10.1 C
Brussel
Mandag, desember 11, 2023
PolitikkPortugisiske valg: Hva du bør vite før valgdagen

Portugisiske valg: Hva du bør vite før valgdagen

Etter at den sosialistiske ledende portugisiske regjeringen falt, midt i en årlig budsjettavstemning, står Portugal overfor et parlamentsvalg 30. januar. Dette er hva du trenger å vite for bedre å forstå de mulige resultatene.

João Ruy Faustino
João Ruy Faustino
João Ruy er en portugisisk frilanser som skriver om europeisk politisk aktualitet for The European Times. Han er også bidragsyter for Revista BANG! og en tidligere skribent for Central Comics og Bandas Desenhadas.

Etter at den sosialistiske ledende portugisiske regjeringen falt, midt i en årlig budsjettavstemning, står Portugal overfor et parlamentsvalg 30. januar. Dette er hva du trenger å vite for bedre å forstå de mulige resultatene.

Etter at den sosialistiske ledende portugisiske regjeringen falt, midt i en årlig budsjettavstemning, står Portugal overfor et parlamentsvalg 30. januar. Dette er hva du trenger å vite for bedre å forstå de mulige resultatene.

Portugal har hatt en regjering ledet av sentrum-venstre sosialistpartiet (PS) i 6 år nå. Etter å ha tapt et parlamentsvalg i 2015, António Costa, leder av sosialistpartiet, klarte en aldri prøvd før koalisjon mellom de 3 store venstreorienterte politiske partiene: PS (Sosialistpartiet), BE (Venstreblokken) og PCP (Portugisisk kommunistparti).

Denne litt uformelle koalisjonen avsatte den høyreorienterte regjeringen sammensatt av det sentrum-høyre sosialdemokratiske partiet, PPD/PSD, og ​​det høyreorienterte folkepartiet, CDS-PP, som styrte landet i 4 år.

Mellom 2011 og 2015 har høyreregjeringen, ledet av Pedro Passos Coelho, pålagt flere, svært upopulære, innstrammingstiltak, mange av dem foreslått eller til og med håndhevet av IMF eller de mange finansinstitusjonene i EU. Disse innstrammingene besto av privatiseringer av offentlige selskaper, lønnskutt for tjenestemenn og avskaffelse av flere arbeidsrettigheter.

Selv om økonomi kom seg, og underskuddet lukket, følte mange at rettighetene deres (hovedsakelig arbeidsrettighetene) ble tatt fra dem. Dette førte til en svært alvorlig og aktiv motstand gjennom de fire årene av lovgiveren, eller som folk flest i dag kaller dem: "troika-årene".

Så da høyrekoalisjonen vant flertallet av stemmer og seter, men ikke kom i nærheten av et parlamentarisk flertall, var det veldig tydelig at Pedro Passos Coelhos tid som statsminister var over. Det som ikke var åpenbart var måten presidenten på den tiden, Aníbal Cavaco Silva (tidligere statsminister for PSD), løste situasjonen.

I de første 4 årene med makten reverserte PS nesten alle innstramminger. De eneste sparetiltakene som fortsatt var aktive var de som gjaldt arbeidstakerrettigheter og tidligere statseide selskaper. Dette, sammen med en svært stram finanspolitikk og en overraskende liberalisering av økonomien, midt i en turistboom, forverret forholdet mellom PS og de andre, mer ekstreme, venstreorienterte partiene.

I valget i 2019 var det ikke klart om Costa skulle gjenta den samme formelen, eller til og med en variant av den. Til slutt klarte PS å få et forutsigbart flertall, 7 seter nær et flertall i det portugisiske parlamentet, og dannet en minoritetsregjering.

Denne mindretallsregjeringen stolte på stemmer fra minst ett av venstresidens partier for å vedta sine årlige budsjetter. Til tross for å ha klart pandemien relativt bra, og foreslo en utvidelse av offentlige investeringer, stemte venstresidens partier ned det sosialistiske budsjettet, noe som førte til oppløsning av parlamentet og kollaps av regjeringen. 

Som reaksjon på hendelsen sa den portugisiske presidenten, Marcelo Rebelo de Sousa (tidligere PSD-leder), planlagt hurtigvalg 30. januar.

PS har målt konsekvent foran PSD i mange år nå, men PSD øker igjen i meningsmålingene, og går fra en 2-sifret avstand til en enkeltsifret avstand fra PS. Dette ville ikke vært så alarmerende for PS hvis PSD ikke hadde vunnet Lisboa-ordførerskapet i fjor på lignende måte. Lokalvalget i 2020 beviste at PSD har et comeback, med sentrum-høyre-partiet som kom seg etter katastrofen ved forrige lokalvalg ved å vinne tilbake kontrollen over mange viktige byer, den viktigste av dem er Lisboa.

Uten sjanse til å få et parlamentarisk flertall, og med døden til venstrekoalisjonen, må Costa finne nye allierte for å danne en stabil regjering. Heldigvis, den nylig gjenvalgte presidenten for PSD, Rui rio, foreslo en «sentralblokk», en koalisjon mellom PS og PSD, der den ene støtter den andre i tilfelle ingen klar regjeringsløsning.

Rios metode å gjøre politikk vil også legge til rette for denne løsningen. Rio distanserte seg selv og partiet fra fortidens økonomiske liberalisme og sosiale konservatisme, og tok i bruk en mer sentristisk, eller til og med sentrum-venstre tilnærming. 

Bortsett fra dette scenariet, står det portugisiske folket uten noe klart alternativ. Gjør fremtiden til portugisisk politikk veldig uklar. Det er usikkert om venstresiden vil bli straffet for å ha forårsaket den politiske krisen, eller om splittelsen og striden i høyresiden vil gjøre det umulig.

Det som imidlertid er klart er fremveksten av den portugisiske ytre høyresiden, med det populistiske partiet NOK! meningsmålinger godt over 9 %, noe som gjør det til det tredje største partiet i landet, en overraskende bragd med tanke på at det ble grunnlagt for mindre enn 3 år siden.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -

1 KOMMENTAR

Kommentarer er stengt.

- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -