11.8 C
Brussel
Donderdag, juni 13, 2024
GezondheidLia Kali over psychiatrie: "een kind vastgebonden aan een bed, zelfs voor...

Lia Kali over psychiatrie: “een kind dat aan een bed vastgebonden is, zelfs voor tien minuten… is marteling”

Lia Kali's "UCA", een melodie die de donkere kant van de adolescentenpsychiatrie onthult

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Juan Sánchez Gil
Juan Sánchez Gil
Juan Sanchez Gil - op The European Times Nieuws - Meestal in de achterhoede. Rapporteren over zakelijke, sociale en gouvernementele ethische kwesties in Europa en internationaal, met de nadruk op fundamentele rechten. Ook een stem geven aan degenen die niet worden beluisterd door de algemene media.

Lia Kali's "UCA", een melodie die de donkere kant van de adolescentenpsychiatrie onthult

Het raakte bij velen een gevoelige snaar toen het een jaar geleden werd uitgebracht. Het lied werpt licht op de gebreken en mishandeling die in psychiatrische instellingen voorkomen en trekt de aandacht van zowel het publiek als de critici. Onlangs, Lia Kali deelde haar reis achter het nummer in het populaire Spaanse tv-programma ‘El Hormiguero’ op Antena 3TV, waar ze opende over de persoonlijke worstelingen die haar muziek inspireerden.

‘UCA’ is meer dan een muziekstuk; het is een krachtig bewijs van de uitdagingen waarmee een jong meisje wordt geconfronteerd, gevangen in een systeem dat er niet in slaagt oprechte steun en mededogen te bieden, maar in plaats daarvan onderdrukking en wreedheid in stand houdt. Het nummer duikt in een verhaal van onrust binnen een gezinsdynamiek die snel uitmondt in geweld, waardoor Lia Kali haar toevlucht zoekt en uiteindelijk uit wanhoop wordt opgesloten in een psychiatrische inrichting voor adolescenten.

Het leven in een psychiatrisch centrum was als marteling, zegt Lia Kali

Tijdens haar optreden op “De AnthillLia Kali vertelde hoe haar vrijheid en autonomie werden weggenomen in naam van de behandeling. Ze schetste een beeld van de omstandigheden bij UCA, waar jongeren vaak zware medicijnen krijgen en geïsoleerd worden gehouden, waardoor ze meer op gevangenen lijken dan op patiënten. Het lied vertelt hoe ze zonder diagnose medicijnen moest slikken, waarbij het gebrek aan empathie en zorg wordt benadrukt dat haar lijden en dat van andere jonge mensen in soortgelijke omstandigheden verergerde.

Showman Pablo Motos vroeg Lia Kali “hoe was het leven? Ik heb het hem nooit gevraagd.... Ik ben nog nooit met iemand geweest die al…. Hoe was het leven daar?”

En Lia antwoordde categorisch: 'Marteling. Ik bedoel... ineens... dan besef je het en dat is ook waarom, toen ik... toen ik mezelf afvroeg of ik dit nummer wilde uitbrengen of niet, ik me realiseerde dat ik dat deed omdat ik sprak met mensen die nog steeds met die nummers te maken hadden. en die nog steeds wisten dat dezelfde praktijken nog steeds worden uitgevoerd, wat uiteindelijk neerkomt op marteling, waarbij mensen een week lang op dezelfde manier aan bed worden vastgebonden.

Kali beschreef de inhumane en vernederende praktijken die nog steeds voortduren in sommige crisisafdelingen voor adolescenten, waar jonge mensen aan bedden worden vastgebonden en te veel medicijnen krijgen, verstoken zijn van enig menselijk contact en basisbegrip; behandelingen die volgens haar neerkomen op marteling.

'Ga je me vertellen dat je iemand probeert te genezen en te helpen die ziek is en dat ze een verdomde knuffel nodig heeft, en dat je haar geen fysiek contact laat hebben of met iemand praat, en dat jouw oplossing het geven van medicijnen is? haar totdat ze niet eens meer weet wie ze is en haar aan bed laat vastbinden zonder zich echt om haar diagnose te bekommeren? Ik denk dat er in Spanje een groot probleem is: wat we doen met mensen die de moeite nemen, is ze in slaap brengen. Het maakt ze niet uit.” zei Lia Kali.

Ze zei verder: “Dus ik schaam me en ben heel verdrietig dat er zelfs vandaag de dag mensen zijn die familieleden hebben die soortgelijke martelingen moeten ondergaan, martelingen die in Europa zelfs verboden zijn, bijvoorbeeld mechanische dwangmaatregelen, waardoor je aan een dwangbuis wordt gebonden. bed, op veel plaatsen in Europa, waar het verboden is omdat het wordt opgevat als marteling, en dat is het ook. Ik bedoel, een kind krijgen, zelfs een kind vastgebonden aan een bed, of het nu voor een uur of tien minuten is, het maakt niet uit, het is marteling. Het is een kind… In godsnaam!”

Het indrukwekkende verhaal van Lia Kali in “UCA” heeft geleid tot gesprekken over de moraliteit van psychiatrische behandeling voor jongeren en de dringende behoefte aan veranderingen binnen deze voorzieningen. De zangeres bekritiseert niet alleen de fysieke en emotionele schade die ze heeft opgelopen, maar veroordeelt ook de apathie en systemische mishandeling door individuen die bedoeld zijn om bescherming en genezing te bieden.

Lia Kali's optreden in 'El Hormiguero' hielp niet alleen haar persoonlijke reis te delen, maar versterkte ook de boodschap van het lied, en resoneerde met het publiek dat zich misschien niet bewust was van de realiteit waarmee veel crisiseenheden voor adolescenten te maken hebben, of met degenen die eronder leden en dachten dat het zo was. “was normaal”, of vond gewoon niet de kracht om iets te zeggen. Haar moed bij het delen van haar verhaal wordt geprezen als een stap in de richting van het eisen van verandering, waardoor anderen worden gemotiveerd om zich uit te spreken en actie te ondernemen tegen onrecht en martelingen in de geestelijke gezondheidszorg.

Psychiatrie, patiënten behandelen “als honden”

“Wat ik aantrof was een stel psychopaten die daar waren, waarschijnlijk onderbetaald, maar ons behandelden alsof we letterlijk honden waren. En in de UCA van Sant Boi zal ik het zeggen en nou ja, zelfs ervan genieten, voor mij was het moeilijkste om te zeggen dat ik daar een week was, omdat ze na die week beseften dat ik daar niet hoefde te zijn . Ik kwam daar door iets wat totaal nergens op sloeg en het was een dokter die geen zin had om te blijven kijken naar wat er thuis met mij gebeurde en waarom ik was zoals ik op dat moment was en mij naar een plek stuurde waar ik niet hoorde.”

Als bewijs van een praktijk die in psychiatrische ziekenhuizen als gebruikelijk wordt bestempeld, verklaarde Lia dat ze “medicijnen kreeg zonder diagnose, toch? Ik bedoel, het was supergek en ik was me van alles bewust en ik dacht 'hoe kunnen er hier zulke psychopaten zijn die genieten van kijken en lachen, zelfs als ze iemand in bedwang houden en op de [vloer] gooien?'. Ken je die...' sprekend over het moment waarop het ziekenhuispersoneel hun knieën op de borst van de patiënt legde: 'Ja, dit is mij overkomen. En ik herinner me het gezicht. Ik heb het gezicht van dat kind in mijn hoofd gegrift, die halve glimlach, van het genieten ervan en zeggen Loco, man, we hebben echte psychopaten. Hoe komt het dat er in Spanje geen veel grotere controle is? Fuck, het zijn onze mensen, weet je? Het zijn ook mensen. Het zijn mensen die voelen, het zijn mensen die liefhebben en het zijn mensen bij wie het leven soms de overhand heeft gekregen. Soms worden ze gewoon zo geboren, anders. En ik denk dat niemand dit verdient. Hopelijk zal het nooit iemand in je familie overkomen, nee en hopelijk en hopelijk zal het veranderen. En wat ik hier nu zeg: ik hoop dat er morgen meer controle zal zijn over deze waardeloze centra waar mensen letterlijk mishandeld worden.”

“UCA” door Lia Kali overstijgt het zijn van een lied, het dient als een oproep om verandering uit te lokken en benadrukt dat kunst een rol speelt bij het aankaarten van de donkerste waarheden van de samenleving om empathie te inspireren. In een wereld waar jonge stemmen vaak worden genegeerd of onderdrukt, heeft Lia Kali een krachtig middel gevonden om ervoor te zorgen dat haar stem naast anderen wordt erkend.

Meer over Lia Kali

Volgens de site van haar agenten:

"Lia Kali ontdekte voor het eerst muziek in huis en toen ze nog maar zestien was, fietste ze door alle files heen Barcelona. Daar raakte ze bevriend met veel muzikanten en artiesten uit de stad en begon ze een dialoog met reggae, jazz, soul en rap. Sindsdien is ze nooit meer gestopt met zingen. Lia sprong van jams naar andere live-podia in Barcelona met een aantal projecten, zoals de Amy Winehouse eerbetoon dat zij leidde. Zo besefte ze dat haar liefde voor het podium veel meer was dan een liefde op het eerste gezicht: het podium is haar plek om te zijn. Uiteindelijk werd ze het zingen van liedjes van anderen beu en begon ze haar eigen stukken te schrijven en ontdekte ze de genezing daarin. Lia Kali schrijft de originele soundtrack van haar dagelijkse struikelblokken en valpartijen en bracht in 2022 haar eerste singles uit, die viraal gingen en miljoenen streams en views bereikten op muziekplatforms en TikTok. In maart 2023 lanceert ze haar allereerste album 'Contra Todo Pronóstico', waar ze optredens samenvat met de echte wie-is-wie in de Spaanse urban- en rapscene zoals Toni Anzis, Acción Sanchez, J Abecia, Zatu Rey oppompen van SFDK en zelfs de top gerespecteerd Colombiaanse rapper Nanpa BásicoLia Kali is tegenwoordig de meest gevraagde stem van de scene en met haar debuutalbum maakt ze vooral één ding duidelijk: elk label schiet haar te kort!”

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -