18 C
Brussel
Fredag, september 29, 2023
EuropaDen europeiske union og det uuttalte menneskerettighetsproblemet

Den europeiske union og det uuttalte menneskerettighetsproblemet

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Newsdesk
Newsdeskhttps://europeantimes.news
The European Times Nyheter tar sikte på å dekke nyheter som betyr noe for å øke bevisstheten til innbyggere over hele det geografiske Europa.
[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Mer fra forfatteren" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitle_text_size="12#c6_color" " header_text_color="#6"]

EU har en juridisk forpliktelse til å slutte seg til den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) og har siden 2019 gjenopptatt tiltredelsesprosessen til Europarådets konvensjonssystem. EU har imidlertid allerede ratifisert FNs konvensjon om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD) og har dermed et juridisk problem med EMKs artikkel 5 som er i konflikt med CRPD, dersom EU ikke tar forbehold.

Det er bred enighet om at det er ønskelig og nødvendig at EU skjerper sitt menneskerettighetsansvar, herunder tiltredelse av EMK. Imidlertid er en rekke problemer fortsatt å behandle, muligens ikke engang vurdert eller realisert ennå. En av disse handler om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne og psykiske helseproblemer i tilfelle EU slutter seg til EMK.

Skrevet i årene etter andre verdenskrig

EMK ble unnfanget og skrevet i årene etter andre verdenskrig for å beskytte individer mot overgrep fra deres stater, skape tillit mellom befolkninger og regjeringer og tillate dialog mellom stater.

Europa og verden generelt har utviklet seg betydelig siden 1950. Både teknologisk og når det gjelder menneskesyn og samfunnsmessige konstruksjoner. Med slike endringer i løpet av de siste syv tiårene, gir hull i tidligere realiteter og mangel på framsyn i å formulere visse artikkelpunkter i EMK utfordringer med å oppfatte og beskytte menneskerettigheter i dagens verden.

EMK inkluderer i denne sammenheng tekst som begrenser de grunnleggende rettighetene til personer med psykososiale funksjonshemninger. EMK utarbeidet i 1949 og 1950 gir tillatelse til å frata «personer med uforsvarlig sinn» på ubestemt tid uten annen grunn enn at disse personene har en psykososial funksjonshemming. Teksten ble formulert av representanter for Storbritannia, Danmark og Sverige, ledet av britene, for å autorisere Eugenics forårsaket lovgivning og praksis som var på plass i disse landene på tidspunktet for utformingen av konvensjonen.

Det var en utbredt aksept av eugenikk som en integrert del av sosialpolitikken for befolkningskontroll som lå til grunn for innsatsen til representantene fra Storbritannia, Danmark og Sverige for å inkludere en unntaksklausul, som ville gi myndighetene myndighet til å segregere og låse inne «usunde personer, alkohol- eller narkomane og omstreifere».

«det må erkjennes at den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) er et instrument som stammer fra 1950, og teksten til EMK gjenspeiler en forsømmelse og utdatert tilnærming til rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne.»

Catalina Devandas-Aguilar, FNs spesialrapportør for rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne

Europarådet har de siste årene kommet i et alvorlig dilemma mellom to av sine egne konvensjoner, EMK og konvensjonen om biomedisin og menneskerettigheter, som inneholder tekster basert på utdatert, diskriminerende politikk fra første del av 1900-tallet og moderne menneskerettigheter fremmet av FN.

Europarådet har opprettholdt den aktuelle konvensjonsteksten, og i realiteten fremmer det dermed synspunkter som praktisk talt opprettholder et Eugenikk-spøkelse i Europa.

Kritikk av utarbeidet tekst

Mye av kritikken mot et utkast til mulig nytt rettslig instrument som for tiden behandles av Europarådet, som utvider EMKs artikkel 5, refererer til paradigmeskiftet i synspunkt og behovet for implementering av det som fant sted med vedtakelsen, i 2006 , i den internasjonale menneskerettighetstraktaten: konvensjonen om rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne (CRPD).

CRPD feirer menneskelig mangfold og menneskeverd. Hovedbudskapet er at personer med nedsatt funksjonsevne har rett til hele spekteret av menneskerettigheter og grunnleggende friheter uten diskriminering. Konvensjonen fremmer full deltakelse av personer med nedsatt funksjonsevne på alle livets områder. Den utfordrer skikker og atferd basert på stereotypier, fordommer, skadelig praksis og stigma knyttet til personer med nedsatt funksjonsevne.

Menneskerettighetstilnærmingen til funksjonshemming vedtatt av De forente nasjoner er å anerkjenne personer med nedsatt funksjonsevne som rettighetssubjekter og staten og andre som har ansvar for å respektere disse personene.

Gjennom dette historiske paradigmeskiftet bygger CRPD ny mark og krever nytenkning. Implementeringen krever innovative løsninger og etterlater tidligere synspunkter.

FNs komité for rettighetene til personer med nedsatt funksjonsevne ga, som en del av en offentlig høring i 2015, en utvetydig uttalelse til Europarådet om at «ufrivillig plassering eller institusjonalisering av alle personer med nedsatt funksjonsevne, og spesielt av personer med intellektuelle eller psykososiale funksjonshemninger , inkludert personer med "psykiske lidelser", er forbudt i folkeretten i kraft av artikkel 14 i konvensjonen [CRPD], og utgjør vilkårlig og diskriminerende frihetsberøvelse av personer med nedsatt funksjonsevne slik den utføres på grunnlag av faktisk eller oppfattet svekkelse."

FN-komiteen påpekte videre overfor Europarådet at partene må «avskaffe politikk, lover og administrative bestemmelser som tillater eller utfører tvangsbehandling, siden det er et pågående brudd som finnes i lover om psykisk helse over hele verden, til tross for empiriske bevis som indikerer dens mangel på effektivitet og synspunktene til mennesker som bruker mentale helsesystemer som har opplevd dyp smerte og traumer som et resultat av tvangsbehandling.»

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -