11.8 C
Brussel
Søndag, oktober 1, 2023
AmerikaMytiske skatter av skipet "San Jose" viste seg å være ekte

Mytiske skatter av skipet "San Jose" viste seg å være ekte

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Petar Gramatikov
Petar Gramatikovhttps://europeantimes.news
Dr. Petar Gramatikov er sjefredaktør og direktør for The European Times. Han er medlem av Union of Bulgarian Reporters. Dr. Gramatikov har mer enn 20 års akademisk erfaring fra ulike institusjoner for høyere utdanning i Bulgaria. Han undersøkte også forelesninger, relatert til teoretiske problemer involvert i anvendelsen av folkeretten i religiøs lov, der et spesielt fokus har blitt gitt til det juridiske rammeverket for nye religiøse bevegelser, religionsfrihet og selvbestemmelse, og forholdet mellom stat og kirke for flertall. -etniske stater. I tillegg til sin profesjonelle og akademiske erfaring, har Dr. Gramatikov mer enn 10 års medieerfaring der han innehar stillinger som redaktør for et turisme kvartalsvis "Club Orpheus" magazine - "ORPHEUS CLUB Wellness" PLC, Plovdiv; Konsulent og forfatter av religiøse forelesninger for den spesialiserte rubrikken for døve ved Bulgarian National Television og har blitt akkreditert som journalist fra «Help the Nedy» Public Newspaper ved FNs kontor i Genève, Sveits.

Mer fra forfatteren

Colombia, Spania og en boliviansk stamme-tvist hvis gallion og dens rikdommer senket i det karibiske hav

I slutten av mai 1708 seilte den spanske galjonen «San Jose» fra Panama til hjemlandet. Det er en enorm skatt om bord – lasterommene er fylt med over 200 tonn gull, sølv, mynter, smaragder, etc., samlet inn fra koloniene i Karibia. Kong Philip V stolte på disse ressursene for å finansiere den spanske arvefølgekrigen. Den 8. juni møtte "San Jose" imidlertid fiendtlige britiske skip. Midt i slaget bryter det ut en brann og etter timer tar skipet sin siste reise – til bunnen av havet, og drar de 600 mannskapet og skatten. Den spanske galjonen og dens utallige rikdommer ble en legende som aldri slutter å fascinere arkeologer og skattejegere.

Galjonen hadde 64 kanoner, hvis løp var dekorert med unike graveringer av delfiner. I 2015 kunngjorde regjeringen i Colombia sensasjonelt at galjonen var oppdaget. "Denne skatten er den mest verdifulle som noen gang er oppdaget i menneskehetens historie," jublet den daværende presidenten i Colombia, Juan Manuel Santos. Men den store dybden gjør utforskningen vanskelig og sakte. Det var først 27. november 2018 at REMUS 6000-robotubåten fra den USA-baserte Woods Hole Oceanographic Institution nærmet seg skipet og klarte å ta bilder av vraket, inkludert de unike bronsekanonene gravert med delfiner. Noen av undervannsbildene ble vist for bare dager siden. De viser mynter, ornamenter, porselen, keramikk, etc. gjenstander. Også synlig er baugen til galjonen og deler av skroget dekket med tang og skjell.

Myndighetene i Bogotá holder stedet hemmelig, men San Jose antas å ligge på bunnen omtrent 40 km fra havnebyen Cartagena de Indias. Lasten sies å være verdt mellom 1 milliard og 2 milliarder dollar i dagens priser. Alt er fortsatt i forskningsfasen og estimater av verdien av skatten er ganske betingede – funnene og deres skjebne er innhyllet i hemmelighold, og utvinningen vil være en ekstremt vanskelig og kostbar operasjon.

Hvem sin skatt er det?

Dette har vært diskutert i mange år. Colombia mener det har alle rettighetene, siden "San Jose" ble oppdaget i farvannet. Men Spania har også krav – tross alt var det havarerte skipet en del av flåten. Indianerne fra Khara-Khara-stammen i Bolivia tror også at en del av skatten tilhører dem, siden den kommer fra innvollene i landene deres og ble utvunnet av deres forfedre (Bolivia er hjemsted for den største sølvgruven i verden).

Myndighetene i Bogotá krangler også med private selskaper, som til og med prøver å bevise i domstoler og voldgift at de har krav på en andel av de verdifulle funnene som ligger i bunnen. Det amerikanske selskapet Sea Search Armada (SSA) hevder å ha lokalisert skipet tidlig på 1980-tallet og som den første finneren har de rett til 50 % prosent av eiendelene. SSA hadde en avtale med den tidligere colombianske presidenten Juan Manuel Santos om å dele skattene, bekrefter høyesterett i Bogotá. Men det amerikanske selskapet klarer ikke å bevise at det er den første oppdageren, fordi koordinatene som er angitt av det ikke samsvarer med den sanne plasseringen til gallionen.

En annen tvist oppstår – med Maritime Archaeology Consultants (MAC), som ønsker en andel på 45 %, fordi de fikk en konsesjon og deltok i det vellykkede letearbeidet. Retten slo fast at de aktuelle 45 % ikke refererer til alt som er oppdaget, men bare til de uviktige eiendelene – alt verdifullt i «San Jose» er en del av Bolivias nasjonale kulturelle og historiske arv og er ikke gjenstand for «deling». Tvisten nådde en statlig domstol – det private selskapet anla søksmål på 17 milliarder dollar, og insisterte på at Colombia skylder det kolossale beløpet for kostnader ved å organisere undervannsekspedisjonene og for manglende oppfyllelse av kontrakten... Men kravet ble avvist som uholdbart.

Myndighetene i Bogotá har planer om å lage et museum i Cartagena for å vise frem skattene og andre utstillinger fra vraket av det legendariske skipet. Og ikke bare fra ham – i nærheten av «San Jose» kom dykkerne over ytterligere to sunkne skip, samt 13 andre gjenstander som ennå ikke skal studeres. Det antas at det ligger hundrevis av eldgamle og gamle fartøyer på havbunnen rundt, som også venter på å bli oppdaget.

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -