11 C
Brussel
Zaterdag, juni 15, 2024
EuropaQatar redt regelmatig Oekraïense kinderen die illegaal door Rusland zijn overgebracht en vastgehouden

Qatar redt regelmatig Oekraïense kinderen die illegaal door Rusland zijn overgebracht en vastgehouden

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, voormalig chargé de mission bij het Kabinet van het Belgische Ministerie van Onderwijs en bij het Belgische Parlement. Hij is directeur van Human Rights Without Frontiers (HRWF), een NGO gevestigd in Brussel die hij in december 1988 oprichtte. Zijn organisatie verdedigt de mensenrechten in het algemeen, met speciale aandacht voor etnische en religieuze minderheden, de vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en LGBT-mensen. HRWF is onafhankelijk van elke politieke beweging en religie. Fautré heeft onderzoeksmissies over de mensenrechten uitgevoerd in meer dan 25 landen, waaronder in gevaarlijke regio's zoals Irak, het Sandinistische Nicaragua of in door de Maoïsten bezette gebieden in Nepal. Hij is docent aan universiteiten op het gebied van mensenrechten. Hij heeft veel artikelen gepubliceerd in universitaire tijdschriften over de betrekkingen tussen staat en religies. Hij is lid van de Persclub in Brussel. Hij is mensenrechtenadvocaat bij de VN, het Europees Parlement en de OVSE.

Op 22 mei werd aangekondigd dat 13 Oekraïense kinderen uit door Rusland bezette gebieden naar hun thuisland waren teruggestuurd dankzij de bemiddelende rol van Qatar en een Oekraïense NGO. 

Qatar bemiddelde bij de vrijlating van zes Oekraïense kinderen, allemaal mannelijk en tussen zes en zeventien jaar oud, die in Rusland werden vastgehouden, als onderdeel van zijn inspanningen om gezinnen te herenigen die gescheiden waren door het aanhoudende conflict tussen Moskou en Kiev. Ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar aangekondigd.  

De Qatari-ambassade in Moskou ontving de kinderen en hun families tijdens het herenigingsproces om hun veilige terugkeer naar Oekraïne via Minsk te garanderen. 

Tijdens hun verblijf onder de bescherming van Qatar werd aan de kinderen medische, psychologische en sociale ondersteuning geboden om herstel en re-integratie te vergemakkelijken. 

De overige kinderen werden teruggestuurd via het kader van de NGO Breng kinderen terug UA plan, geïnitieerd door president Volodimir Zelenski. 

Je kunt je afvragen waarom de EU of sommige van haar lidstaten, de VS, Canada of welke andere westerse democratie er dan ook niet in zijn geslaagd soortgelijke bemiddelingsoperaties direct of indirect te organiseren, vooral via de Internationale Coalitie voor de Repatriëring van Oekraïense Kinderen. De Oekraïense media besteden regelmatig aandacht aan gevallen van gezinshereniging, maar hebben slechts één door de VN gesponsorde zaak genoemd en geen gevallen door het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC).  

Bij de bemiddeling van Qatar waren de kinderrechtencommissaris van de president van de Russische Federatie, Maria Lvova-Belova, en de Oekraïense parlementscommissaris voor de mensenrechten, Dmytro Lubinets, betrokken. 

Reddingsoperaties in Qatar 

In 2023, op oktober 16Qatar heeft op verzoek van Kiev de eerste repatriëring van vier Oekraïense kinderen uit Rusland verzekerd.  

On november 19, gezamenlijke bemiddeling door Qatar en de Verenigde Naties leidde tot de vrijlating van de Oekraïense weesjongen Bohdan Yermokhin uit Marioepol, nadat hij tijdens de oorlog naar Rusland was overgebracht. 

On december 5 Qatar herenigde zes extra Oekraïense kinderen met hun families. 

In 2024, op februari 19De Golfstaat bemiddelde bij de vrijlating van elf Oekraïense kinderen, waaronder één met een handicap, die in Rusland werden vastgehouden. 

In maart 21, Qatar herenigde kinderen met hun families en faciliteerde hun veilige overdracht van Oekraïne naar Rusland via Wit-Rusland. 

On 20 aprilQatar maakte bekend dat twintig Oekraïense en Russische gezinnen, waaronder 20 kinderen, in Doha waren aangekomen als onderdeel van de voortdurende bemiddelingspogingen van Qatar om degenen die door het conflict gescheiden waren, te herenigen. 

Qatar ontving de families van 18 tot 27 april, waar ze medische en psychologische ondersteuning kregen. 

Qatar en de Russische oorlog tegen Oekraïne 

Qatar heeft sinds het begin van het conflict tussen Rusland en Oekraïne een evenwichtig buitenlands beleid gevoerd, waarbij het met beide partijen communiceerde en herhaaldelijk opriep tot de noodzaak van een dialoog om het conflict te beëindigen. 

In juli vorig jaar beloofde Doha dit $ 100 miljoen ter hulp aan Kiev tijdens een ontmoeting tussen de premier van Qatar en minister van Buitenlandse Zaken, sjeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. 

Het bezoek van Sjeik Mohammed aan Oekraïne kwam een ​​maand na een tussenstop in Moskou op 22 juni, waar hij de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov ontmoette. De Qatari-functionaris had opgeroepen tot respect voor de territoriale waardigheid en onafhankelijkheid van Oekraïne, evenals voor het VN-Handvest. 

In maart 2022 behoorde Qatar tot de 141 landen die stemden over een VN-resolutie waarin de “onmiddellijke en volledige” terugtrekking van Rusland uit Oekraïne werd geëist. 

Qatar, een doorgewinterde bemiddelaar, had eerder zijn openheid uitgesproken om de dialoog tussen rivalen Rusland en Oekraïne te vergemakkelijken “indien gevraagd” door haar internationale partners. 

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -