14.7 C
Brussel
Vrijdag, Juni 14, 2024
Bewerkers keuzeEen Russische Jehova's Getuige werd veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf 

Een Russische Jehova's Getuige werd veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf 

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, voormalig chargé de mission bij het Kabinet van het Belgische Ministerie van Onderwijs en bij het Belgische Parlement. Hij is directeur van Human Rights Without Frontiers (HRWF), een NGO gevestigd in Brussel die hij in december 1988 oprichtte. Zijn organisatie verdedigt de mensenrechten in het algemeen, met speciale aandacht voor etnische en religieuze minderheden, de vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en LGBT-mensen. HRWF is onafhankelijk van elke politieke beweging en religie. Fautré heeft onderzoeksmissies over de mensenrechten uitgevoerd in meer dan 25 landen, waaronder in gevaarlijke regio's zoals Irak, het Sandinistische Nicaragua of in door de Maoïsten bezette gebieden in Nepal. Hij is docent aan universiteiten op het gebied van mensenrechten. Hij heeft veel artikelen gepubliceerd in universitaire tijdschriften over de betrekkingen tussen staat en religies. Hij is lid van de Persclub in Brussel. Hij is mensenrechtenadvocaat bij de VN, het Europees Parlement en de OVSE.

Op 16 mei 2024 bevestigde de regionale rechtbank van Samara de straf van Jehovah's Getuige Alexander Chagan tot 8 jaar gevangenisstraf op grond van Deel 1 van Art. 282.2 Wetboek van Strafrecht (organisatie van de activiteiten van een extremistische organisatie). 

Op 29 februari 2024 veroordeelde de Centrale Districtsrechtbank van Togliatti Chagan tot acht jaar gevangenisstraf. Naast de hoofdstraf kreeg Chagan een jaar vrijheidsbeperking opgelegd en een driejarig verbod op deelname aan activiteiten die verband hielden met religieuze organisaties.

In vergelijking 

  • Volgens artikel 111, deel 1 van het Wetboek van Strafrecht van de Russische Federatie staat op zwaar lichamelijk letsel een maximumstraf van acht jaar.  
  • Volgens artikel 126, deel 1 van het Wetboek van Strafrecht leidt ontvoering tot maximaal vijf jaar gevangenisstraf. 
  • Volgens artikel 131, deel 1 van het Wetboek van Strafrecht is verkrachting strafbaar met een gevangenisstraf van 3 tot 6 jaar.

De strafzaak tegen de Jehova's Getuigen werd op 14 september 2022 ingeleid – het onderzoek werd uitgevoerd door de Centrale Interdistrictsonderzoeksafdeling van Togliatti van de Onderzoekscommissie van Rusland in de regio Samara. Volgens het onderzoek was de gelovige betrokken bij “het betrekken van burgers bij de verboden extremistische organisatie “Advernal Center of Jehovah's Witnesses in Russia”. Op 21 september van hetzelfde jaar werden zijn appartement en dat van Vladimir Zubkov doorzocht. Later kreeg Chagan een preventieve maatregel opgelegd in de vorm van een reisverbod. In juli 2023 werd de zaak voor de rechter gebracht. Nadat het vonnis bekend was geworden, werd hij aangehouden in de rechtszaal. 

De beschuldiging van Jehovah's Getuigen van betrokkenheid bij de activiteiten van een extremistische organisatie is te wijten aan het feit dat het Hooggerechtshof van Rusland in april 2017 besloot het Managementcentrum van Jehovah's Getuigen in Rusland en hun 395 lokale religieuze organisaties als extremistisch te erkennen. Deze beslissing, die leidde tot de massale vervolging van gelovigen op grond van art. 282.2 van het Wetboek van Strafrecht had geen wettelijke basis en kan worden geïnterpreteerd als een uiting van religieuze discriminatie.  

In juni 2022 heeft het EHRM een besluit uitgevaardigd uitspraak naar aanleiding van de klacht van Jehovah's Getuigen, waarin werd erkend dat het verbod op hun organisatie, de sluiting van al hun lokale verenigingen en de vervolging van hun ledengelovigen in strijd waren met het Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden.  

Het EHRM eiste de beëindiging van strafzaken op grond van art. 282.2 van het Wetboek van Strafrecht tegen Jehovah's Getuigen en de vrijlating van hun leden in hechtenis. 

bronnen 

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -