23.8 C
Brussel
Zondag juni 23, 2024
instellingenVerenigde NatiesOp de top van de Arabische Liga roept Guterres op tot een staakt-het-vuren in Gaza en regionale eenheid

Op de top van de Arabische Liga roept Guterres op tot een staakt-het-vuren in Gaza en regionale eenheid

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

“De oorlog in Gaza is een open wond die de hele regio dreigt te besmetten”, zegt hij zei

“In zijn snelheid en omvang is het het dodelijkste conflict in mijn tijd als secretaris-generaal – voor burgers, hulpverleners, journalisten en onze eigen VN-collega’s.” 

Hij benadrukte dat niets de weerzinwekkende terreuraanslagen van 7 oktober door Hamas tegen Israël, of de collectieve bestraffing van het Palestijnse volk, kan rechtvaardigen. 

Aanval bij Rafah 'onaanvaardbaar' 

De secretaris-generaal waarschuwde voor een aanval op Rafah, die “onaanvaardbaar” zou zijn, omdat “het een nieuwe golf van pijn en ellende zou veroorzaken terwijl we een golf van levensreddende hulp nodig hebben.” 

Hij uitte ook zijn bezorgdheid over de spanningen op de bezette Westelijke Jordaanoever, waarbij hij de nadruk legde op de piek in het aantal illegale Israëlische nederzettingen, het geweld van kolonisten en het buitensporige gebruik van geweld door het Israëlische leger, evenals op de sloop en uitzettingen. 

VN-bureau voor humanitaire zaken, OCHA, meldde donderdag dat de situatie op de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, blijft alarmerend. Bijna 1,400 mensen – voornamelijk uit herdersfamilies – zijn sinds oktober ontheemd geraakt als gevolg van aanhoudend kolonistengeweld en toegangsbeperkingen. 

OCHA zei eerder deze week dat de laatste twee overgebleven families in de Ein Samiya-herdersgemeenschap in Ramallah gedwongen waren te vertrekken, na aanvallen van Israëlische kolonisten die in het gebied achterbleven, waardoor hun terugkeer werd verhinderd.

De secretaris-generaal zei tegen de Arabische leiders dat de enige permanente manier om de cyclus van geweld en instabiliteit tussen Israëli's en Palestijnen te beëindigen, een tweestatenoplossing is. 

“Het demografische en historische karakter van Jeruzalem moet behouden blijven, en de status quo op de heilige plaatsen moet gehandhaafd worden, in lijn met de speciale rol van het Hasjemitische koninkrijk Jordanië,” voegde hij eraan toe.

Vrede voor Soedan 

Wat Soedan betreft, drong de VN-chef er bij de internationale gemeenschap op aan om de inspanningen voor vrede te intensiveren en riep hij de strijdende partijen op om overeenstemming te bereiken over een duurzaam staakt-het-vuren.

Meer dan een jaar van gevechten tussen het Soedanese leger en rivaliserende paramilitairen, bekend als de Rapid Support Forces (RSF), hebben geleid tot een humanitaire crisis. Duizenden burgers zijn gedood en 18 miljoen mensen worden geconfronteerd met een dreigende hongersnood. 

Hij riep ook op tot bescherming van “de kwetsbare politieke processen in Libië en Jemen”, en moedigde het Syrische volk aan om samen te komen in een geest van verzoening, waarbij hun diversiteit wordt geëerd en de mensenrechten voor iedereen worden gerespecteerd. 

Hervorm het multilaterale systeem 

De heer Guterres richtte zich ook op andere ernstige mondiale crises, waaronder de klimaatcrisis; toenemende ongelijkheid, armoede en honger; schulden verpletteren; en het potentieel en de gevaren van nieuwe technologie zoals kunstmatige intelligentie (AI). 

“We hebben diepgaande hervormingen nodig van het mondiale multilaterale systeem – van de Veiligheidsraad aan de internationale financiële architectuur – dus ze zijn werkelijk universeel en representatief voor de realiteit van vandaag”, voegde hij eraan toe. 

Hij wees naar de Top van de toekomst op het VN-hoofdkwartier in september dit jaar als “een cruciale kans om momentum te creëren voor een meer genetwerkt en inclusief multilateralisme.”  

Oproep voor eenheid 

De secretaris-generaal wees op het enorme potentieel in de Arabische regio.  

Hij benadrukte dat eenheid de enige voorwaarde is voor succes in de wereld van vandaag en zei dat verdeeldheid het voor buitenstaanders mogelijk maakt om in te grijpen – conflicten te bevorderen, sektarische spanningen aan te wakkeren en onbedoeld terrorisme aan te wakkeren. 

“Dit zijn obstakels voor een vreedzame ontwikkeling en het welzijn van uw volkeren”, zei hij tegen de leiders. 

“Het overwinnen van deze obstakels vereist het doorbreken van de vicieuze cirkel van verdeeldheid en buitenlandse manipulatie – en samen verder gaan om een ​​vreedzamere en welvarender toekomst op te bouwen voor de mensen in de Arabische wereld en daarbuiten.” 

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -