14.5 C
Brussel
Tirsdag oktober 3, 2023

Queens of Egyptology

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Gaston de Persigny
Gaston de Persigny
Gaston de Persigny - Reporter kl The European Times Nyheter

Mer fra forfatteren

Vi har alle hørt navnet Howard Carter og vet at han er oppdageren av den berømte graven til Tutankhamon i Egypt. Historien kjenner imidlertid ikke mindre fargerike damer som etterlot seg en viktig vitenskapelig arv i egyptologien. Jeg personlig har en spesiell følelse og interesse for to av dem, som jeg føler meg knyttet til på en spesiell måte.

Vi har alle hørt navnet Howard Carter og vet at han er oppdageren av den berømte graven til Tutankhamon i Egypt. Historien kjenner imidlertid ikke mindre fargerike damer som etterlot seg en viktig vitenskapelig arv i egyptologien. Jeg personlig har en spesiell følelse og interesse for to av dem, som jeg føler meg knyttet til på en spesiell måte.

Natasha Rambova

hun er som en heltinne fra en film. Fødselsnavnet hennes var Winifred Kimball Shawhennessy. På 1920-tallet var hun elev av den russiske ballettmesteren og koreografen Teodor Kozlov, og til hans ære, da hun var 17, adopterte hun det kunstneriske pseudonymet Natasha Rambova, som etter hvert ble hennes offisielle navn. Senere ble hun en av de mest ekstravagante designere av kostymer til teaterproduksjoner og filmproduksjoner, og skapte sin egen motelinje. Navnet hennes blir stadig blandet opp i kjærlighetsforhold med både menn og kvinner.

De sier at hennes mentor Teodor Kozlov og skuespillerinnen og filmprodusenten Alla Nazimova, som de skapte klassikeren "Salome" med i 1922, også var vanvittig forelsket i henne. Natasha Rambova spilte mange roller i Hollywood, skapte kostymer som er emblematiske for tidsånden. Hun gikk også ned i historien med sitt stormfulle to år lange ekteskap, etterfulgt av en like stormfull skilsmisse fra Hollywoods sexsymbol på den tiden, Rudolph Valentino. Krydret, lidenskapelig og ukontrollerbar, Rambova er fascinert av alle former for kunst, men også av esoterisme og spiritisme, og mer enn en gang erklærer det til det søte og melodramatiske

Valentino at det er helt umulig for henne å være hjemme, passe barn og dekke til ettermiddagste. Noen år etter skilsmissen fra Valentino i 1925 giftet hun seg med aristokraten Alvaro de Urzaiz, og i 1936 besøkte hun Egypt for første gang – landet som fortryllet henne for alltid og som hun ville knytte livet sitt til. Han er da 39 år gammel.

Natasha tilbringer nesten en måned i Luxor. Det var der hun møtte Howard Carter - et skjebnesvangert møte, for fra det øyeblikket bestemte hun seg for at hun ville vie resten av livet, alle midler, energi, styrke og følelser til vitenskapen om egyptologi. På den tiden skrev han i sin personlige dagbok: «Jeg følte det som om jeg endelig, etter en lang reise og vandring, var kommet hjem. De første dagene jeg var i Theben klarte jeg ikke å stoppe tårene mine, de bare rant fra øynene mine. Men nei!... dette var ikke tårer av tristhet, men en slags følelsesmessig utløsning, en slags innvirkning fra fortiden – en retur til deg selv og til stedet du har elsket for lenge, og du er endelig tilbake, hvor det har det alltid vært. ditt hjerte jeg er hjemme, jeg er endelig hjemme!!!'

Natasha Rambovas forskning og bidrag til utviklingen av egyptologi er virkelig bemerkelsesverdig. Han begynte å samle og studere forskjellige religiøse tekster, inntil han en ettermiddag, på jakt etter informasjon i Kairo-biblioteket, møtte direktøren for instituttet på den tiden, den russiskfødte egyptologen Alexander Piankov. Dette bekjentskapet ville føre til noen av de mest seriøse undersøkelsene og utgivelsen av verdifulle bøker relatert til de hellige religiøse tekstene i det gamle Egypt – pyramidetekstene fra pyramiden til kong Unas fra det femte dynastiet i Egypt ved Saqqara. Rambova tok opp forskning og redaksjonelt arbeid og hjalp Piankov aktivt i studiene. Finner solid finansiering fra stiftelser, hjelper feltforskning i Luxor. Teamet fikk tillatelse til å fotografere og studere inskripsjonene fra de gylne helligdommene som omgir sarkofagen til Tutankhamon i graven hans i dalen. Han jobbet som redaktør på de tre første bindene av serien "Egyptiske religiøse tekster" av Alexander Piankov og fortsatte å ta for seg egyptologi til hans siste åndedrag.

Nina McPherson Davis

Hun er kona til en annen veldig talentfull og berømt egyptolog - Norman de Garris Davis. En ekte dame, en talentfull kunstner, kopist og egyptolog, hun er også kjent for sin upåklagelige personlige stil – hennes lange mørke hår er alltid flettet og lukter sjasmin, kjolen hennes er usvikelig elegant og hun ønsker alltid gjester velkommen til ettermiddagste hjemme hos henne i Kurna, på Vestbredden av Luxor, med fine porselenkopper på en hvit linduk.

En skjebnesvanger reise i 1906 til Alexandria knyttet livet hennes til egyptologi. Da var Nina 25 år gammel og turnerte med en vennegjeng rundt severdighetene i det gamle Egypt. Over en kopp te møter hun Norman de Garris Davies, som er 16 år eldre enn henne. På dette tidspunktet var Norman allerede en etablert egyptolog, og ga tydelig uttrykk for sitt seriøse arbeid og dedikasjon til vitenskapen. Bak ham sto arbeidet som egyptolog og kopist, og sammen med Sir William Matthew Flinders jobbet Petrie ved Dendera (1897-1898).

Deretter ledet han Egypt Exploration Fund-oppdraget, noe som resulterte i 11 bind med kopier av graver fra Saqqara, Amarna, Sheikh Said og Deir el-Gebrawi. Mellom 1905 og 1907 jobbet han med George Reisner på Giza-platået, så vel som med James Henry Breasted, og beskrev og studerte monumentene i Nubia. Kjærligheten mellom de to tente ved første blikk, og da hun kom tilbake fra turen var Nina allerede forlovet med Norman, og et år senere, i 1907, ble de gift i London. Samme år ledet Norman det epigrafiske oppdraget til Egypt av store gamle egyptiske nekropoler. Han og kona, Nina, slo seg ned i Luxor, hvor Norman begynte sitt arbeid ved Sheikh ab del-Qurna. Nesten hele livet deres sammen ble brukt der på å studere tekster og bilder fra gravene til flere store gamle egyptiske nekropoler. Dette vil bli deres livsverk.

Fra 1913 begynte Nina å jobbe som kopist for Metropolitan Mission, akkurat som mannen hennes. Denne jobben krever ekstrem presisjon, et nøyaktig øye og en talentfull hånd. Det er ofte mørkt og ubehagelig å jobbe i gravene. Det er mangel på naturlig lys for å se de sanne fargene. Tekster og relieffer er ødelagt, deler mangler, bilder er dekket med lag av støv og skitt. Nina begynte å bruke speil i arbeidet sitt for å gi mer lys i rommene.

Sammen med Norman begynte de å bruke en ny teknikk i malingene sine – i stedet for akvarellmaling brukte de temperamaling, som de ga volum og tetthet til bildene med. Nina mestret teknikken, stilen og formen til gamle egyptiske hieroglyfer og bilder i en slik grad at gjengivelsene hennes fortsatt lett kan lure selv det profesjonelle øyet i dag. De bor i et lite hus i Luxor, hvor de om kvelden liker å høre på musikk på sin gamle grammofon, drikke te og etter middagen fortsette å jobbe til de tidlige dagene neste dag.

Sir Alan Gardiner, en av de mest kjente britiske egyptologene, ble imponert over Ninas talent og klarte å organisere flere separatutstillinger av henne i London og Oxford, og Rockefeller selv ble inkludert som giver. Med hans hjelp ble to bind av verkene hennes utgitt.

For den første utgaven av sin egyptiske grammatikk ba Sir Alan Gardiner Nina og Norman om å lage en hieroglyfisk tegnpool. Det gjør de, og faktisk er grammatikken som alle egyptologer bruker i dag basert på hieroglyfene skrevet av Nina og Norman de Garris Davies.

I 1939, på grunn av den kompliserte politiske situasjonen rett før andre verdenskrig, forlot de to huset sitt i Kurna og returnerte til England. Halvparten av eiendelene deres forblir i Egypt, noe som tydelig indikerer deres intensjon om å returnere og fortsette arbeidet. Den 5. november 1941 døde imidlertid Norman i søvne av hjertesvikt. Etterlatt alene kom Nina aldri tilbake til Egypt og viet hele livet til å arrangere, redigere og publisere ektemannens uferdige verk.

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -