0.5 C
Brussel
Tirsdag, november xnumx, xnumx
MiljøEuropa forbyr neonicotinoid-unntak gitt av medlemsstatene

Europa forbyr neonicotinoid-unntak gitt av medlemsstatene

De 27 EU-medlemsstatene har ikke rett til å fravike EU-forbudet mot neonicotinoide frø, fastslo EU-domstolen 19. januar. Dette gjelder også i spesielle tilfeller.

Kjennelsen følger etter en søknad til det belgiske statsrådet om å annullere Belgias unntak for bruk av bietoksiske insektmidler på sukkerroeavlinger. Søknaden ble sendt inn av aktivistgruppene Pesticide Action Network Europa, (PAN Europe), foreningen Nature & Progrès Belgium, som øker bevisstheten og informerer allmennheten om miljø- og samfunnsspørsmål, og en belgisk birøkter.

CJEU-dommen omstokker dekket og gir nytt håp til miljøorganisasjoner, ettersom institusjonen husket at forbudet ble vedtatt "på grunn av den høye akutte og kroniske risikoen for bier fra frø behandlet med plantevernmidler som inneholder disse neonikotinoidene". Siden 2021, til tross for protester fra foreninger mot suksessive autorisasjoner, har verken regjeringen eller domstolene fulgt dem.

Neonicotinoider har vært forbudt siden slutten av 2018 i EU på grunn av deres fare for biologisk mangfold og menneskers helse. Elleve land fortsetter å gi «nødtillatelser» til interessenter i sukkerroesektoren, som sliter med å finne alternativer. I følge en fersk PAN Europe-rapport, EU Medlemsstatene har gitt mer enn 236 unntak for forbudte plantevernmidler de siste fire årene, med neonikotinoider som utgjør nesten halvparten (47.5 %).

Anti-sprøytemiddelgrupper har hevdet at neonikotinoider i økende grad brukes forebyggende ved å "frøbelegg" i stedet for å sprayes på avlingen. Dette betyr at de påføres direkte på frøet før planten i det hele tatt er angrepet av skadedyr.

Ikke overraskende setter dagens kjennelse en stopper for nesten halvparten av unntakene som er gitt av medlemsstatene til forbudte plantevernmidler.

Den franske regjeringen planla å gi et unntak for tredje år på rad, i 2023, til sukkerroedyrkere som bruker disse stoffene. Det vil måtte forlate dette prosjektet, som nå anses som ulovlig av EU.

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -