17.1 C
Brussel
Zaterdag, juli 13, 2024
EuropaEuropa – van een model van democratie tot een Fort Europa

Europa – van een model van democratie tot een Fort Europa

DISCLAIMER: Informatie en meningen die in de artikelen worden weergegeven, zijn die van degenen die ze vermelden en het is hun eigen verantwoordelijkheid. Publicatie binnen The European Times betekent niet automatisch het onderschrijven van de mening, maar het recht om deze te uiten.

DISCLAIMER VERTALINGEN: Alle artikelen op deze site zijn in het Engels gepubliceerd. De vertaalde versies worden gedaan via een geautomatiseerd proces dat bekend staat als neurale vertalingen. Raadpleeg bij twijfel altijd het originele artikel. Dank u voor uw begrip.

Bashy Quraishy

Secretaris-generaal – EMISCO – Europees mosliminitiatief voor sociale cohesie – Straatsburg

Voorzitter-adviesraad-ENAR – Europees netwerk tegen racisme – Brussel

Thierry Valle

Voorzitter – CAP Liberté de Conscience

In ons werk op het gebied van mensenrechten, democratie en inclusiviteit in samenlevingen hebben we de mogelijkheid gehad om ervaringen uit te wisselen met NGO's uit Europa en daarbuiten. Vroeger vroegen mensen ons normaal gesproken om onze indrukken, ervaringen en samenwerking met EU-instellingen, nationale autoriteiten en lokale NGO-initiatieven met betrekking tot intercultureel leven en ontwikkeling op het gebied van interetnische relaties met hen te delen.
We waren altijd opgewonden en enthousiast om hen te vertellen over verschillende plannen en actieplannen die in heel Europa werden toegepast, zodat de inwoners hun leven konden leiden zoals zij wilden, maar tegelijkertijd hun medemensen konden accepteren en respecteren.

Maar de afgelopen jaren is de aard van hun vragen en onze antwoorden veranderd. De eerste vraag is nu: wat gebeurt er met de Europese waarden of waarom extreemrechtse politieke partijen en bewegingen zo machtig worden. Ze vragen ook; waarom politiek extremisme is aangepakt.
 

Omdat mensen in dit tijdperk en deze tijd van sociale media gewend zijn geraakt aan nieuwsflitsen, Breaking News en snelle uitwisseling van informatie. Er is dus niets voor hen verborgen. Deze situatie irriteert en verontrust ons, maar we zijn een groot voorstander van transparantie en daarom proberen we de situatie zo goed mogelijk uit te leggen.
Dit houdt in dat wij, als Europeanen, onszelf dezelfde vragen stellen als anderen. Om de extreemrechtse opwaartse trend te peilen, kunnen we alleen maar kijken naar de verkiezingen voor het EU-Parlement die van 6 tot 9 juni 2024 werden gehouden. 

De gevolgen van de Europese verkiezingen

Honderden miljoenen Europeanen hebben gestemd voor de verkiezing van 720 leden van het Europees Parlement, en de Italiaanse leider Giorgia Meloni heeft haar rol als belangrijke Brusselse machtsmakelaar versterkt met naar schatting 28% van de stemmen. Ondertussen leed Macron’s Renew-partij een pijnlijke nederlaag bij de Europese verkiezingen, waarbij ze slechts 15.2% van de stemmen veiligstelde, tegenover de 31.5% van de extreemrechtse National Rally. De Franse president Emmanuel Macron presteerde zo slecht dat hij gedwongen werd om ontbind het parlement en schrijf vervroegde verkiezingen uit. Macron antwoordde in zijn toespraak dat “de opkomst van de nationalisten en demagogen niet alleen een bedreiging vormt voor onze natie, maar ook voor ons Europa en voor de plaats van Frankrijk in Europa en in de wereld”.

Ook in Oostenrijk stond de extreemrechtse FPÖ bovenaan de peilingen, het extreemrechtse Alternatief voor Duitsland (AfD) werd derde, de rechtse PVV-partij van Geert Wilders behaalde zes zetels en in veel andere landen is de situatie niet heel anders.

Mainstream-partijen verzekerden zich van een krappe meerderheid tijdens de parlementsverkiezingen van de Europese Unie, maar extreemrechtse groepen haalden het meest opmerkelijke winsten in het wetgevende orgaan van het blok. “Het centrum houdt stand, maar het is ook waar dat de uitersten links en rechts steun hebben gekregen”, zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie na afloop van de vierdaagse stemming in Europa. Op nationaal niveau zal dit het Europees Parlement echter tot een springplank voor euroscepticisme maken, waardoor het liberaal-democratische raamwerk van het blok wordt verzwakt.

Extreemrechtse regeringen zijn nog niet zo ver

De verkiezing van het EU-parlement wijst op een ontwikkeling waar we ons al lange tijd zorgen over maken en waar we tegen spreken. Het gebeurde niet op één dag, maar is het resultaat van politiek populisme, desinformatie in de media en een negatief academisch discours over asielwetten, de vluchtelingenproblematiek en de aanwezigheid van minderheden, vooral uit moslimlanden. Politici gaven in hun publieke debatten rechtstreeks de schuld aan minderheden voor maatschappelijke kwalen en omzeilden de echte sociaal-economische problemen van het publiek.
 

Als we naar het Europese politieke landschap kijken, hebben we gezien dat extreemrechts steeds dichter bij de macht komt rond de Europese hoofdsteden, en in verschillende landen – bijvoorbeeld Italië, Finland en Kroatië – zijn ze zelfs helemaal doorgedrongen tot de regeringsgebouwen. Net zoals de Vrijheidspartij van Wilder na vele jaren in de Nederlandse regering zit. De Nederlandse regeringsformatie is het jongste voorbeeld van een trend die zich ook in Europa manifesteert. Volgens Claes de Vreese, hoogleraar Media en Democratie aan de Universiteit van Amsterdam, maakt Geert Wilders deel uit van de meest extreemrechtse regering van Nederland tot nu toe, en zal Wilders als grootste partij aan de touwtjes trekken”.

Rechts-populisme-expert Hans Kundnani is auteur van het boek 'Euro Whiteness' en is verbonden aan de Chatham House Denktank. Hij zegt dat een van de grootste ontwikkelingen in de Europese politiek van de afgelopen tien jaar de normalisering is geweest van opvattingen die vroeger extreem waren als het ging om identiteit, immigratie en de islam, en waar de grens tussen extreemrechts en centrumrechts is vervaagd. vager worden.

Terwijl de conservatieve voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zich heeft opengesteld voor samenwerking met de rechtse partijen, hebben vier partijgroepen in het EU-Parlement zich gezamenlijk gedistantieerd van de rechtervleugel. Een soortgelijke verklaring kwam van de Europese sociaaldemocratieën – met uitzondering van de Deense – om extreemrechts uit te sluiten in de vorm van de twee rechtse partijgroepen in het EU-Parlement, die zichzelf ECR ​​en ID noemen. De Deense premier Mette Frederiksen heeft het strikte migratiebeleid en de islamofobe retoriek van extreemrechtse partijen overgenomen.

Als je de situatie ter plaatse bekijkt, kun je zien dat het steeds moeilijker wordt om een ​​totale uitsluiting van extreemrechts op Europees niveau te handhaven. Sommige partijen zullen, net zoals we in Nederland hebben gezien, plotseling in een situatie terechtkomen waarin samenwerking met extreemrechts de enige uitweg is.

Natuurlijk zou de uitkomst van de verkiezingen voor het Europees Parlement een rol spelen in de beleidsbeslissingen van de EU, maar uiteindelijk zijn de lidstaten belangrijker dan zowel het parlement als de commissie. De overname van de regeringen door extreemrechts heeft, zoals we in veel EU-landen zien, de EU al in die richting getrokken. Ondertussen zijn de democratische instellingen en waarden in verschillende EU-landen geconfronteerd met toenemende bedreigingen, van politiek geweld in Duitsland, Slowakije en Denemarken, naar Hongarije het harde optreden tegen de vrije media, de mishandeling van minderheden en de geruchten over het sluiten van de grenzen voor niet-EU-landen door het oprichten van hekken richting de Paasgrens.

Ondanks de vooruitgang die de afgelopen decennia is geboekt op het gebied van de bescherming van de mensenrechten, zijn racisme, haatmisdrijven en haatzaaiende uitlatingen wijdverbreid in Europa en in veel landen in opkomst. Haatzaaiende uitlatingen, die steeds vaker voorkomen, vooral in de politieke sfeer en op internet, zijn ook een reden tot bezorgdheid.

Daarom dringen wij er bij de EU-instellingen, parlementariërs, commissarissen en politici van de nationale regeringen op aan zich bewust te zijn van het effect van hun woorden op de publieke opinie en zich te onthouden van het gebruik van enige vorm van discriminerende, beledigende of agressieve taal over groepen of groepen. categorieën mensen. Omdat racisme een complex fenomeen is en meerdere factoren met zich meebrengt, moet de strijd ertegen op meerdere fronten worden gevoerd. Naast juridische instrumenten die zijn ontworpen om alle uitingen van racisme, inclusief haatzaaiende uitlatingen, te verbieden en te bestraffen, moeten we onverdraagzaamheid bestrijden met behulp van culturele en sociale instrumenten. Onderwijs en informatie moeten een cruciale rol spelen bij het opleiden van het publiek in het respecteren van etnische, culturele en religieuze diversiteit. Solidariteit met de groepen die het slachtoffer zijn van racisme en het doelwit van haatzaaiende uitlatingen, en tussen deze groepen, draagt ​​aanzienlijk bij aan de bestrijding van racisme en discriminatie in al hun vormen.

Europa moet een model van vrijheid blijven in plaats van een Fort Europa te worden.

- Advertentie -

Meer van de auteur

- EXCLUSIEVE INHOUD -spot_img
- Advertentie -
- Advertentie -
- Advertentie -spot_img
- Advertentie -

Moet lezen

Laatste artikels

- Advertentie -