6.7 C
Brussel
Onsdag, april 17, 2024
EuropaTopphistorie - Hvordan bekjempe desinformasjon - Europaparlamentet takler...

Topphistorie – Hvordan bekjempe desinformasjon – Europaparlamentet takler «falske nyheter»

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Newsdesk
Newsdeskhttps://europeantimes.news
The European Times Nyheter tar sikte på å dekke nyheter som betyr noe for å øke bevisstheten til innbyggere over hele det geografiske Europa.

Innbyggere henvender seg ofte til Europaparlamentet for å spørre hva EU gjør for å bekjempe desinformasjon og "infodemien".

Et økende antall regjeringer, så vel som utenlandske og innenlandske ikke-statlige aktører som ekstremistiske bevegelser, bruker stadig mer sofistikerte teknikker, inkludert algoritmer, automatisering og kunstig intelligens for å spre desinformasjon (som betyr bevisst villedende informasjon) i Europa. Med krigen i Ukraina blander utenlandske og særlig russiske aktører seg i økende grad i media og på sosiale nettverk. Et av hovedmålene deres er å skape forvirring og polarisere samfunnet, og dermed undergrave demokratiet. EU har trappet opp sin innsats for å beskytte sine demokratiske prosesser mot manipulasjon.

Handling tatt av Europaparlamentet

Europaparlamentet har konsekvent presset på for et felles europeisk svar på desinformasjon og bedt om flere ressurser for å bekjempe desinformasjon i EU-land og dets nabolag. Det har gjort det via sine budsjettfullmakter, så vel som gjennom høringer og resolusjoner (ytterligere detaljer er tilgjengelige her.).

I en oppløsning mars 2022, basert på arbeidet til en spesialkomité for utenlandsk innblanding i alle demokratiske prosesser i EU, inkludert desinformasjon (ING), erkjenner parlamentet at EUs mangel på bevissthet og mottiltak gjør det attraktivt for innblanding fra ondsinnede utenlandske aktører, og setter demokratiet i fare. Det krever derfor:

  • en felles strategi og en rekke spesifikke tiltak, som å forby russiske propagandakanaler og kreve at plattformer gjør sitt for å redusere informasjonsmanipulasjon og forstyrrelser,
  • mer offentlig finansiering til uavhengige, pluralistiske og vidt distribuerte medier og institusjoner for faktasjekking,
  • hindre utenlandske aktører i å ansette tidligere høytstående politikere.

I mars 2022 opprettet parlamentet en ny spesialkomité for utenlandsk innblanding (INGE2). Komiteen skal identifisere hull i EU-lovgivningen som kan utnyttes til ondsinnede formål. Den vil ha ett år på seg til å presentere sine anbefalinger.

Europaparlamentets anti-desinformasjonsteam overvåker og analyserer desinformasjon, samarbeider med andre institusjoner og sivilsamfunnet, og organiserer opplæring og bevisstgjøringsaktiviteter. Enheten kan kontaktes på [email protected]. Stortinget har også en nettside om 'Hvordan bekjempe desinformasjon' og deler intern forskning samt informasjon om mediekunnskap og pålitelige kilder gjennom sine sosiale mediekanaler.

Tiltak tatt av EU som helhet

EUs 2018 handlingsplan mot desinformasjon Og 2020 Handlingsplan for europeisk demokrati har resultert:

  • mer støtte, inkludert finansiering og opplæring, for kvalitetsjournalistikk og mediekunnskap,
  • kodeks for praksis om desinformasjon (se relatert Q & A) mellom ledende sosiale nettverk, nettplattformer og annonsører. Underskriverne forplikter seg til å bruke beste praksis mot desinformasjon, ta ned falske kontoer og rapportere om deres handlinger. I mai 2021 publiserte kommisjonen veiledning for å styrke denne koden – mer informasjon i denne pressemelding),
  • lov om digitale tjenester, foreslått av EU-kommisjonen i desember 2020. Dette har som mål å skape et tryggere digitalt rom der de grunnleggende rettighetene til alle brukere av digitale tjenester er beskyttet (mer informasjon her.).
  • de InVID-prosjektet (som står for 'I video veritas' – eller 'I video, there is truth'), delvis finansiert av EU. Prosjektet har som mål å takle problemet med falske videoer på sosiale medier, som sprer konspirasjonsteorier og andre usannheter. Plattformen lar brukere utføre et omvendt bildesøk av videoer for å oppdage om bildene har blitt brukt i en annen kontekst og/eller manipulert.
  • et EU-støttet sosialt observatorium for desinformasjon og analyse av sosiale medier (SOMA), som bringer europeiske faktasjekkingsorganisasjoner og forskere sammen for å kjempe mot desinformasjon.

Handling tatt av Det europeiske råd

Stilt overfor trusselen om Kreml desinformasjonskampanjer, opprettet EU en "East Strat Com Task Force' i mars 2015. Task Force avslører falske påstander fra aktører nær Russland som forsøker å undergrave EU og administrerer et avsløringssted kalt 'EUvsDisinfo'.

Videre lesing

Fortsett å sende spørsmålene dine til Enheten for innbyggerhenvendelser (Spør EP)! Vi svarer på EU-språket du bruker for å skrive til oss.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -