16.8 C
Brussel
Vrijdag, Juni 21, 2024
instellingenVerenigde NatiesKort wereldnieuws: Mensenrechten in Haïti, 750,000 getroffen door Oost-...

Kort wereldnieuws: Mensenrechten in Haïti, 750,000 mensen getroffen door overstromingen in Oost-Afrika, mijlpaal op het gebied van de gezondheid in Namibië

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

De experts gedetailleerd de verreikende gevolgen van het geweld en de wetteloosheid die dit jaar tot chaos hebben geleid in de hoofdstad, Port-au-Prince en andere gebieden onder bendecontrole.

“De uitbraak van geweld in Haïti heeft geresulteerd in verlies van levensonderhoud en voedselonzekerheid, wijdverbreide en meervoudige ontheemding, de ineenstorting van het onderwijs, het uiteenvallen van de gezondheidszorg en andere essentiële diensten”, zeiden ze.

De Raad voor de mensenrechten-benoemde deskundigen wezen ook op het vrijwel totale gebrek aan toegang tot de rechter als gevolg van de angst voor represailles en de ineenstorting van de economie.

'Tactiek om angst te zaaien'

Bijzonder alarmerend is het gebruik van seksueel geweld door criminele bendes, dat wordt gebruikt als tactiek om angst te zaaien, gebieden te controleren, geld af te persen en gemeenschappen te straffen. 

“Binnenlands ontheemde vrouwen en meisjes die in ontoereikende en precaire ontheemdingslocaties wonen, zijn bijzonder kwetsbaar voor seksueel geweld”, zeiden ze, waarschuwend voor een sterke toename van de handel in hen met het oog op seksuele uitbuiting en seksuele slavernij.

Ze uitten ook hun bezorgdheid over het onvermogen van de Haïtiaanse autoriteiten om kwetsbare bevolkingsgroepen te beschermen en omdat ze “actief medeplichtig” zijn aan bendeactiviteiten. 

“Haïti moet terugkeren naar een democratisch en constitutioneel bestuur, gebaseerd op de principes van respect voor de mensenrechten, transparantie en verantwoordingsplicht”, benadrukten de deskundigen.

De deskundigen, die in hun individuele hoedanigheid onafhankelijk van de VN of welke nationale regering dan ook dienen, riepen de criminele bendes op om onmiddellijk een einde te maken aan alle vormen van gendergerelateerd geweld.

Dodelijke regens blijven Oost-Afrika teisteren

Honderdduizenden levens zijn getroffen door de recente zware regenval en enorme overstromingen in delen van Oost-Afrika, terwijl de VN steun blijft bieden aan regeringen in de hele regio. 

Verslagen van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) geven aan dat bijna 750,000 mensen getroffen zijn door de regen en overstromingen, terwijl 234,000 ontheemden zijn.

Vorige week zei VN-secretaris-generaal António Guterres dat hij diep bedroefd was over het verlies aan mensenlevens als gevolg van zware overstromingen in Burundi, Kenia, Somalië, Tanzania en andere delen van Oost-Afrika.

Het cholerarisico in Somalië neemt toe

De regen heeft meer dan 160,000 burgers in Somalië getroffen, waardoor 37,000 mensen op de vlucht zijn geslagen. VN-partners schatten dat in totaal tot 770,000 Somaliërs getroffen zouden kunnen worden, wat de aanhoudende cholera-epidemie daar zou kunnen verergeren, zei VN-woordvoerder Stéphane Dujarric, die verslaggevers maandag in New York informeerde.

In Kenia waarschuwden lokale autoriteiten dat tot nu toe meer dan 285,000 levens zijn getroffen, met meer dan 200 gerapporteerde sterfgevallen. In Burundi werden ruim 180,000 mensen getroffen. Bovendien zijn tientallen Rwandezen gedood of gewond geraakt als gevolg van de regen en overstromingen.

De VN en haar partners blijven deze Oost-Afrikaanse landen steunen door middel van plannen voor respons op overstromingen, evacuatie-inspanningen en gezondheidszorg, inclusief psychosociale steun.

Namibië: Lof voor de inspanningen om de overdracht van HIV van moeder op kind te beëindigen

Namibië is het eerste land in Afrika en het eerste land met hoge lasten ter wereld geworden dat een belangrijke mijlpaal heeft bereikt in het elimineren van de overdracht van zowel HIV als hepatitis B van moeder op kind, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).WIE) maandag bekend gemaakt.

De WHO heeft het Zuid-Afrikaanse land de ‘zilveren status’ toegekend voor de vooruitgang bij het terugdringen van hepatitis B en de ‘bronzen status’ voor de vooruitgang op het gebied van HIV, in lijn met haar drievoudige eliminatie-initiatief om de gezondheid van moeders en kinderen te beschermen, dat ook het beëindigen van syfilisinfecties omvat.

'Mijlpaalprestatie'

Het VN-agentschap certificeert een land met de zilveren status wanneer 50 procent of meer van alle pasgeborenen het hepatitis B-vaccin krijgt. De bronzen certificering wordt toegekend wanneer de overdracht van HIV van moeder op kind is teruggebracht tot minder dan vijf procent. 

“Dit is een mijlpaal van Namibië die de levensreddende mogelijkheden aantoont van toegewijd politiek leiderschap en effectieve implementatie van prioriteiten op het gebied van de volksgezondheid”, aldus dr. Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WHO voor Afrika.

Het initiatief van de WHO bevordert een einde aan de overdracht van HIV, syfilis en hepatitis B van moeder op kind door landen aan te moedigen diensten te integreren.

“Namibië heeft deze mijlpaal bereikt door vanaf het begin een werkelijk geïntegreerde aanpak van de HIV-respons te hanteren”, zegt Etleva Kadilli, VN-Kinderfonds.UNICEF) regiodirecteur voor Oostelijk en Zuidelijk Afrika. 

“Het land heeft HIV niet op zichzelf aangepakt als een enkele ziekte, maar als onderdeel van een bredere gezondheids- en ontwikkelingsagenda, die de gezondheid van moeders en kinderen voor iedereen omvat.” 

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -