3.4 C
Brussel
Onsdag desember 6, 2023
UtdannelseEuropeisk befolkning og dens narkotikaproblem, en oversikt fra 2022

Europeisk befolkning og dens narkotikaproblem, en oversikt fra 2022

Christian Mirre
Christian Mirre
PhD. i vitenskaper, har en Doctorat d'Etat ès Sciences fra University of Marseille-Luminy og har vært langtidsbiolog ved det franske CNRSs seksjon for biovitenskap. For tiden representant for Foundation for a Drug Free Europe.

Å være tilstede på tvers av europeiske land og i direkte kontakt i gater, markeder, alle slags butikker, foreninger, skoler, administrasjoner og byråer, med ungdom, foreldre og befolkningen for øvrig gir riktige og objektive data om hvordan den europeiske befolkningen oppfatter og oppfører seg overfor narkotikaproblemet.

Dette strekker seg fra:

- den unge damen som røykte en "joint" cannabis sammen med venner i ti år før hun skjønte at oppførselen hennes langsomt endret seg,

-den desperate gamle moren hvis sønn skal til skyterommet i stedet for rehabiliteringssenteret,

-faren som på infostanden, foran tenåringsdatteren, vitnet om at han under kjøring etter en fest med venner hadde blitt testet narkotikapositiv av politiet, mistet førerkortet og så innså at han hadde gjort feil og nesten ikke stoppet narkotikabruken, 

-monitoren til en kjøreskole som hadde elever under narkotikapåvirkning, for å være mindre stresset,

- Skoleprofessorer er glade for å ha tilgang til undervisningsmateriell om narkotika for å opplyse elevene sine,

-en sykehussykepleier går inn for narkotikaforebyggende tiltak i stedet for denne "skadereduksjonen",

-skoleprofessorer ber om forelesninger om narkotika for elevene og nyter deres positive tilbakemeldinger,

-denne tidligere kokainbrukeren som forklarte helvete han måtte gjennom før han kom seg ut av avhengigheten og hvor bra han har det nå,

-og mange flere... om de skadelige effektene og de fryktelige resultatene av narkotikabruk, i samsvar med disse ordene fra Ron Hubbard på sekstitallet:

"Forskning viser at det mest destruktive elementet i vår nåværende kultur er narkotika.".

HENDELSENE

Alle disse menneskene har et felles syn på narkotikabruk: de visste ikke når de begynte hvor skadelig stoffene kunne være, og at de aldri ble fortalt om den avtagende spiralen de var med på, "ellers vil de aldri starte med det første" . Og alkohol er en del av bildet, og starter med ungdommene og overstadig drikke!

malt cannabis på gjennomsiktig plastpose
malt cannabis på gjennomsiktig plastpose

Dette er i midten av forrige århundre, popularisert av Beat Generation, Hippie-bevegelsen og artister som startet rockekulturen med narkotikaeksperimentering som med Beatles (Day Tripper-1965, Lucy in the Sky med diamanter-LSD-1967); Jimmy Hendrix (Lilla dis-Cannabis-1970); JJ Cale (Kokain-1976); Eric Clapton, gitarlegenden som var avhengig av heroin i 1970, filmskuespillerne som Marilyn Monroe (døde i 1962 i en alder av 36 av en overdose), Judy Garland i 1969, og Bruce Lee i 1973, etc., også forfattere som William Burroughs (Junkie-1953, heroin), Aldous Huxley (Dørene til persepsjonen-1954, meskalin), Jack Kerouac, en Beat-forfatter (On The Road-1957, benzedrine), Hunter S. Thompson (Frykt og avsky-1972, alle narkotika), Stephen King, Paulo Coelho ..., at rekreasjonsbruken av narkotika ble symbolet på ungdomsopprøret, opprøret, protesten og sosial omveltning, og på politisk dissens. Og siden den gang har narkotikabruken økt drastisk, og gjennomsyret alle samfunnsnivåer.

I dag, i narkotikarapporten for 2022 fra European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA), oppsummerte direktøren narkotikatrendene ved: "Overalt, alt, alle". Helse, utdanning, rettssystemet, sosial velferd, økonomi, politisk system, regjeringer og lokalsamfunn er faktisk bekymret for narkotikaproblemet, og i dets kjølvann finnes: krig, korrupsjon, kriminalitet, elendighet og tapte liv.                                           

I tillegg rapporterer EONN i EU (European Union) at narkotikaproblemer forstyrrer og kompliserer løsningen av andre viktige problemer som hjemløshet, håndtering av psykiatriske lidelser og selvskading (selvmord), reduksjon av ungdomskriminalitet, utnyttelse av sårbare mennesker i mellomtiden observeres større grad av vold og korrupsjon.

EUROPEISK STATISTIKK

Over hele EU estimerte EONN (Rapport 2022) at rundt 83.4 millioner eller 29 % av menneskene i alderen 15 til 64 har brukt illegale rusmidler det siste året, sammenlignet med 284 millioner mennesker over hele verden (UNODC Report 2022).

I Europa:

  • cannabisen er den mest brukte av 22.2 millioner mennesker (584 tonn harpiks og 155 tonn urter ble beslaglagt i 2020);
  • deretter sentralstimulerende midler med 3.5 millioner kokainbrukere (213 tonn ble beslaglagt i 2020). En økt bruk av crack-kokain er notert i Belgia, Irland, Spania, Frankrike, Italia, Portugal og Tyskland. I 2021 ble de høyeste mengdene av crack-kokainrester i avløpsvannet fra 13 europeiske byer funnet i Amsterdam (Nederland) og Antwerpen (Belgia);
  • 2.6 millioner mennesker er MDMA (ecstasy)-brukere;
  • 2 millioner for amfetamin, og,
  • 1 million heroin- eller opioidbrukere. Opioider står for den største skaden ved bruk av ulovlig narkotika og er tilstede i 74 % av de dødelige overdosene som er rapportert.

Bemerkes at personer med narkotikaproblemer bruker en rekke ulovlige stoffer, legemidler og andre ikke-kontrollerte psykoaktive stoffer.

Under COVID-19-tiltakene og -restriksjonene reagerte det europeiske markedet for ulovlige stoffer raskt med et raskt tilbakeslag i stofftilførsel og -bruk, og gikk tilbake til en business-as-usual-modell.

toppløs mann med rød tunge ut

Som et resultat anslås det at rundt 6 500 overdosedødsfall (gjennomsnittsalder på 41 år) skjedde i den utvidede europeiske union i 2020. De skyldes blandingstoksisitet, ulovlige opioider og medisiner (som benzodiazepiner, metadon, buprenorfin, oksykodon) , fentanyl) og alkohol. Det er også tegn på økt skade blant unge mennesker med bruk av hallusinogene og dissosiative stoffer som ketamin, GBL (industrielt løsemiddel, vanedannende) og GHB (et kraftig beroligende middel) begge kjent som "voldtektsmedisiner" og lystgass (N2O- lattergassen kan bli en nevrotoksisk ved gjentatt bruk).       

Når det gjelder narkotika, er de unge de mest sårbare. De blir eksponert for narkotika tidligere enn noen gang på grunn av deres lett tilgjengelighet, de aggressive kampanjene, mangfoldet av butikker og forhandlere, innovasjonene i det digitale illegale narkotikamarkedet og fremfor alt mangelen på faktadata, informasjon og utdanning om emnet! Dette er krystallklart når man snakker over hele Europa med ungdom, studenter og til og med foreldre, som selv er ivrige etter å vite mer om skadevirkningene av rusmidler, for å kunne ha fakta for å kommunisere effektivt med små barn og utdanne dem forebyggende om dette emnet.

HVA SKAL DU VITE OM NARIKASJONER?

For det første må vi huske på at de naturlige stoffene som finnes enten i planter eller smådyr er sekundære metabolitter, giftstoffer, hvis eneste funksjon er å beskytte dem mot rovdyr -inkludert mennesker!- og dermed sikre artens overlevelse.

Da er alle de psykoaktive stoffene/stoffene fettløselige (fettløselige). Den menneskelige hjernen er et godt blod-irrigert organ som inneholder nesten 60 % lipider (tørrvekt). Dette forklarer at de psykoaktive stoffene er i stand til å krysse den hemato-encefaliske barrieren raskt og forstyrre frigjøring/gjenopptak av nevrotransmitteren dopamin (DA) i nevronene i nucleus accumbens (NAc)-delen av det komplekse "belønnings- og nytelsessystemet" i det mesolimbiske området av hjernen. NAc er også involvert i forsterkende funksjoner (Bassareo og Di Chiara, 1999) for matsøk og insentivmotivasjon ved opprinnelsen til avhengighetsproblemet ved selvadministrasjon. Så, ethvert stoff som endrer DA-frigjøring/gjenopptak er en kandidat for misbruk. 

Hovedkarakteristikkene til et stoff som psykoaktivt stoff, foruten toksisiteten og avhengigheten, er endring av oppfatninger, evnen til å tenke, hukommelse og bevissthetstilstand. Dette siste punktet (endringen) er ikke gyldig for tobakksrøyking. Merk imidlertid at i Europa er 9 av 10 lungekreft forårsaket av tobakk som fører til EU-kommisjonens plan for å slå kreft (juni 2022).

STÅR PÅ Narkotikaproblemet

For å regulere utviklingen og tilgjengeligheten av stoffet ble de internasjonale narkotikakontrollkonvensjonene av 1961, 1971 og 1988, og barnekonvensjonen (1989), ratifisert. Beskyttelsen av befolkningen i EU er underlagt den europeiske sosialpakten (1961 og 1996), charteret om grunnleggende rettigheter (2000/C 364/01) og for ungdom under det europeiske charteret om barnets rettigheter (1979). , Rec.874 – 17.4 b).

Til tross for disse konvensjonene og chartrene, til tross for Europol, South Eeast Law Enforcement Center, Frontex, tollvesenet og andre byråer, sirkulerer narkotika i full ulovlighet.

De aktive organisasjonene for legalisering av narkotika unnlater å lære av de katastrofale helseresultatene etter legalisering av marihuana i land som Colorado og Washington (2012), Massachusetts (2013) i USA, Uruguay (2013) og i Canada (2018) med nå 21 % av avhengige. Dette er en god forretning for farmasøytiske firmaer og sektoren for psykisk helse.

«Alkohol og nikotin gir dårlige modeller for legalisering. Skatteinntektene som høstes fra disse medikamentene, overskygges av deres sosiale og helsemessige kostnader. Det samme gjelder for marihuana og alle andre ulovlige stoffer» kommenterer Institute for Behaviour and Health (USA).

Høyhus

Altfor mange europeiske politikere/regjeringer er under kraftig lobbyvirksomhet fra organisasjoner og firmaer med egeninteresser i produksjon og/eller salg av narkotika (eller forløpere). Faktisk vurderer de aldri de påfølgende kostnadene som genereres av ulovlig narkotika- og alkoholmisbruk.

Bare for sykehusbasert behandling i da 21 EU-medlemsland ble dette estimert i henhold til en studie fra 2014 (Lievens D. et al) til å være 7.6 MILLIARD euro.

Men det er også utgifter til skadereduksjon, skyterom med leger, sykepleiere og forsyninger, båtplasser, flere ulykker på arbeidsplassene, på veiene (25 % av sjåfører under alkoholpåvirket og 15 % for andre rusmidler), forseelser og forbrytelser, skole avføring, ulike relaterte sykdommer, for å si noen. Og alle disse selvfølgelig støttet av skattebetalerne!

Et positivt poeng fra EU-kommisjonen er implementeringen av EUs nye narkotikastrategi 2020-2025 med: "... har som mål å sikre et høyt helsefremmende nivå, sosial stabilitet og trygghet og bidra til bevisstgjøring” samt for 2021-2030 EU-strategi for trafikksikkerhet angående alle ulovlige psykoaktive stoffer, inkludert alkohol.

ALDRI GI OPP!

I dag, når THC (psykoaktivt stoff) i cannabisharpiks når 21 % og i urte 11 %, er forebygging mer enn noen gang nødvendig for å bidra til å unngå tidlig initiering av narkotikabruk med de tilknyttede helse- og psykiske lidelser og den videre rekkevidden til andre rusmidler.

"Omsorg starter med evidensbasert forebygging og adressering av oppfatninger og feiloppfatninger av risiko, inkludert ved å ta en grundig titt på budskapet våre samfunn sender til unge mennesker." sa UNODCs administrerende direktør i World Drug Report 2022.

Leonardo da Vinci hodebyste
Foto av Blaz Erzetic

Hovedpoenget er å forebyggende bevisstgjøre ungdom og foreldre om hva rusmidler er og gjør. «Det er uvitenhet som blender og villeder oss. Åpne øynene dine, elendige dødelige!»  sa Leonardo da Vinci (1452-1519).

Og dette starter på skolen i tidlig alder frem til ideelt sett tjueårene med en alderstilpasset utdanning om rusfaget som inngår i skolens læreplaner. Og som "Det trengs en hel landsby for å utdanne et barn» (et gammelt afrikansk ordtak), må denne utdannelsen også involvere familiene, alle samfunnsledere, offisielle organisasjoner og myndigheter, og ungdomsforeninger, med omsorg og økonomisk støtte fra statene, og med ingen etterlatt.

«Ved å stenge skoler, du vil åpne fengsler," sa forfatter-humanisten Victor Hugo, la oss gjøre det motsatte!

Utdanne og informere

Utdanne og informere: dette er hva, som likesinnede foreninger, Stiftelsen for en Narkotikafritt Europa og dets hundrevis av Say No To Drugs-foreninger og -grupper, med støtte fra Foundation for a Drug-Free World, gjør over hele Europa med sin forebyggingskampanje kalt "Sannheten om narkotika".

Narkotikaproblemet er ikke et dødsfall, og "krigen mot narkotika" er ennå ikke tapt! «Det eneste som er nødvendig for at det onde skal triumfere, er at gode mennesker ikke gjør noe," sa Edmund Burke (1729-1797).

Få opplæring i narkotika også, å leve et lykkelig liv med måloppnåelse! 

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -