24.6 C
Brussel
Vrijdag juli 19, 2024
Bewerkers keuzeHet evenement Wereld Oceanen Dag benadrukt dat onmiddellijke beschermingsmaatregelen nodig zijn

Het evenement Wereld Oceanen Dag benadrukt dat onmiddellijke beschermingsmaatregelen nodig zijn

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Nieuws van de Verenigde Naties
Nieuws van de Verenigde Natieshttps://www.un.org
United Nations News - Verhalen gemaakt door de nieuwsdiensten van de Verenigde Naties.

VN-Wereldoceanendag, die vrijdag werd gevierd op het VN-hoofdkwartier in New York, richtte zich op “het openen van de geest, het aanwakkeren van de zintuigen en het inspireren van mogelijkheden” om het zeeleven wereldwijd te beschermen. 

Er werd een krachtige video getoond waarin het thema werd weerspiegeld: nieuwe diepten ontwaken, waarschuwend voor de onmiddellijke beschermingsbehoeften en waarschuwend dat er geen tijd is voor een ‘uit het oog uit het hart’-gevoel van zelfgenoegzaamheid.

In een verklaring ter gelegenheid van de Dag – die officieel op zaterdag valt – VN Secretaris-generaal António Guterres zei dat de oceaan het leven op aarde in stand houdt en dat de problemen in wezen door de mens worden veroorzaakt.

“Klimaatverandering wel waardoor de zeespiegel stijgt en het voortbestaan ​​van kleine eilandstaten en kustbevolking wordt bedreigd", hij zei.

De heer Guterres heeft dat ook genoemd oceaan verzuring vernietigt koraalriffen, waarbij de zeetemperatuur recordniveaus bereikt, wat leidt tot extreme weersomstandigheden. Overbevissing en andere factoren dragen bij aan de vernietiging van de mariene ecosystemen van de wereld.

De voorzitter van de Algemene Vergadering, Dennis Francis, woonde het evenement bij en uitte soortgelijke zorgen over de huidige toestand van de oceaan.

“Er valt nog zoveel te leren over oceanen – en, belangrijker nog, over het ongedaan maken van de schade die wordt aangericht aan onze kostbare levensader.”

De heer Francis zei dat de oceaan onze sterkste bondgenoot is tegen de klimaatverandering en daarom “het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om de juiste koers te varen – en ons opnieuw in te zetten voor een duurzaam beheer van de kostbare hulpbronnen van de oceaan – om hun beschikbaarheid intergenerationeel te garanderen.”

De secretaris-generaal en de voorzitter van de Algemene Vergadering zeiden dat ze reflecties en acties verwachten in de richting van manieren om onze oceanen te herstellen en te beschermen tijdens de Top van de Toekomst in september 2024 en de aanpak van de VN-Oceanenconferentie van volgend jaar.

State of the Ocean-rapport

De educatieve, wetenschappelijke en culturele organisatie van de VN (UNESCO) vrijgegeven a State of the Ocean-rapport eerder deze week spoorden beleidsmakers aan om na te denken over “de oceaan die we nodig hebben voor de toekomst die we willen.”

Het rapport beschrijft de bedreigingen voor de oceaan en trends die kunnen helpen de drijvende krachten achter verandering te identificeren.

Het waarschuwde dat het tempo van de opwarming van de oceaan in twintig jaar tijd is verdubbeld en dat soorten aan de kust stikken als gevolg van onder meer het verlaagde zuurstofniveau in de oceaan.

Een van de conclusies is dat “praktijken en onderzoek naar oceaangeletterdheid een strategische bondgenoot zijn om hulpbronnen te optimaliseren, gedragsverandering te versnellen en de implementatie van programma’s voor oceaanbehoud en duurzaamheidspraktijken te verbeteren.”

Soundcloud

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1297186681&visual=&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=false&show_user=false&show_reposts=false&color=%23ff5500

Oproep tot actie

Sprekers op het VN-hoofdkwartier op vrijdag waren onder meer zeebioloog en oceanograaf Sylvia Earle, die zei dat het vinden van manieren om het belang van de bescherming van onze oceaan met de wereld te delen, kan leiden tot cruciale maatregelen om ook de wilde dieren aan de kust te behouden.

“Dit is het moment voor overheden, bedrijven, investeerders, wetenschappers en gemeenschappen om samen te komen ter verdediging van onze oceaan’, zei VN-secretaris-generaal Guterres.

In een soortgelijke oproep tot actie zei president Francis van de Algemene Vergadering dat we “onze inspanningen ter ondersteuning en bevordering van oceaanactie te verdubbelen, bouw de broodnodige capaciteit op in [kleine eilandstaten] en andere ontwikkelingslanden – en promoot innovatieve financieringsoplossingen die transformatie stimuleren en de veerkracht vergroten.”

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -