergemakkelijkt.

Ze benadrukte ook de noodzaak van voldoende financiering, met name voor het VN-agentschap dat Palestijnse vluchtelingen bijstaat (UNRWA) “de centrale pijler van onze hulpoperatie”.

'Dodelijke gevolgen van nietsdoen'

In zijn briefing benadrukte de heer Wennesland dat een duurzame oplossing in Gaza een “fundamenteel politieke” aanpak vereist.

He onderstreepte het belang van de nieuwe Palestijnse regering, waar acht ministers uit Gaza deel van uitmaken, en het potentieel ervan om Gaza en de Westelijke Jordaanoever politiek, economisch en administratief te verenigen.

De hoge VN-functionaris drong er bij de internationale gemeenschap op aan de nieuwe regering te steunen en onderstreepte ook de urgentie van het opzetten van een levensvatbaar politiek raamwerk om het Israëlisch-Palestijnse conflict te beëindigen en een tweestatenoplossing te bereiken.

"Dag na dag zijn we getuige van de dodelijke gevolgen van nietsdoen. Nu is het tijd om de basis te leggen voor een betere toekomst voor de Palestijnen, Israëliërs en de bredere regio. De VN zullen al deze inspanningen blijven steunen”, besloot hij.

Speciale coördinator Tor Wennesland informeert de Veiligheidsraad.

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -