24.5 C
Brussel
Tuesday, June 25, 2024
instellingenVerenigde NatiesKort wereldnieuws: meer aanvallen in Oekraïne, beroep op rechten voor gevangengenomen Nigeriaan...

Kort wereldnieuws: meer aanvallen in Oekraïne, beroep op rechten voor gevangengezette Nigeriaanse zanger, Internationale Dag tegen Homofobie

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

“De veiligheid van burgers, huizen, scholen en ziekenhuizen moet worden gewaarborgd. Ze zijn geen doelwit”, zei Denise Brown een verklaring, waarmee wordt onderstreept dat het internationaal humanitair recht moet worden gerespecteerd. 

Mevrouw Brown zei dat deze laatste aanvallen een dag kwamen nadat ze terugkeerde uit de regio Charkov in het noordoosten van Oekraïne, die de afgelopen dagen onder meedogenloze beschietingen is komen te liggen. 

“Ik zag de verschrikkelijke gevolgen van de geïntensiveerde aanvallen van de strijdkrachten van de Russische Federatie op duizenden mensen die moesten vluchten voor hun leven, waarbij ze alles wat ze bezitten achterlieten”, zei ze.  

“Er zijn veel oudere mensen die bang zijn dat ze nooit meer terug zullen kunnen.” 

Ze prees ook de humanitairen die “onvermoeibaar werken om mensen te ondersteunen te midden van deze menselijke tragedie”. 

Nigeria heeft aangedrongen op de vrijlating van muzikanten die wegens godslastering worden geëxecuteerd 

Onafhankelijke VN-mensenrechtenexperts riepen Nigeria donderdag op om een ​​zanger die in 2020 wegens godslastering was veroordeeld, onmiddellijk vrij te laten. 

De soefi-moslimmuzikant Yahaya Sharif-Aminu werd ter dood veroordeeld door op te hangen omdat hij een lied had geschreven en dit had gedeeld op de sociale berichtendienst WhatsApp. 

“Hoewel zijn doodvonnis door een hof van beroep werd vernietigd, blijven we diep bezorgd dat de zaak van de heer Sharif-Aminu opnieuw zal worden vervolgd op basis van hetzelfde wettelijke kader, de sharia-wet van het Wetboek van Strafrecht van de staat Kano, met ernstige risico’s dat de doodstraf zal worden vervolgd. Het vonnis zal worden bevestigd”, aldus de deskundigen zei

Schaf de doodstraf af 

Hoewel het Nigeriaanse Hooggerechtshof de zaak in behandeling heeft genomen, zeggen de deskundigen dat zij zich grote zorgen blijven maken over het feit dat de heer Sharif-Aminu te lang in de gevangenis heeft gezeten wegens het uitoefenen van zijn mensenrechten.  

Alle mensen hebben het recht op vrijheid van meningsuiting, en op religie of overtuiging, zeiden ze, en om deel te nemen aan het culturele leven en de ontwikkeling van hun samenleving door middel van artistieke expressie, zonder angst voor gevangenneming, represailles of executie. 

Ze drongen er bij het Hooggerechtshof op aan de zaak van de heer Sharif-Aminu als een prioriteit te beschouwen, en adviseerden Nigeria een moratorium op de doodstraf in te stellen, met de bedoeling deze volledig af te schaffen. 

De drie speciale rapporteurs die de verklaring hebben afgegeven, zijn benoemd door de VN Raad voor de mensenrechten, het hoogste orgaan van de organisatie op het gebied van de mensenrechten. Zij opereren in hun individuele hoedanigheid, zijn geen VN-personeel en ontvangen geen salaris voor hun werk. 

De regenboogvlag wappert in de wind in het Castro District in San Francisco. Krediet: Benson Kua

Respecteer de mensenrechten op de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie 

De secretaris-generaal van de VN riep op tot inzet voor het opbouwen van een wereld van respect, waardigheid en mensenrechten voor iedereen in zijn boodschap ter gelegenheid van de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie, die vrijdag werd gevierd.  

António Guterres juichte het moedige werk toe van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transseksuele, intersekse en queer (LGBTIQ+) activisten die strijden om discriminatie uit te bannen en gelijkheid voor de wet te waarborgen. 

“Toch is er een zorgwekkende golf in de tegenovergestelde richting”, waarschuwde hij. “Nieuwe wetten codificeren oude onverdraagzaamheid, exploiteren angsten en wakkeren haat aan.” 

Hij zei dat het thema van de observatie van de Internationale Dag dit jaar – “Niemand achtergelaten: gelijkheid, vrijheid en gerechtigheid voor iedereen” – een herinnering is aan de verplichting om de mensenrechten en de waardigheid van ieder mens te respecteren. 

“We hebben over de hele wereld actie nodig om deze rechten werkelijkheid te maken”, zei de VN-chef, waarin hij opriep tot een einde aan de criminalisering van relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht en de discriminatie en schadelijke praktijken tegen LGBTIQ+-gemeenschappen.  

bron link

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -