18.9 C
Brussel
Zondag juni 16, 2024
GodsdienstVERBODENVluchtend van Jordanië naar Griekenland vanwege hun verandering van religie

Vluchtend van Jordanië naar Griekenland vanwege hun verandering van religie

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Willy Fautre
Willy Fautrehttps://www.hrwf.eu
Willy Fautré, voormalig chargé de mission bij het Kabinet van het Belgische Ministerie van Onderwijs en bij het Belgische Parlement. Hij is directeur van Human Rights Without Frontiers (HRWF), een NGO gevestigd in Brussel die hij in december 1988 oprichtte. Zijn organisatie verdedigt de mensenrechten in het algemeen, met speciale aandacht voor etnische en religieuze minderheden, de vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en LGBT-mensen. HRWF is onafhankelijk van elke politieke beweging en religie. Fautré heeft onderzoeksmissies over de mensenrechten uitgevoerd in meer dan 25 landen, waaronder in gevaarlijke regio's zoals Irak, het Sandinistische Nicaragua of in door de Maoïsten bezette gebieden in Nepal. Hij is docent aan universiteiten op het gebied van mensenrechten. Hij heeft veel artikelen gepubliceerd in universitaire tijdschriften over de betrekkingen tussen staat en religies. Hij is lid van de Persclub in Brussel. Hij is mensenrechtenadvocaat bij de VN, het Europees Parlement en de OVSE.

Het is bijna een jaar geleden dat Basir Al Sqour, een 47-jarige voormalige militaire officier in het Jordaanse leger met de rang van ‘majoor’, zijn land haastig moest verlaten vanwege zijn verandering van religie en de daaropvolgende vervolging. vanwege zijn keuze. Hij slaagde erin Griekenland in november 2023 te bereiken, waar zijn broer Omar en zijn vrouw twee maanden eerder waren aangekomen. Ze hebben allemaal voorlopig een veilig maar kwetsbaar toevluchtsoord gevonden in het land waar ze asiel hebben aangevraagd.

Een verontrustende verandering van religie voor Jordanië

Basir Al Squour was een soennitische moslim, maar in 2015 ontdekte en sloot hij zich aan bij een nieuwe religieuze beweging die zijn wortels heeft in de Twelver Shia Islam: de Ahmadi Religie van Vrede en Licht. Een dergelijk geval zou vergeleken kunnen worden met een katholieke bekering tot een marginale protestantse groep, zoals de adventisten of Jehovah's Getuigen. Dit zou onopgemerkt blijven en zonder enige schadelijke gevolgen in elk land met een christelijke meerderheidsbevolking. Niet in Jordanië, waar hij door de militaire hiërarchie, reguliere religieuze geleerden, de civiele autoriteiten en de moslimbevolking als een ketter werd beschouwd.

De Ahmadi-religie van vrede en licht, een liberale moslimbeweging

De Ahmadi religie van vrede en licht verscheen in 1999 in het chaotische Irak van na Saddam en breidde zich al snel uit naar andere landen met een soennitische of sjiitische meerderheidsbevolking. Deze moslimgemeenschap moet niet worden verward met de Ahmadiyya-gemeenschap die in de 19e eeuw werd opgericht door Mirza Ghulam Ahmad binnen een soennitische context.

De Ahmadi Religie van Vrede en Licht is een zeer kleine gemeenschap in Jordanië. Omdat ze als ketters worden beschouwd, worden ze geconfronteerd met voortdurende uitdagingen, waaronder intimidatie door de autoriteiten, bedreigingen met geweld en sociale uitsluiting vanwege hun afwijkende overtuigingen van de traditionele orthodoxe opvattingen. Hun volgelingen geloven dat de echte Kaaba niet in Mekka ligt (maar in Petra, Jordanië), dat alle profeten in de geschiedenis van de islam fouten hebben gemaakt, dat vaste gebedstijden niet nodig zijn, dat de Ramadan in december valt, dat hoofddoeken niet mogen worden gedragen. verplicht zijn voor vrouwen, dat alcohol vrij maar matig gedronken mag worden. Ze accepteren LGBTQ-mensen in hun gemeenschap en vinden dat ze niet gestigmatiseerd of vervolgd mogen worden.

Enkele punten uit het juridisch kader over religie

De Amerikaanse regering schat de bevolking op 10.9 miljoen (schatting medio 2020). Volgens schattingen van de Amerikaanse regering vormen moslims, die vrijwel allemaal soennieten zijn, 97.2 procent van de bevolking. 

De grondwet verklaart de islam tot ‘de religie van de staat’, maar waarborgt ‘de vrije uitoefening van alle vormen van aanbidding en religieuze rituelen’, zolang deze in overeenstemming zijn met de openbare orde en moraliteit. Het bepaalt dat er geen discriminatie mag zijn in de rechten en plichten van burgers op grond van religie en stelt dat de koning een moslim moet zijn. 

Het Jordaanse Wetboek van Strafrecht bevat bepalingen die het belasteren van religie, de monarchie en andere instellingen strafbaar stellen. Artikel 273 van het Jordaanse Wetboek van Strafrecht stelt bijvoorbeeld “minachting van welke Profeet dan ook” strafbaar met een gevangenisstraf van maximaal drie jaar. Dit omvat ook het toeschrijven van eventuele fouten aan hen. Artikel 278 stelt ‘het publiceren van alles wat de religieuze gevoelens of religieuze overtuigingen van andere mensen zou beledigen’ strafbaar. Dit strekt zich uit tot het publiceren van boeken die in strijd zijn met publieke normen en waarden, religieus beledigend zijn of beledigend zijn voor de Koning. Bovendien stelt artikel 274 van het Jordaanse wetboek van strafrecht het eten of drinken in het openbaar tijdens de maand Ramadan strafbaar met een gevangenisstraf van maximaal een maand en een boete.

De escalatie van de staats- en maatschappelijke vervolging van de Ahmadi-religie

Het is niet verrassend dat de Jordaanse autoriteiten een meedogenloze campagne lanceerden om het geloof een halt toe te roepen en hardhandig tegen zijn leden te optreden. In 2020 gingen de Jordaanse autoriteiten zelfs zo ver dat ze de satellietzender van de religieuze gemeenschap, die uitzond naar honderdduizenden huizen in de MENA-regio, afsluitten. Aanvankelijk censureerden de autoriteiten al het materiaal dat negatief over Jordanië sprak. Vervolgens heeft de Jordaanse regering een officieel verzoek ingediend bij het satellietbedrijf, en is erin geslaagd het kanaal volledig af te sluiten en uit de lucht te halen.

In Jordanië was het harde optreden zelfs nog ernstiger, met intimidatie, sociale uitsluiting en gewelddadige aanvallen op de huizen van volgelingen van de Ahmadi-religie. De familie van Basir meldde bijvoorbeeld dat ze “onreine afvalligen” werden genoemd en familieleden weigerden hun huizen binnen te gaan of met hen te eten en te drinken. Toch escaleerden de zaken verder toen op een dag de uitgebreide familie van Basir zijn huis aanviel. Ze kwamen met stokken en schoten zelfs met geweren op het huis. Volgens hun denken was het toegestaan ​​om hem te doden, aangezien hij een “murtad” (een afvallige) was.

De escalatie van de vervolging tegen Basir Al Sqour

Basir Al Sqour studeerde af aan het King Hussein's Air College als gevechtspiloot. Toen bekend werd dat hij een aanhanger was van de Ahmadi Religie van Vrede en Licht, begon de vervolging.

Hij werd onderworpen aan voortdurende onderzoeken omdat er geen plaats was voor een ketter in het leger van het Hasjemitische koninkrijk Jordanië.

Medio 2017 ontbood de commandant van zijn eenheid hem met spoed bij het militaire inlichtingenbureau. Hij dacht dat het een routineonderzoek zou zijn naar zijn verandering van religie, maar deze keer was het anders. De onderzoeksfunctionarissen dreigden hem dat hij een militaire rechtszaak zou ondergaan onder zware beschuldigingen, waaronder afvalligheid en verraad, als hij zijn positie in het leger niet zou neerleggen of zijn nieuwe religieuze overtuiging zou herroepen. Bezorgd om de veiligheid van zijn gezin, besloot hij af te treden na een militaire carrière van 18 jaar, waarbij hij al zijn pensioenuitkeringen en rechten verloor.

Een voorlopige maar kwetsbare veilige haven in Griekenland

De hele familie van Basir is inmiddels verspreid over verschillende Europese landen.

Momenteel is Basir in Griekenland met zijn beide broers, Omar en Ahmed, en Omars vrouw, Wala. Ze hebben allemaal asiel aangevraagd in Griekenland. Basir en Omar wachten op het besluit van de autoriteiten.

Om de belangrijkste fundamentele reden – ketterij vanwege hun uiteenlopende theologische doctrines en praktijken – worden de Ahmadi Religie van Vrede en Licht en hun volgelingen vervolgd in een groot aantal landen met een moslimmeerderheid: Algerije, Azerbeidzjan, Iran, Irak, Maleisië, Thailand, Turkije... 

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -