1.4 C
Brussel
Torsdag november 30, 2023
ReligionFORBIntervju: «Religion on Fire», Russland ødelegger kulturell og åndelig arv

Intervju: «Religion on Fire», Russland ødelegger kulturell og åndelig arv

Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein er etterforskningsreporter for The European Times. Han har etterforsket og skrevet om ekstremisme siden begynnelsen av vår publisering. Hans arbeid har kastet lys over en rekke ekstremistiske grupper og aktiviteter. Han er en målbevisst journalist som går etter farlige eller kontroversielle temaer. Arbeidet hans har hatt en reell innvirkning i å eksponere situasjoner med en ut av boksen tenkning.

Vi har nettopp hatt muligheten til å intervjue to av akademikerne som jobber med det ukrainske prosjektet "Religion on Fire", Anna Mariya Basauri Ziuzina og Lillia Pidgorna, et prosjekt beskrevet i artikkelen "Russland ødelegger først og fremst sine egne kirker i Ukraina".

LB: Hva er hensikten med «Religion on Fire» og hva forventer du av den?

AMBZ og LP: Hovedformålet med prosjektet "Religion i brann” er å dokumentere Russlands krigsforbrytelser mot bygninger dedikert til religion, samt mot religiøse ledere av ulike kirkesamfunn. For å stille de ansvarlige for krigsforbrytelser for retten, er dokumentering og innsamling av bevis for forbrytelsene avgjørende. Med det i bakhodet samarbeider teamet vårt med advokater, og vi håper at data som samles inn av oss vil bli brukt i ukrainske og internasjonale domstoler som bevis på krigsforbrytelser. Bortsett fra slike dramatiske brudd på internasjonal humanitær lov som drap og kidnapping av religiøst personell og ødeleggelse av religiøse fasiliteter, dokumenterer vi også tilfellene med plyndring av religiøse gjenstander og bruken av dem med militært mål, som også er eksempler på brudd på loven fra russiske styrker. Materialet vi samler inn kan også brukes i fremtidige studier av krigens innvirkning på trossamfunnene i Ukraina, i utarbeidelse av rapporter for lokale og internasjonale organisasjoner, og som et bevis på at Russland ikke kun angriper militære gjenstander som deres tjenestemenn ofte erklærer.

Å være en gruppe akademikere, som viet livet vårt til å studere og undervise om det religiøse mangfoldet i Ukraina, vil vi bruke – og bruker nå – det innsamlede materialet for å utdanne folk om skaden denne krigen påfører ulike religiøse samfunn i Ukraina. Vi analyserer det innsamlede materialet og foreslår måter hvordan Ukraina kan gjenopprette sitt rike religiøse liv etter vår seier.

LB: Hvorfor og hvordan tror du at funnene i prosjektet ditt er nyttige for å fastslå at den russiske føderasjonen er skyldig i krigsforbrytelser? Hvordan fastslår du intensjonen når du dokumenterer angrepene på religiøse anlegg og personell?

AMBZ og LP: Vi har stor tro på at dokumentering av krigsforbrytelsene bidrar til å sikre at alle ansvarlige for dem vil bli stilt for retten, og rettferdighet for ofrene og de overlevende fra grusomhetene vil bli sikret. Mens vi dokumenterer en spesiell sak knyttet til skade og ødeleggelse av religiøse bygninger, prøver vi å analysere typen bombardement ved å bruke alle dataene vi har og samle inn alle bevis for bevisste angrep. Selv om de offisielle resultatene av etterforskningen av angrep på religiøse anlegg ikke er publisert ennå, vet vi om minst 5 religiøse gjenstander som var spesielle mål og dermed ble bevisst ødelagt av den russiske hæren. For å etablere bevisste angrep analyserer vi følgende faktorer:

  1. vitnesbyrd fra øyenvitner, både publisert og samlet inn under våre egne feltundersøkelser i Kiev-regionen. Slike vitnesbyrd beviser at f.eks. St. George-kirken i landsbyen Zavorychy (Kyiv-regionen), et historisk landemerke fra 7-tallet, ble ødelagt 2022. mars XNUMX av målrettet brann.
  2. det faktum at en religiøs bygning ble beskutt med et maskingevær, spesielt på punktum. Dette faktum beviser at det religiøse anlegget var et mål, det er tilfellet for St. Paraskeva-kirken i landsbyen Druzhnya (Kyiv-regionen), hvor et kapell ved veikanten ble beskutt med et maskingevær.
  3. det faktum at en religiøs gjenstand ble avfyrt innenfra. Det er tilfellet for St. Dymytrii Rostovsky-kirken i Makariv (Kyiv-regionen), der interiørikoner ble avfyrt.

Vi ønsker å skissere at ethvert angrep på religiøse bygninger resulterer i ødeleggelse av kulturell og åndelig arv og begrenser religionsfriheten, som er forbudt i henhold til internasjonal humanitær lov.

Forsettlig drap og gisler av sivile anses å være alvorlige brudd på Genève-konvensjonene. Foreløpig vet vi om minst 26 tilfeller der religiøst personell er blitt drept av bombeangrep, skutt med automatvåpen eller kidnappet. Et av de mest kjente tilfellene av forsettlig drap på presten er drap på Fr. Rostyslav Dudarenko 5. mars 2022 i landsbyen Yasnohorodka (Kyiv-regionen). I følge en rekke bevis fra øyenvitner ble han skutt og drept av de russiske soldatene da de invaderte landsbyen, og ubevæpnet Fr. Rostyslav reiste et kors over hodet og prøvde å komme bort til dem.

Vi kan for så vidt ikke fastslå hensikten om å begå en forbrytelse, dette gjøres av retten. Men vi kan gi advokater maksimal informasjon om en spesifikk sak, ved å holde oss til fakta, levert av pålitelige kilder og øyenvitner, som kan brukes til å bevise denne intensjonen.

LB: Hva vil du spesifikt at de europeiske statene skal gjøre med denne situasjonen? Hva kaller du?

AMBZ og LP: Vi opplever konstant hjelp og støtte fra europeiske land, og vi er utrolig takknemlige for det. Og for å sette rettferdighet, ønsker vi at de europeiske statene først og fremst holder fokus på krigsforbrytelsene begått av russiske styrker i Ukraina, for å spre sannferdig og bevisbasert informasjon om deres brudd på internasjonal humanitær lov.

For det andre, å gå inn for sanksjoner mot russiske religiøse skikkelser som spiller en viktig rolle i krigen ved å støtte den, oppfordre til fortsettelse av fiendtlighetene, og ofte, ved å bruke sin innflytelse på massene, oppmuntre dem til å delta i krigen som lover belønning i himmelen. Og vi oppfordrer europeiske land til å fortsette å støtte Ukraina. Vi forstår at det med tiden blir vanskeligere å gjøre det, vi ser offeret Europa gjør for å støtte Ukraina, og vi er takknemlige for det. Men vi vil gjenta igjen og igjen: Russland begår krigsforbrytelser mot religioner i Ukraina og vi trenger all din støtte for å stoppe det. Vi trenger all støtte for å kjempe for frihet og demokrati, fordi religiøst mangfold er et fundament for det demokratiske samfunnet.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -