14.5 C
Brussel
Maandag juni 17, 2024
MensenrechtenKort wereldnieuws: het geweld in Myanmar neemt toe, lof voor de reactie van de Braziliaanse vluchtelingen,...

Kort wereldnieuws: het geweld in Myanmar neemt toe, lof voor de reactie van de Braziliaanse vluchtelingen, Baháí-gedetineerden in Jemen

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

“Ons team ter plaatse is diep gealarmeerd door de laatste berichten over verder escalerend geweld en verwoestingen die plaatsvinden in de townships Buthidaung en Maungdaw”, zei VN-woordvoerder Stéphane Dujarric, die verslaggevers maandag op het VN-hoofdkwartier briefde.

Hernieuwd geweld en de vernieling van eigendommen in Buthidaung hebben geresulteerd in de ontheemding van mogelijk tienduizenden burgers, voornamelijk Rohingya. Het leger van Myanmar heeft de spanningen tussen de Rohingya en de etnische Rakhine aangewakkerd, zegt Volker Türk, hoofd van de VN-rechten. in een verklaring zondag.

“Dit is een kritieke periode waarin het risico op nog meer wreedheden bijzonder acuut is”, zei hij, terwijl hij de rebellen van het Arakan-leger en de regeringstroepen opriep om de gevechten te onderbreken.

Het eten raakt op

In de hoofdstad van Rakhine, Sittwe, zijn er berichten over voedsel- en contante tekorten, stijgende marktprijzen, waterschaarste en de verspreiding van door water overgedragen ziekten. Humanitaire hulp en essentiële diensten zijn zwaar onderbroken, zei de heer Dujarric.

“We roepen alle militaire en politieke leiders en beïnvloeders van de gemeenschap op om hun steentje bij te dragen aan het de-escaleren en onschadelijk maken van pogingen om de spanningen tussen de gemeenschappen opnieuw aan te wakkeren, met name tussen etnische Rakhine en Rohingya, en om de herhaling van eerdere mensenrechtengruweldaden te voorkomen. gezien in de staat Rakhine”, zei de heer Dujarric.

De heer Türk riep Bangladesh op “opnieuw de bescherming uit te breiden naar kwetsbare mensen die veiligheid zoeken en de internationale gemeenschap alle noodzakelijke steun te bieden.”

Die oproep werd herhaald door het hoofd van de VN-vluchtelingenorganisatie, UNHCRFilippo Grandi zei dat de conflicten en het geweld als gevolg van het brutale militaire optreden van de heersende junta “dramatisch verergeren”.

“Ik doe een beroep op alle partijen om de veiligheid van burgers en humanitairen te waarborgen”, zei hij op X.

De Braziliaanse vluchtelingenreactie wordt geprezen door een hoge functionaris van de UNHCR

De verenigde en inclusieve vluchtelingenreactie van Brazilië, die zich richt op bescherming en het vinden van oplossingen voor vluchtelingen, kreeg maandag in een verklaring lof van de assistent-hoge commissaris voor Operaties bij UNHCR Raouf Mazou.

Tijdens een bezoek van een week aan het land zei hij: “De inzet van Brazilië voor een inclusief vluchtelingenbeleid laat zien dat documentatie, asiel en andere vormen van bescherming, gecombineerd met toegang tot banen, levensonderhoud, onderwijs en gezondheidszorg, de beste manier zijn om tot oplossingen te komen. .”

De reis van de adjunct-commissaris omvatte bezoeken aan “innovatieve projecten” in São Paulo en Manaus die zich daarop richten vluchtelingen in dienst nemen en hen helpen bij hun integratie in lokale gemeenschappen. 

In Brasilia, de hoofdstad, ontmoette hij de nationale autoriteiten om het tweede Cartagena+40 Process-overleg te openen – een proces ter gelegenheid van de 40e verjaardag van de Cartagena-verklaring over vluchtelingen uit 1984 – waarbij de nadruk werd gelegd op inclusie en integratie.

Zondvloed in Rio Grande do Sul

Het bezoek van de heer Mazou vond plaats terwijl het zuiden van Brazilië te maken kreeg met zware regenval en overstromingen, waarbij volgens officiële gegevens meer dan twee miljoen mensen getroffen werden, waaronder meer dan 100 dodelijke slachtoffers.

De overstromingen hebben gebieden in de staat Rio Grande do Sul verwoest, waardoor ongeveer 43,000 vluchtelingen internationale bescherming nodig hebben. 

UNHCR werkt samen met de autoriteiten om “hulpgoederen, technische hulp bij het beheer van onderkomens en het verstrekken van betrouwbare informatie aan vluchtelingen en migranten” te leveren.

Jemen: Rechtenexperts roepen op tot vrijlating van Baháí-gedetineerden

Toprechtenexperts maandag gebeld voor de dringende vrijlating van vijf mensen die het Baháí-geloof aanhangen, een jaar na hun ontvoering door de feitelijke autoriteiten in Jemen. 

De vijf gedetineerden “lopen nog steeds een ernstig risico op marteling”, aldus de onafhankelijke rechtenexperts, waaronder Nazila Ghanea, speciaal rapporteur voor de vrijheid van godsdienst.

In een verklaring waarin zij de “gerichte vervolging van religieuze minderheden in Jemen” beweren, zeiden de rechtenexperts dat de Ansar Allah-beweging – ook bekend als de Houthi’s – verantwoordelijk was.

Geschiedenis van haatzaaiende uitlatingen

Andere baháí-gelovigen die zijn vrijgelaten, hebben te maken gehad met zware druk om hun religieuze overtuigingen te herroepen, zo beweerden de rechtendeskundigen, voordat ze waarschuwden dat haatzaaiende uitlatingen tegen minderheden, waaronder die van de Houthi Grootmoefti van Sana'a, de zaken alleen maar erger hadden gemaakt.

Speciale Rapporteurs maken deel uit van de Speciale procedures van de Raad voor de mensenrechten. Zij ontvangen geen salaris voor hun werk en dienen op persoonlijke titel.

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -