9.2 C
Brussel
onsdag 28. februar 2024
NyheterNy studie tilbakeviser gjeldende tidslinje for mammututryddelse

Ny studie tilbakeviser gjeldende tidslinje for mammututryddelse

University of Cincinnati

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Gjesteforfatter
Gjesteforfatter
Gjesteforfatter publiserer artikler fra bidragsytere fra hele verden

University of Cincinnati

Eksperter antyder at DNA funnet i sedimentære forekomster sannsynligvis stammer fra lenge avdøde dyr.

Mysteriet rundt det nøyaktige tidspunktet for utryddelse av mammuter har lenge fengslet paleontologer, ettersom nedgangen til disse gigantiske istidsskapningene så ut til å falle sammen med ankomsten av mennesker til Nord- og Sør-Amerika.

Dette har fått mange til å stille spørsmål ved om menneskelig aktivitet spilte en rolle i utryddelsen av mammuter for over 10,000 XNUMX år siden.

University of Cincinnati paleontolog tilbakeviser den siste tidslinjen publisert i 2021 i tidsskriftet Nature som antydet at mammuter møtte slutten mye mer nylig enn vi trodde. Et internasjonalt team av forskere undersøkte miljø-DNA fra mammutrester og mer enn 1,500 arktiske planter for å konkludere med at et våtere klima raskt endret landskapet fra tundragressmarksteppe til skogkledde våtmarker som ikke kunne støtte mange av disse store beitedyrene, og drev mammutene til utryddelse så sent som for 3,900 år siden.

Men i et motbevis i Natur, UC College of Arts and Sciences assisterende professor Joshua Miller og medforfatter Carl Simpson ved University of Colorado Boulder hevder at miljø-DNAet som brukes til å etablere deres oppdaterte tidslinje er mer komplekst enn tidligere anerkjent.

svg%3E - Ny studie tilbakeviser gjeldende tidslinje for Mammoth Extinction

Paleontolog Joshua Miller ved University of Cincinnati poserer med en bronsestatue av en mammut utenfor Geier Collections and Research Center i Cincinnati Museum Center. Kreditt: Andrew Higley/UC

"Problemet er at du ikke aner hvor gammelt det DNA-et er," sa Miller. "Sedimentære avsetninger er komplekse. Materialer i forskjellige aldre begraves rutinemessig sammen.»

Forskere har mange verktøy for å datere sedimentære forekomster og materialene i dem. Men ikke alt kan dateres, sa Miller.

"Vi kan radiokarbondatere alle slags ting: bein, tenner, kull, blader. Det er veldig kraftig. Men for øyeblikket kan vi ikke uavhengig datere DNA funnet i sedimenter, sa Miller.

Fra nyere oppdagelser som mammutungen funnet i Canada i år, vet vi at mange istidsdyr som døde for titusenvis av år siden, kan bli mumifisert i det tørre, kalde miljøet i Arktis. Miller sa at forskere ikke kan fortelle om miljø-DNA bevart i sediment ble kastet fra et levende eller dødt dyr.

svg%3E - Ny studie tilbakeviser gjeldende tidslinje for Mammoth Extinction

University of Cincinnati assistentprofessor Joshua Miller undersøker en mammuthodeskalle ved Cincinnati Museum Centers Geier Collections and Research Center. Kreditt: Andrew Higley/UC

"DNA blir kastet fra organismer hele tiden," sa Miller. "Faktisk fortsetter DNA å bli kastet lenge etter at dyret dør. På steder der nedbrytningen er langsom, betyr det at for lengst døde og til og med lenge utdødde arter kan fortsette å ta seg inn i omkringliggende sedimenter. I Arktis og andre steder med kaldt vær kan det ta tusenvis av år før noe brytes ned.»

Forskerne sier at den langsomme nedbrytningen av dyr i arktiske områder kan forklare hvordan mammut-DNA dukker opp tusenvis av år senere enn det siste mammutfossilet som ble oppdaget. Avisen bemerker at de mumifiserte restene av selelefanter nær Antarktis kan være mer enn 5,000 år gamle.

Simpson sa at arbeidet hans med å studere marine miljøer fra nylig eroderte åssider viser hvor vanskelig det er å datere gamle eksemplarer.

«Skall kan sitte på havbunnen i tusenvis av år. Når du ser skjell på stranden, kan noen være fra dyr som nylig døde, mens andre kan være fra skalldyr som døde for årtusener siden, sa Simpson. "Dette skjer også i virveldyrrekorden."

Miller sa at spørsmålet gjenstår hvilken innvirkning, om noen, mennesker hadde på den globale nedgangen og utryddelsen av mammuter. Mennesker var kjent for å bruke ild til å endre landskap på dyptgripende måter, sa Miller. De jaktet også på mammuter og benyttet seg av støttenner av elfenben.

Så når døde de siste mammutene? Forskere sier at de fleste mammuter ble utryddet for mer enn 10,000 XNUMX år siden, men gjenværende populasjoner levde på øyer som Russlands Wrangel-øy inntil mye nylig.

Dette samlivet med moderne mennesker er en av grunnene til at mammuter fanger fantasien vår, sa forskere.

"De er fristende like dyr som lever blant oss i dag," sa Miller. «Vi kan nesten ta på dem. Det gjør mammuter virkelig forlokkende. For mange mennesker er de plakatbarna av istidens megafauna.»

Simpson bemerket at mammuter en gang bodde på Kanaløyene i California i nærheten av der han vokste opp. Øyene var hjemsted for en pygmé-mammut som veide 2,000 pund. I dag er det største pattedyret på øya en liten endemisk rev.

"Jeg tenker på hvor fantastisk det ville vært å vokse opp med alle de store dyrene som går rundt," sa Simpson. "Men jeg savnet dem bare."

Referanse: "Når ble mammutene utryddet?" av Joshua H. Miller og Carl Simpson, 30. november 2022, Natur.
DOI: 10.1038/s41586-022-05416-3

- Annonse -

Mer fra forfatteren

- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -spot_img
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -