10.1 C
Brussel
onsdag 21. februar 2024
EuropaKrig i Ukraina: Nye regler som tillater å bevare bevis på krigsforbrytelser

Krig i Ukraina: Nye regler som tillater å bevare bevis på krigsforbrytelser

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Rådet vedtar nye regler som lar Eurojust-byrået oppbevare bevis på krigsforbrytelser

For å bidra til å sikre ansvarlighet for forbrytelser begått i Ukraina, vedtok rådet i dag nye regler som tillater det Eurojust å bevare, analysere og lagre bevis knyttet til sentrale internasjonale forbrytelser, inkludert krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord. Teksten skal undertegnes av Europaparlamentet og rådet 30. mai og publiseres umiddelbart i Offisiell Tidende. Den trer i kraft dagen etter publisering.

De nye reglene vil tillate Eurojust å:

  • lagre og bevare bevis for krigsforbrytelser, inkludert satellittbilder, fotografier, videoer, lydopptak, DNA-profiler og fingeravtrykk
  • behandle og analysere disse bevisene, i nært samarbeid med Europol, og dele informasjonen med relevante nasjonale og internasjonale rettsmyndigheter, inkludert Den internasjonale straffedomstolen

Siden starten av Russlands angrepskrig mot Ukraina har tallrike rapporter fra Ukraina dessverre indikert at forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser har blitt og blir begått i Ukraina.

I begynnelsen av mars besluttet alle EUs medlemsland, sammen med andre partnerland, å henvise situasjonen i Ukraina kollektivt til Den internasjonale straffedomstolen. På møtet i rådet for justis- og innenrikssaker 4. mars oppfordret ministrene Eurojust til å utøve sin koordinerende rolle fullt ut og stille seg til rådighet for aktor ved Den internasjonale straffedomstolen etter behov.

I tillegg til etterforskningen av ICC-aktor, har statsadvokaten i Ukraina åpnet en etterforskning, det samme har myndighetene i flere medlemsland. Et felles etterforskningsteam har også blitt opprettet av rettsmyndighetene i Litauen, Polen og Ukraina, med støtte fra Eurojust og med deltakelse fra kontoret til påtalemyndigheten i ICC og om kort tid fra rettsmyndighetene i Slovakia, Latvia og Estland.

Koordinering og utveksling av bevis mellom de ulike kompetente myndighetene er viktig for å sikre effektiviteten til disse undersøkelsene. I tillegg er det på grunn av de pågående fiendtlighetene en risiko for at bevis knyttet til krigsforbrytelser eller forbrytelser mot menneskeheten ikke kan lagres trygt på Ukrainas territorium, og det er derfor hensiktsmessig å etablere sentrallagring på et trygt sted.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -