16.4 C
Brussel
Lørdag, september 30, 2023
AmerikaLangvarig tørke førte til sosiale spenninger og sammenbruddet av Mayapan

Langvarig tørke førte til sosiale spenninger og sammenbruddet av Mayapan

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Gaston de Persigny
Gaston de Persigny
Gaston de Persigny - Reporter kl The European Times Nyheter

Mer fra forfatteren

Forskere gjennomførte en tverrfaglig studie av materialer fra byen Mayapan, den største politiske hovedstaden til Mayaene i den postklassiske perioden. De fant at så lenge nedbøren i regionen holdt seg på et tilstrekkelig nivå, fortsatte befolkningen i byen å vokse. Men langvarig tørke har ført til økte sosiale spenninger og vold. Mayapan ble til slutt forlatt på midten av 15-tallet. Det er bemerkelsesverdig at det ser ut til at forskerne klarte å finne en kollektiv begravelse av representanter for Kokom-dynastiet, som ble drept som følge av et opprør rundt 1441. Dette er rapportert i en artikkel publisert i tidsskriftet Nature Communications.

Ved overgangen til det 1. og 2. årtusen av vår tidsregning inntraff krisen i det klassiske mayasamfunnet. Mange territorier ble praktisk talt avfolket, statlige foreninger kollapset, mange byer forsvant, og den sosiale strukturen og økonomien kollapset. En rekke forskere ser på klimaendringer som årsaken til denne prosessen, mens andre forsvarer ideen om at interne strukturelle problemer i mayasamfunnet har skylden. I den innledende fasen av den postklassiske perioden, rundt andre halvdel av det 10. – midten av 11-tallet, blomstret byen Chichen Itza, som kontrollerte det meste av det nordlige Yucatan. Imidlertid faller snart han og flere andre byer i forfall, og Mayapan etablerer dominans over halvøya på slutten av 12-tallet.

Mayapan er den største politiske hovedstaden i Mayaene i den postklassiske perioden. Den var bebodd fra rundt 1100 til 1450 og overskred størrelsen til enhver by som ligger i lavlandet til Mayaene i Belize, Guatemala og Mexico, og fungerte som sentrum for politisk, økonomisk og religiøst liv. Siden andre halvdel av 13-tallet ble Mayapan styrt av Kokom-dynastiet, hvis makt i stor grad var basert på kontroll over handel med andre regioner. I 1441 ble imidlertid Kokoms styrtet som et resultat av et opprør ledet av Shiu-dynastiet, og Yucatan ble som et resultat delt inn i et dusin og et halvt stater som var i krig med hverandre, men var nært forbundet med handel. I dag er Mayapan ruinene av en gammel by. Arkeologer har oppdaget i den restene av en bymur, flere tusen bygninger, inkludert monumentale templer, en hellig cenote (naturlig brønn), tallrike kunstgjenstander, begravelser og andre ting knyttet til Maya-sivilisasjonen.

Douglas Kennett ved University of California i Santa Barbara kombinerte sammen med kolleger fra Australia, Storbritannia, Tyskland, Canada, Mexico og USA arkeologiske, historiske, osteologiske og paleoklimatiske data for å teste sammenhengen mellom klimaendringer, sivil konflikt og politisk kollapse. Mayapana i XIV-XV århundrer. Forskere utførte også radiokarbonanalyse av restene av 205 mennesker for å bekrefte eller tilbakevise informasjonen fra skriftlige kilder om en rekke viktige hendelser i Mayapans historie, registrert ved hjelp av Maya-kalenderen: fra perioden med "terror og krig" (1302) -1323) til drapet på representanter for Kokom-dynastiet (1440-1461), samt den politiske nedgangen og forlatelsen av byen (etter 1450).

For å finne ut de klimatiske forholdene som Mayaene levde i i løpet av den studerte perioden, utførte forskere en analyse av stabile oksygenisotoper i speleothems, og studerte også endringer i saltholdighetsnivået til vann i en liten innsjø som ligger omtrent 27 kilometer fra Mayapan. Som et resultat av dette arbeidet fant forskerne at rundt 1100–1340 falt en tilstrekkelig mengde nedbør i regionen. Dette ble ledsaget av en befolkningsøkning som nådde toppen rundt 1200–1350, hvoretter folketallet begynte å synke, og nådde et bunnfall rundt 1450. Denne konklusjonen bekreftes av skriftlige kilder.

Radiokarbonanalyse av restene fra en kollektiv begravelse som ble gravd ut nær tempelet viste at 25 individer døde rundt 1302-1362. I tre av dem fant forskerne post mortem traumatiske hjerneskader, kutt i beinene, noe som tyder på lemlesting og bevisst vanhelligelse.

Ifølge forskerne kan denne begravelsen samsvare med historiske bevis på konflikter i Yucatan (muligens er disse ofrede krigsfanger). En annen type kollektive begravelser er to gjenstander fra 1360-1400, gravd ut nær seremonielle strukturer, som inneholdt vanhelligede menneskelige levninger med rituell keramikk. En rekke levninger viser at mennesker døde en voldsom død (sår med steinkniver i ulike deler av skjelettet), i tillegg ble noen av levningene demontert og brent. Ifølge forskere stemmer dette med historiske data om kampen i de regjerende fraksjonene. Spesielt falt denne hendelsen sammen med en stor tørke i det sentrale Mexico. Historiske bevis på Mayapan-massakrer er også i samsvar med bevis på befolkningsnedgang og arkitektonisk konstruksjon.

En annen kollektiv begravelse ble funnet nær tempelet til Kukulkan. Forskere har antydet at det kan tilsvare begravelsen av representanter for Kokom-dynastiet, som ble drept av Shiu. Hodeskallene og beinene i det postkraniale skjelettet tilhørte minst ni individer, hvorav syv var barn. Forskere fant spor etter stikkskader hos to personer. Basert på radiokarbonanalyse skjedde denne hendelsen mellom 1440–1460. Dessuten bekreftet paleogenetisk analyse at de gravlagte var genetisk nær hverandre på morslinjen.

Forskerne konkluderte med at Mayapans befolkningsnedgang falt sammen med en periode med ekstrem tørke (rundt 1350-1430). Som et resultat fulgte hungersnød, handelen ble forstyrret, og Mayapan ble til slutt forlatt, og innbyggerne grunnla mange små stater i hele Yucatan. Forskerne konkluderte også med at de langvarige vanskelighetene forårsaket av klimaendringer førte til sosiale spenninger drevet av politikere. Dette førte etter hvert til mer og mer vold. I tillegg bekreftet de de skriftlige dataene om nedgangen til denne byen mellom 1441-1461.

Foto: Plassering av byen Mayapan på kartet og planen for dette monumentet. Bokstavene MB indikerer stedene hvor det ble oppdaget kollektive begravelser.

Douglas Kennett et al. / Nature Communications, 2022

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -