20.8 C
Brussel
Torsdag september 28, 2023
Redaktørens valgGeorgias nye forsvarskodeks kommer til å diskriminere mot minoritetsreligioner

Georgias nye forsvarskodeks kommer til å diskriminere mot minoritetsreligioner

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein
Jan Leonid Bornstein er etterforskningsreporter for The European Times. Han har etterforsket og skrevet om ekstremisme siden begynnelsen av vår publisering. Hans arbeid har kastet lys over en rekke ekstremistiske grupper og aktiviteter. Han er en målbevisst journalist som går etter farlige eller kontroversielle temaer. Arbeidet hans har hatt en reell innvirkning i å eksponere situasjoner med en ut av boksen tenkning.
[td_block_21 category_id="_more_author" limit="4" m16_el="0" m16_tl="15" custom_title="Mer fra forfatteren" block_template_id="td_block_template_17" speech_bubble_text_size="9" subtitle_text_size="12#c6_color" " header_text_color="#6"]

Et intervju med Prof. Dr. Archil Metreveli, leder av Institutt for religionsfrihet ved University of Georgia

Jan-Leonid Bornstein: Vi har hørt fra deg om et nytt lovinitiativ av Georgias regjering angående innsending av et utkast til den nye forsvarskoden i desember 2022. I tilfelle vedtakelse av den innsendte versjonen av utkastet, vil gjeldende lov, som fritar (utsetter) ministre av enhver religion fra obligatorisk militærtjeneste, bli trukket tilbake . Hvilke risikoer ser du i dette nye initiativet?

Archil Metreveli:  For å være mer presis er dette ikke engang en "risiko", men et "åpenbart faktum" som vil bli konstituert hvis denne lovendringen vedtas. Påbegynt regulering vil nemlig oppheve muligheten for ministre for minoritetsreligioner, altså alle religioner bortsett fra den georgiske ortodokse kirken, til å nyte godt av fritaket for obligatorisk militærtjeneste.

Jan-Leonid Bornstein: Kan du utdype slik at leserne våre kan forstå utfordringene bedre?

Archil Metreveli:  To normer i den gjeldende georgiske lovgivningen sikrer fritak for ministre fra obligatorisk militærtjeneste. For det første artikkel 4 i den konstitusjonelle avtalen mellom staten Georgia og den apostel autocefale ortodokse kirken i Georgia (eksklusivt ministrene fra den ortodokse kirke i Georgia) og for det andre artikkel 30 i loven i Georgia om militærplikt og militærtjeneste (den Ministre for enhver religion, inkludert den ortodokse kirken i Georgia).

Artikkel 71 i det fremlagte utkastet til forsvarskodeks, som er et alternativ til artikkel 30 i den ovennevnte gjeldende loven, som regulerer utsettelse av verneplikt til militærtjeneste, inkluderer ikke lenger det såkalte ministerunntaket. Derfor, i henhold til det nye lovforslaget, vil ingen minister for noen religion som tidligere har vært fritatt fra militærtjeneste ikke lenger kunne ha privilegiet av ministerunntak. På den annen side forblir artikkel 4 i Georgias konstitusjonelle avtale, som utelukkende unntar ministrene fra den ortodokse kirken i Georgia fra militærtjeneste.

Det er viktig at i henhold til Georgias grunnlov (artikkel 4) og Georgias lov om normative handlinger (artikkel 7) har Georgias konstitusjonelle avtale hierarkisk forrang over lovene i Georgia og, i tilfelle adopsjon, også over forsvaret Kode. Derfor vil ikke ministerunntaket (som vil bli trukket tilbake for ministrene for alle religioner) i seg selv annullere dette privilegiet for ministrene i den ortodokse kirken i Georgia, da det gjenstår å gis av en hierarkisk høyere normativ handling – den konstitusjonelle avtalen av Georgia.

JLB: Jeg forstår. Hvorfor tror du denne loven er foreslått? Hvordan begrunnes det?

ER: I den forklarende merknaden til det innsendte utkastet heter det at denne endringen har til hensikt å eliminere den lovgivningsmessige gapet som tillater «skruppelløse» og «falske» religiøse organisasjoner å hjelpe enkeltpersoner med å unngå obligatorisk militærtjeneste. Det angitte formålet tilsvarer praksisen satt av Church of Biblical Freedom – en religiøs forening etablert av det politiske partiet Girchi. Church of Biblical Freedom, som et instrument for den politiske protesten til Girchi mot obligatorisk militærtjeneste, gir status som "minister" til de innbyggerne som ikke ønsker å utføre militærplikt. Praksisen til Church of Biblical Freedom er nettopp avhengig av gjeldende lov om militærplikt og militærtjeneste.

JLB: Tror du det vil ha noen ytterligere konsekvenser for den georgiske lovgivningen eller lovgivningspraksisen?

ER: Ja, og det har den allerede. Endringene er også sendt inn til loven om Georgia om ikke-militær, alternativ arbeidstjeneste. Spesielt, i henhold til utkastet til endring, vil grunnlaget for å frigjøre en borger fra obligatorisk militærtjeneste og utføre ikke-militær, alternativ arbeidstjeneste, sammen med samvittighetsgrunner, også være status som "minister". I følge de georgiske myndighetene vil dette nye "privilegiet" erstatte det tilbaketrukne ministerunntaket, ettersom denne nye lovbestemmelsen vil gjelde likt for ministrene for alle religioner, inkludert den ortodokse kirken i Georgia. Denne tolkningen er imidlertid ikke ærlig, ettersom den konstitusjonelle avtalen i Georgia forbyr staten å innkalle ortodokse ministre til obligatorisk militærtjeneste, og det vil derfor ikke være nødvendig å utvide "privilegiet" til ikke-militær, alternativ arbeidstjeneste til dem. Som et resultat, hvis det fremlagte utkastet blir vedtatt, vil de ortodokse ministrene bli ubetinget fritatt fra obligatorisk militærtjeneste, mens ministrene for alle andre religioner vil være underlagt ikke-militær, alternativ arbeidstjeneste.

JLB: Men er det privilegiet, som betyr full fritak fra militærtjeneste, en grunnleggende rettighet?

ER: Vår bekymring er knyttet til den grunnleggende retten til likeverd og ikke-diskriminering basert på religion. Åpenbart er fritak for en minister fra militærtjeneste (i motsetning til et fritak basert på samvittighetsgrunner) ikke en rettighet beskyttet av religions- eller trosfrihet. Dette privilegiet har blitt gitt dem med tanke på den offentlige betydningen av deres status og av statens politiske vilje.

Likevel innebærer den grunnleggende retten til likhet og ikke-diskriminering basert på religion at når det ikke er noen objektiv grunn for ulik behandling, bør privilegiene gitt av staten utvides likt til enhver gruppe eller individ uavhengig av deres religiøse identitet eller praksis. Den fremlagte forskriften er åpenbar og sløv diskriminering basert på religion, da den ikke inneholder noen objektiv og fornuftig begrunnelse for den etablerte forskjellsbehandlingen.

JLB: Etter din mening, hva ville være den riktige tilnærmingen til staten i denne saken?

AM: Det er ikke vanskelig å finne svar på slike spørsmål. Den moderne erfaringen med religionsfrihet og demokrati bestemmer klart at staten ikke skal avlaste sin byrde på bekostning av de grunnleggende rettighetene og frihetene til enkeltpersoner eller grupper. Derfor, hvis domstolen skulle finne at kirken for bibelsk frihet faktisk misbrukte religions- eller trosfriheten, burde staten utelukkende eliminere praksisen med ødeleggelse og ikke retten til likhet og ikke-diskriminering basert på religion og tro, fullstendig.

JLB: Takk

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -