13 C
Brussel
Søndag, oktober 1, 2023
Vitenskap og teknologiArkeologiDNA-ekspertise har slått fast at det var en kvinne om bord i en...

DNA-ekspertise har slått fast at det var en kvinne om bord på et kjent sunket svensk krigsskip

ANSVARSFRASKRIVELSE: Informasjon og meninger gjengitt i artiklene er de som oppgir dem, og det er deres eget ansvar. Publisering i The European Times betyr ikke automatisk tilslutning til synspunktet, men retten til å uttrykke det.

ANSVARSFRASKRIVELSE OVERSETTELSE: Alle artiklene på dette nettstedet er publisert på engelsk. De oversatte versjonene gjøres gjennom en automatisert prosess kjent som nevrale oversettelser. Hvis du er i tvil, se alltid den originale artikkelen. Takk for forståelsen.

Mer fra forfatteren

Vraket av kongeskipet Vasa ble gjenfunnet i 1961 og er bemerkelsesverdig godt bevart etter mer enn 300 år under vann i Stockholms havn

Et amerikansk militærlaboratorium har hjulpet svenskene med å bekrefte det som hadde vært mistenkt i årevis: en kvinne var blant de døde på et krigsskip fra 17-tallet som sank på sin jomfrutur. Dette ble annonsert i forrige uke av museet der skipet er utstilt, meldte AP.

Vraket av det kongelige krigsskipet Vasa ble gjenfunnet i 1961 og er bemerkelsesverdig godt bevart etter mer enn 300 år under vann i Stockholms havn. Siden den gang har skipet vært plassert i Vasamuseet, en av de største turistattraksjonene i den svenske hovedstaden, hvor besøkende kan beundre dets utsøkte utskjæringer.

Rundt 30 mennesker døde da Vasaen kantret og sank bare minutter etter at de forlot havnen i 1628. De antas å ha vært besetningsmedlemmer, og identiteten til de fleste av dem er ukjent.

I årevis hadde det vært indikasjoner på at et av ofrene, kjent som «Ge», var en kvinne på grunn av formen på hoftebenet, sa Fred Hawker, forskningsleder ved Vasamuseet, i en uttalelse.

Anna Maria Forsberg, en historiker fra Vasamuseet, presiserte at kvinner ikke var en del av mannskapene til den svenske flåten på 17-tallet, men kunne være om bord som gjester. Sjømenn fikk ta med seg konene sine om bord med mindre skipet skulle til kamp eller på langreise.

"Vi vet fra skriftlige kilder at rundt 30 mennesker døde den dagen," sier Forsberg, og legger til: "Så det er sannsynlig at hun var en sjømannskone som ønsket å bli med ham på jomfruturen til dette nye, imponerende skipet". Hun sa også at det nøyaktige antallet personer om bord den dagen ikke er kjent, "men vi anslår at det var rundt 150 mennesker, med antagelse om at ytterligere 300 soldater skulle tas om bord lenger i skjærgården." .

Siden 2004 har Vasamuseet samarbeidet med Uppsala universitets avdeling for immunologi, genetikk og patologi, som har undersøkt alle skjelettene for å lære så mye som mulig om de forskjellige menneskene på det dødsdømte skipet. – Å trekke ut DNA fra bein som har ligget på havbunnen i 333 år er veldig vanskelig, men ikke umulig, sier Marie Allen, professor i rettsgenetikk ved Uppsala universitet. "Forenklet sagt fant vi ingen Y-kromosomer i 'Ge'-genomet, men vi kunne ikke være helt sikre og ønsket at resultatene skulle bekreftes," forklarte hun.

Så svenskene henvendte seg til det Delaware-baserte DNA-identifikasjonslaboratoriet for USAs væpnede styrker. "Takket være den rettsmedisinske ekspertisen i en ny test, var vi i stand til å bekrefte at den enkelte 'Ge' var en kvinne," forklarte Alain.

Vasaen, som skulle ta turen til en marinebase nær Stockholm for å vente på at tropper skulle gå om bord, antas å ha sunket fordi den ikke hadde ballast for å motvirke sine tunge kanoner.

- Annonse -
- EKSKLUSIVT INNHOLD -spot_img
- Annonse -
- Annonse -
- Annonse -

Må lese

Siste artikler

- Annonse -